Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan faciaya ilişkin TELE1'de konuşan Burak Çatlıoğlu, maden sahasının etrafındaki yerleşim yerlerine dikkat çekti. Çatlıoğlu, "Kimyasal işlemlerin yapıldığı, patlatmaların yapıldığı, hafriyat kamyonlarının sürekli hızlı bir şekilde gezdiği bölgeler diğer köy ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede" dedi.
Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeninde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’de toprak kayması meydana geldi. Maden sahasında arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
TELE1'de yayınlanan Türkiye'nin Gündemi programında konuşan TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Burak Çatlıoğlu, "Maden sahasının hemen etrafında Bahçe mahallesi 710 metre mesafede, Çöpler köyü 250 metre mesafede, İliç ilçesi 850 metre mesafede ve Sabırlı köyü de 250 metre mesafede. Yani bu kimyasal işlemlerin yapıldığı, patlatmaların yapıldığı, hafriyat kamyonlarının sürekli hızlı bir şekilde gezdiği bölgeler diğer köy ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede" dedi.
Çatlıoğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Maden sahasının hemen etrafında Bahçe mahallesi 710 metre mesafede, Çöpler köyü 250 metre mesafede, İliç ilçesi 850 metre mesafede ve Sabırlı köyü de 250 metre mesafede. Yani bu kimyasal işlemlerin yapıldığı, patlatmaların yapıldığı, hafriyat kamyonlarının sürekli hızlı bir şekilde gezdiği bölgeler diğer köy ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede. Bununla ilgili bir kanun ve yönetmeliğimiz var mı diye konuşacak olursak; aslında maden izin yönetmeliğimiz var. Burada şöyle bir madde var, yerleşim alanlarına maden ocaklarının ne kadar uzaklıkta olmasıyla ilgili bir konu. Burada sadece bir mesafe olarak belirtmiyor, şöyle bir ifade var; 'ÇED raporunda yapılan çalışmalar sonucunda maden ocağına uzaklıkları belirlenir' diyor. ÇED raporunu incelediğimizde ise ÇED raporu da 2 bin 580 sayfa, bu olay meydana geldikten sonra daha da detaylı inceledim. Burada sağlık koruma bandı olarak ifade edilen bir bant var. Yani bu sağlık koruma bandını oluşturacaksınız ki yerleşim alanlarına madenin bir etkisi olmayacak."
"DİNAMİTLER PATLATILIYOR, KAMYONLAR GEZİYOR..."
"ÇED raporunda bu sağlık koruma bandı ne kadar biliyor musunuz? 50 metre. Yani 'ocaktan 50 metre ilerideki yerleşim alanı bu ocaktan etkilenmez' diyor ÇED raporuna göre. Burada dinamit patlatıyorsunuz, kayalar patlatılıyor. Biz yere bir kaya koysak üzerine balyozla vursak 10 metre 20 metre ileriye taş fırlar; burada dinamitler patlatılıyor, hafriyat kamyonları geziyor, siyanür havuzları var, atık sahaları depolanıyor, atıklar depolanıyor ve 50 metrelik koruma bandı oluşturulmuş. Burada tabii daha çevresel tedbirlerin ve insan halk sağlığı ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum."
https://tele1.com.tr/sahan-gokbakardan-ilic-tepkisi-her-seferinde-ayni-seyleri-konusuyoruz-1010819/