Deprem bölgesindeki ihtiyaçların paylaşıldığı Babala TV’nin sahibi Oğuzhan Uğur, bugün kendisi hakkında başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama yaptı. Uğur, “Bir bakanlık yetkilisi, ses kayıtları görüntüler var demişim. Var. Şu anda bunları paylaşamıyorum. Bana kalsa direkt paylaşırım. Savcılıkla paylaşacağız” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketinin ardından Babala TV’deki ekibi ile birlikte arama kurtarma çalışmaları için seferber olan YouTuber Oğuzhan Uğur hakkında soruşturma başlatıldı. Uğur, soruşturmayla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Uğur, soruşturmaya konu olan tweet ile ilgili “Bir bakanlık yetkilisi, ses kayıtları görüntüler var demişim. Var. Şu anda bunları paylaşamıyormuşum. Bana kalsa direkt paylaşırım. Savcılıkla paylaşacağız” ifadelerini kullandı. https://tele1.com.tr/oguzhan-ugur-hakkina-sorusturma-baslatildi-788003/

Uğur’un açıklaması şöyle:

“Birkaç saat evvel açıklama yapacağımı duyurdum. Bu duyuruyu birkaç saat sonra yani şu anda yapıyor olmamın sebebi, oturup bu videoyu hazırlanmak değildi. Adıyaman merkezde bir çadır kent kuruluyor ve bu çadır kentin çadırlarını bizim koordine ettiğimiz TIR’lar bölgeye sevk ediyor. Bu TIR’larla ilgilenmek, bu açıklamayı yapmaktan çok daha önemliydi ki hepsini de koordine ettik. Çadır kent şu anda kuruluyor. Konuya vakıf olanlar ve olmayanlar var elbette. Bizimle ilgili çok çirkin haberler çıkıyor. Diyorlar ki ‘7 Şubat’ta Babala TV bir tweet atıyor ve bu tweet üzerine bölgede olaylar çıkıyor, insanlar ölüyor, ekipler bölgeyi terk ediyor’… İşte hesap vereceksiniz, katilsiniz, hesap vereceksiniz vs. Bunları zaten görmüşsünüzdür.” Uğur açıklamasının devamında şunları söyledi:

"GÖNÜLLÜLERİMİZ GECE GÜNDÜZ TELEFON BAŞINDA"

“Babala TV’de 500’e yakın gönüllü çalışıyor. Bu gönüllülerimiz gece gündüz telefon başında sizlerden, bölgeden gelen ihbarları değerlendiriyorlar ve teyit merkezimize götürüp haberleri ihbarları teyit ediyorlar. Arkadaşımıza bir haber geliyor, kendisini bakanlık yetkilisi olarak tanıtan bir hanımefendi, ‘uydu görüntülerini aldık bunu insanlara duyurmamız lazım lütfen paylaşın’ diyorlar."

"YALAN OLDUĞU ORTAYA ÇIKINCA ARKADAŞIMIZ TWEET'İ KALDIRDI"

"Arkadaşımız kadının bakanlık yetkilisi olduğunu Linkedin’dan teyit ediyor. Evet diyor bakanlık yetkilisi. Ve birkaç da haber görüyor 6 Şubat’ta. Cumhuriyet, Evrensel, Gazete Duvar, Anadolu Ajansı ve Habertürk’ün paylaştığı haberler… Malatya Valiliği de barajlarla ilgili açıklama yapıyor. Tabii bu bilgilerin tamamını teyit kabul ederek arkadaşımız başka bir teyide ihtiyaç duymayıp bu tweeti paylaşıyor. Bunun yalan olduğu ortaya çıkınca hemen de tweeti kaldırıyor."

