CHP'li Gülizar Biçer Karaca, Denizli'de kekik üreticilerinin dertlerini dinledi. Ekonomik kriz sebebiyle beli bükülen çiftçi büyük zararlar ettiklerini belirterek Tarım Bakanlığı'na çağrı yaptı. Duruma isyan eden bir çiftçi, elinde kalan kekiği yakarak, "Para etmiyor bu. Doysun böyle zenginler. İstemiyorum böyle piyasa, devlet. Ben para etmeyince ne yapacağım bunu?" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca; Buldan’da kekik üreticileri ile bar araya geldi, onların sorunlarını dinledi.
Kekik üreticileri, maliyetlerin artmasına rağmen satış fiyatının artmadığını belirterek, 15-16 lira maliyetle ürettikleri kekiğin satış fiyatının 12-13 lira olduğunu ve bu yüzden de kekiği satamadıklarını söyledi. Ürettikleri kekik elinde kalan çiftçiler Karaca ile sorunlarını paylaştıktan sonra ellerinde kalan kekikleri yaktı.
"TÜCCARLAR KEKİĞİ 3-4 AY VADEYLE ALMAK İSTİYOR"
Kekik üreticisi bir çiftçi, Karaca ile konuşması sırasında, "İlk satan 30 liraya verir. Genelde bizim köyde boyu uzun olanlar alır, şimdi alan yok. 12-13 bin liraya satılıyor. Adam 3 ay 4 ay vadeyle verirsen alacağız diyor biz ne yapacağız? Mazotu neyle alacağız? Gübre 130 liraydı 470 lira oldu. Mazot alamıyoruz. Motor var mazot yok. Köyde 12 bin ton kekik üretiliyor 65-70 hanede" dedi.
Bir başka üretici, "Biz dedik 28 olsun ben hatta 49'a vermem diyordum. 50 olursa öyle veririm diyordum. Ama 20 liraya verdik. Aynı tarlaya 40 torba gübre atıyorsak şimdi 3 torba, 2 torba atacağız, hiç atmayacak olan var" diyerek artık kekik üreticilerinin gübre atamayacağını söyledi.
"7 BİN TON MAL KESİN ELİMİZDE KALACAK"
Kekik üreticilerinden bir diğeri ise, "İhracat için 15 liraya al dediğinde alıcı almıyor çünkü elinde patlıyor adamın o da satamıyor. Yani bizim bu Buldan bölgesindeki en büyük zarar, vekilim üstünüze alınmayın ama vekillerimizin genelde Tavas tarafından olması. Şu anda Tavas'ta müthiş şekilde keklik dikimi yapılıyor. Şu anda dünya piyasasının yüzde 80'ini Denizli karşılıyor. Belki biz bunu başka ülkelere de kaptırabiliriz. Aşağı yukarı benim tahminim 8 bin ton mal çiftçinin elinde kalacak. 10 bine de verseler 5 bine de verseler kekiği, 7 bin ton mal kesin kalacak. Bunun kalmama şansı yüzde 0" diye konuştu.
Üreticiler piyasanın kekik üretiminin çok olmasını ve bu şekilde fiyatının düşük olmasını istediğini söyleyerek, "Kekiği 20 liraya satmamız lazım, maliyetidir zaten bu. Kredilerin ertelenmesi lazım. Gübreden mazottan da biraz faydalanmamız lazım" dedi.
