Brent petrolün 100 doların altına inmesinin ardından akaryakıtta peş peşe indirim geldi. Ekonomist Remzi Özdemir, "Türkiye'nin enflasyon sorunu aşırı derece dışarı bağımlı olmak. Petrol 100 doların altına düştü ama mazotun litresi hala 21 lira" dedi.
Dövizdeki dalgalanmalar ve yüksek enflasyon etkisini hissettirmeye devam ediyor. TELE1'de yayımlanan "Gerçek Haber Gerçek Ekonomi" programında Murat Taylan'a konuk olan Ekonomist Remzi Özdemir, enflasyon rakamlarını ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.
Ekonomide
"Rus dokunuşu"nun olduğunu savunan Özdemir şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyonun bu denli olduğu bir ülkede döviz bu değerde olmaz. Bu bile gerçekçi değil. Bana göre bu politika artık bir noktada tıkanacak. Normal şartlarda Eylül ayında tıkanması gerekiyordu, özellikle bu ayın sonunda. Şimdi küçük bir Rus dokunuşu oldu. Putin'in dokunuşuyla geçen hafta merkez bankası rezervlerinde bir hareket görüyoruz. Ancak nereye kadar? Putin 50-60 milyar dolar vermezse eninde sonunda kayaya çarpacak."
https://tele1.com.tr/rusyadan-para-geldi-merkez-bankasi-dipten-dondu-673753/
"30 MİLYON DOLAR PARA ÇIKIŞI VAR"
Türkiye'den sürekli para çıktığını söyleyen Özdemir, "Saçma bir ekonomi ve faiz politikası uyguluyorlardı. Bir önceki Merkez Bankası'nın üç ay sonra bir gece yarısı operasyonuyla alınmasıyla birlikte batılı sermaye Türkiye'den umudu kesti. Bizi terk ettiler. Borsa üç gündür yükseliyor. Bu çıkışta bile borsadan 20 milyon dolar, 30 milyon dolar para çıkışı var. Batı, Türkiye'nin uyguladığı ekonomi politikasını kabul etmiyor" dedi.
"RUSYA'NIN AMBARGOSU TÜRKİYE ÜZERİNDEN DELİNMEYE ÇALIŞILIYOR"
Rusya'nın ambargosunun Türkiye üzerinden bypass edilmesine yönelik iddialarının Washington Post'ta yer aldığını söyleyen Özdemir şu ifadeleri kullandı:
"Asıl tehlike Washington Post'ta iki gün önce yayımlanan o haber. Haberde Türkiye'nin Rusya ile yapılan ticari işbirliğinde Rusya'nın Avrupa'ya ambargosunun Türkiye üzerinden delinmesi konusunda çalışmalar. Özellikle bankacılık sektörü ve Rus şirketlerinin ambargoyu bypass etmesine yönelik. Amerikalı bir yetkili bunun Türkiye için kötü olacağını söyledi. AKP'nin bir avuç dolar için Rusya'ya yaklaşması batının ambargosunu bypass etmek için Rus şirketlerine bankalarına Türkiye üzerinden köprü kurulması son derece tehlikelidir. Türkiye'nin önümüzdeki günlerde konuşması ve dikkate alması gereken budur."
ENFLASYON SORUNU DIŞA BAĞIMLILIKTAN KAYNAKLANIYOR
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ın açıklamalarını da değerlendiren Remzi Özdemir, "'Türkiye'nin B planı nedir?' demesi son derece yanlış çünkü A planı yok ki B planı olsun. Türkiye'nin A planı olsa enflasyon 79,60 olmazdı. Türkiye'nin enflasyonla mücadele gibi bir derdi yok. 54 ülke faiz arttırdı. İktisat enflasyon artıyorsa faiz silahını çekmek zorundasın diyor. A planı nerede, B planı konuşuyoruz. Bankalardaki kredi kısıtlamaları haricinde bir şey yapılmadı. İktidar saldım çayıra, mevlam kayıra diyor. Türkiye'nin enflasyon sorunu aşırı derece dışarı bağımlı olmak. Petrol 100 doların altına düştü ama mazotun litresi hala 21 lira" dedi.
https://tele1.com.tr/ekonomide-mucadele-yontemleri-yanlis-diyen-tusiadtan-sert-cikis-b-plani-ne-675168/
"BRENT PETROL DÜŞTÜ MAZOT HALEN 21 LİRA"
Petrol fiyatları hakkında da yorum yapan Özdemir, "Nebati
petrol fiyatlarının biraz daha düşeceğini, Amerika'daki durgunluğun bize yarayacağını düşünüyor. Dünya'da akaryakıt 50 dolar da olsa Türkiye'de düşmez. Biz petrolün 3-4 dolara düştüğünü gördük, benzini mazotu indirimli alamadık. Türkiye'de uygulanan vergi ve ÖTV sistemi akaryakıtın petroldeki düşüş kadar yansımasını engelliyor. Ticari hayattan vergi toplayamayan siyasi irade dolaylı vergi ile halktan alıyor. Petrol 85 dolara kadar gelmesi bekleniyor ama uzun süreceği düşünülmüyor. Yeniden 110 dolara çıkabilir. Petrol Amerika baskısıyla kontrol altına alındı" dedi. Remzi Özdemir, akaryakıt fiyatlarının düşmesi için ÖTV'nin aşağı çekilmesi gerektiğini söyleyerek "bu durumda enflasyon da ciddi anlamda düşer" açıklamasında bulundu.
https://tele1.com.tr/petrol-fiyatlarinda-kritik-seviye-rusya-ukrayna-savasinin-oncesine-dondu-673015/