"TWEET'TEN HABERİMİN OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

"Tweetten benim ve kemik ekibimin haberinin olması mümkün değil. Çünkü 5 dakikada 1000 tweet paylaşıyor Babala TV. Arada asparagas haberler de oluyor. Teyit etmek de uzun sürüyor. Teyit ettikten sonra paylaşıyoruz. Bu kaos, insanların bölgeyi terk etmesi, olaylar çıkması 11 Şubat gecesi saat 12.30’da oluyor. Biz tweeti 7 Şubat’ta atıp 1 buçuk saat sonra hemen kaldırmışız. Tweet o kadar az etkileşim almış ve altta kalmış ki bölgede infial yaratması mümkün değil. Ayrıca ben de bölgeden gelen biri olarak söylüyorum size, telefon çekmiyor efendim bölgede. Hani internete girmek mümkün değil."

"SES KAYDI VE GÖRÜNTÜLERİ SAVCILIK MAKAMLARIYLA PAYLAŞACAĞIZ"

"Savcılık makamlarıyla paylaşacağız. Bölgede bu olaylar çıktığı esnada barajla ilgili atılan 5 tweet var yalnızca. Bu olay sosyal mecralardan başlıklandırmış, çıkmış ve bölgeyi zarar uğratmış bir olay değil. Tamamen sahadan gelen bilgilerle başlamıştır. Kanıt videolarını paylaşıyoruz. Mesela sevgili Murat Ağırel 11 Şubat’ta saat tam 12.30’da, bu arada şunu da eklemek istiyorum: 11 Şubat’ta da bir uyarı tweetimiz varmış, onu da paylaşıyorlar. Diyorlar ki ’11 Şubat’ta attınız, olaylar 11 Şubat’ta oldu, bunu siz yaptınız’. Biz tweeti 04.04’te atmışız. Ama olay 12 Şubat’ta olmuş. Biz tweeti atmadan evvel olmuş. Murat Ağırel ile telefonda konuştuk. Videoları gönderdi bize. AKUT yetkililerin anonsları var."

"BİZİMLE İLGİSİ YOK BU OLAYLARIN"

"Olay tamamen sağdan başlayan bir olay. Sevgili Barış Atay’ın Cüneyt Özdemir’in canlı yayınında bir konuşması var. Diyor ki, ‘Şu anda baraj patlandığı söyleniyor, durun sakin olun’ bir şeyler. Bizimle hiçbir ilgisi yok. Keşke olmasaydı. Bizimle ilgilisi yok oh demiyoruz. Bizimle ilgilisi yoktur bu olayların. Gazetecilerden rica ediyorum, sonraki videolara da baksınlar. Bu videoların hepsini savcılıkla paylaşacağız. Savcılık gerekli açıklamayı yapacaktır. Bu olay sosyal medyadan değil sahadan yayıldı. Gerçek bilgi budur. Bu arada ayrıca biz 11 Şubat’ta gece 4 civarlarında, ‘bir uydurma haber yüzünden yetkililer bölgeyi terk ediyormuş. İnsanlar paniğe sürükleniyormuş. Burada bir desteğe ihtiyaç var. Bu haber yalandır’ demişiz. Şu anda bu tweet hala Babala TV hesabında duruyor. Konuyu bizim üstümüze yıkmaya çalışnaları anlıyorum. Çok büyük bir mücadele veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz."

"BANA KALSA DİREKT PAYLAŞIRIM"

"Bir gazeteci başlatıyor bu haberi ‘yalan haber yaptınız’ diye. Ben kendisine tweet olarak şunu atmışım, o kadar hızlı hareket etmişim ki konunun zaten bizimle alakalı olmadığına emin olduğum için, kendisine cevap vermek için şey demişim: Bir bakanlık yetkilisi, ses kayıtları görüntüler var demişim. Var. Şu anda bunları paylaşamıyormuşum. Bana kalsa direkt paylaşırım. Hukukçularımız, ‘bunları paylaşamazsın, hukuki olarak yanlış’ dediler. Savcılıkla paylaşacağız. Siz de sonrasında savcılık yetkililerimizden, öğrenebilirsiniz. Elimizde bakanlık konuyu arayıp teyit eden hanımefendinin ses kaydı ve görüntüleri var.”