İliç'te Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen siyanürlü toprak kayması sonucu göçük altında kalan işçileri arama kurtarma çalışmaları sürüyor. TELE1 yayınında son durumu aktaran CHP PM üyesi Baran Bozoğlu "Büyük bir kirlilik Sabırlı Deresi'ne dökülmüş durumda" dedi. Bozoğlu yakın zamanda verilen çevre iznine de isyan etti.
Erzincan İliç’te Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 2010 yılı aralık ayından itibaren altın üretimi yaptığı Çöpler Madeni’nde dün saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde toprak kayması meydana geldi. 9 işçinin toprak altında kaldığı belirtildi. Göçük altında kalan 9 işçi için arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
CHP'nin bölgeye gönderdiği heyette yer alan Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu son durumu TELE1 yayınında değerlendirdi.
"BÜYÜK BİR KİRLİLİK SABIRLI DERESİ'NE DÖKÜLMÜŞ DURUMDA"
İçerdeki durumun sorulması üzerine konuşan Bozoğlu, "İçerde ilgili bütün kurumlar toplanmış durumda. Firmanın yetkilileri de içeride. Biz de CHP'den gelen heyet olarak sabah valilikten bilgi aldık. Ama ne yazık ki atığın Sabırlı Deresi'ne yoğun bir şekilde döküldüğünü, ince kum olarak düşünebilirsiniz bunu biz buna toksik atık olarak nitelendiriyoruz. Dolayısıyla büyük bir kirlilik Sabırlı Deresi'ne dökülmüş durumda. 9 vatandaşımızın kayıp olduğunu biliyoruz. Arama çalışmaları devam ediyor ama deniz kumu gibi düşünürseniz bir bataklık haline gelmiş durumda. Şu an da yağış da var. Sıvı miktarı da fazla. Oraya ekiplerin girip vatandaşları makinelerle araması bile zor. Telefon operatörlerinin belirlemesi ile birlikte yerleri tespit edilmeye çalışılıyor. Herhangi bir afet değil. Maden çökse ne yapacağınızı bilirsiniz, deprem olsa napacağınızı bilirsiniz. Şu anda bir toksik atıkla karşı karşıyayız." diye konuştu.
Kayıp madencilerin arama kurtarma çalışmalarına ilişkin gözlemlerini de aktaran Bozoğlu, "9 vatandaşın isimleri tespit edilmiş durumda. Krizin yönetilmesi sağlanmaya çalışılıyor. İşin başka boyutu büyük bir çevresel risk taşıyor. Çünkü Fırat Nehri'ne çok yakın bir durumdayız. Fırat'ı besleyen derelerden biri Sabırlı Deresi. Buradaki atıkların yağmurla beraber içerisindeki kimyasal maddelerin yeraltı sularıyla karışma riski var. Çevre Bakanlığı'nın anlık ölçüm yapan istasyonlar ile Fırat Nehri'nin orda ölçümler yapmasını önerdik." dedi.
"BURADA BİR MÜHENDİSLİK HATASI VAR"
Bozoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kendi kendine çökmüş olarak gözüküyor bu da bize doğru bir işin yapılmadığını gösteriyor. Yağışın artmasıyla beraber başka atık sahalarında da çökme riski var. Burada bir mühendislik hatası var. Burada bir ihmal olmadığını söylemek mümkün değil. Ortada bir olağanüstü durum yok. Daha önce de olmuştu. Türkiye atıklarını yönetemiyor. 3 Ekim 2023 tarihinde çevre izni verilmiş. Bu izin nasıl verildi? Bu saha bu koşullardayken bu çevre izni nasıl verildi? Açıklanmasını bekliyoruz. Rapor halinde kamuoyu ile paylaşacağız. Bir daha olmasın diye çalışmalara devam edeceğiz."
Arama kurtarma ekipleri için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığına ilişkin de konuşan Bozoğlu, "Sahada açıkçası gerekli ekipmanların içerde olduğunu görüyorum. Bu ülkenin mühendisleri bu anlamda yeterli. Yeter ki doğru yönetebilelim" dedi.
https://tele1.com.tr/binali-yildirim-ilici-savundugunu-unuttu-1008522/