"KEKİĞİN FİYATI BİR SENE ÖNCEDEN BELİRLENECEK"
Gülizar Biçer Karaca ise üreticilerin kekik satışı sorunlarıyla ilgili şunları söyledi:
"Ülkede tarımın bir kere havza bazlı planlanması lazım, Türkiye'de kekik nerelerde ekiliyor, en kaliteli kekik nerde oluyor? Bir üretici birliği, kekik üretici ya da tıbbi aromatik bitki birliği kurulsa, kekik üreticilerine dense ki; sen şu şu bölgelerde kekik ek, sen kekik ekersen bir süre sonra ben senin kekiğini şu fiyattan alacağım dese, ona göre bir planlama olsa olur mu? En geç haziranda iktidar değişecek, biz çiftçinin tarım kredi kooperatifi ve bankada olan borçlarının faizlerini sileceğiz. Ana parayı da makul bir şekilde, hasattan hasada ödenecek şekilde taksitlendireceğiz, onun dışında mazottaki ÖTV'yi kaldıracağız. Kırmızı mazot dediğimiz mazotun vergileri kalkarsa ne olacak mazot geriye düşecek, sizin üretim maliyetiniz düşecek. Yani diyelim ki haziranda iktidar değişti, 2024'ün temmuzunda biçeceğiniz kekiğin fiyatını bir sene öncesinden bileceksiniz ona göre kendinizi ayarlayacaksınız. Tüccar o devletin verdiği taban fiyatın üstünde fiyat vermek zorunda kalacak, vermiyorsa zaten devlet sizin adınıza alacak bunları. Neden bunu söylüyoruz? Biz diyoruz ki Tarım Kanunu 21. madde diyor ki; ‘bütçenin yüzde 1'i her yıl çiftçiye destek olarak verilir.’ Ama size bu yüzde 1'i vermiyorlar. 200 milyarın üstünde devletten çiftçinin alacağı var. O zaman biz de diyoruz ki çiftçinin borcu var, devletten de alacağı var. O zaman mahsuplaşalım devlet alacağını çiftçinin borcuyla mahsuplaşsın. Çiftçinin borcu hafiflesin, faizlerde silinsin, mazot maliyeti de düşsün."
YENİ DİKTİĞİ KEKİĞİNİ BOZMAK ZORUNDA KALDI
Çiftçilerden bu sene yeni kekik dikimi yaptığını söyleyen bir vatandaş, "Geçen sene diktim 3 makine, 20 dönüm. Tüm köylü arkadaşlar bilir, bu sene gübre atamayacağım, 3 tekeri tekrar sürdüm. Karşıda tarlam isterseniz bakabilirsiniz, okulun yanında. Bozdum yani 1. yaşında kekiğimi. Çünkü bakamayacağım" dedi.
Ardından çiftçiler ellerinde kalan kekiklerin olduğu depoda açıklama yaptı. Açıklamayı kekik üreticileri adına yapan çiftçi, şunları söyledi:
https://tele1.com.tr/corumlu-ciftci-isyan-etti-aglanacak-durumdayiz-yine-de-ekiyoruz-636940/
"Bu kekik şehirden göç dediğimiz sürekli olaylar gerçekleştirdi. İlçelerdeki insanlarımız kekikle döndü. Ama ne yazık ki kekiğimize sahip çıkan kimse yok. Ne ziraat odalarımız ne Tarım Bakanlığımız. Bunları günlerce defalarca dile getirmemize rağmen hiçbir yerden değer göremedik. Özellikle vekilime çok teşekkür ediyorum bizleri kırmadı, bu ikinci ziyareti. Sadece bu CHP'nin sorunu değil bu, iktidarın da muhalefetin de İYİ Parti'nin de Milliyetçi Hareket Partisi'nin de, artık bölge sorunu oldu. Artık bölge sorunu oldu yani çiftçilerden de çıktı bu olay. Eğer bu kekik bu şekilde devam ederse yeni sene bizim hayatta kalma şansımız yüzde 0. Bir an önce çiftçilerimize kooperatiflerden destek bekliyoruz, ziraat bankalarındaki kredilerimizin faizlerimizin ertelenmesini istiyoruz. Girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesini istiyoruz ve özellikle Tarım Bakanlığı'nın bir an önce çok acele bir şekilde el atıp, hiç yoktan bu kekiklerimizi mal ettiğimiz fiyata bizden almalarını talep ediyoruz."
ELLERİNDE KALAN KEKİĞİ YAKTILAR
Yaptıkları açıklamanın ardından çiftçiler ellerinde kalan kekiği yaktı. Kekiğini yakan çiftçi, "Böyle yakacaksın para etmiyor bu. Hepsini yakacağım, ne kadar çuvalım varsa yakacağım. Doysun böyle zenginler. İstemiyorum böyle piyasa, devlet. Ben para etmeyince ne yapacağım bunu?" diye konuştu.