TELE1 - Hazal GÜVEN

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 2 Ekim tarihinde bir karar yayımlandı. Kararla birlikte üniversite mülkiyetinde bulunan taşınmazlarla ilgili işlemleri yürütmek üzere taşınmaz değerlendirme komisyonu kurulduğu duyuruldu. Kararı TELE1’e değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ersoy, “Kimseye danışılmadı ve sonsuz yetkiye sahip. Bu kararın tekrar değerlendirilmesini istiyoruz” dedi.

Aylardır Boğaziçi’nde sular durulmuyor. Önce üniversitenin dışından Melih Bulu rektörlüğe atandı. Sonrasında Bulu Erdoğan’ın kararı ile görevden alındı ve yerine Naci İnci atandı. Tüm bunların ardından okulun süt statüsü düşürüldü. Son gelişme ise taşınmaz değerlendirme komisyonunun kurulması oldu.

Rektörlük tarafından, üniversite birimlerine üniversite mülkiyetinde bulunan taşınmazlarla ilgili işlemleri yürütmek üzere taşınmaz değerlendirme komisyonunun kurulduğu kararı gönderildi.

“TEPEDEN İNME KOMİSYON”

Boğaziçi Üniversitesi’nde tarih bölümünde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ahmet Ersoy kurulan komisyona ilişkin TELE1’den Hazal Güven’e konuştu. Ersoy, komisyonun yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve tepki gösterdi.

Doç. Dr. Ahmet Ersoy sürecin ‘tepeden inme’ bir şekilde işlediği söyledi ve komisyon kadrosuna dair eleştirilerde bulundu. Ersoy, “Müzakere süreçleri devreye girer. Rektörlük farklı birimlere sorar. Onlar temsilciler önerirler bunlar üniversite yönetim kurulunda tartışılır ve bir karara bağlanır komisyon oluşturulur. Burada tamamen tepeden inme bir şekilde bir komisyon oluşturulduğunu görüyoruz. Ve bu komisyon sadece rektörlük kadrosunu içeriyor” ifadelerini kullandı.

KOMİSYONDAKİ İSİMLER VE YETKİLERİ TARTIŞMA KONUSU

Komisyonun ‘tepeden inme’ olmasının yanı sıra yetki alanı da tartışma konusu. Doç. Dr. Ersoy konuya ilişkin TELE 1’e yaptığı değerlendirmede, “Komisyon üniversitenin mülkiyetinde olan bütün taşınmazlar hakkında karar verme yetkisine sahip. Üniversitenin bütün taşınmazlarını diğer kamu kuruluşlarına şirketlere kişilere vakıflara satabilme tahsis etme kiralayabilme devredebilme konularında sorumlu” dedi.

Komisyonda yer alan isimlerin üniversitedeki öğretim üyelerinden güven oyu almayan rektör, genel sekreter ve yardımcılarından oluşmasına tepki gösteren Ersoy, “Biz bunun yeniden değerlendirilmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

SİT STATÜSÜ İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Sit statüsünün düşürülmesine ilişkin de hukuki süreç başlattıklarını hatırlatan Doç. Dr. Ersoy, “Tarihi binaları kapsayan esas çekirdek bölge ise eskiden birinci dereceden sit iken şu anda sürdürülebilir koruma alanı olarak tanımlanmış. Dolayısıyla her türlü yapılaşmaya imkan tanınmış durumda. Açıkçası sit statüsü düşürülmüş durumda. Bu çok ciddi bir tehlike Boğaziçi Üniversitesi kampüsleri için. Biz bunun için öğretim üyeleri olarak hukuki süreçleri başlattık” dedi. Sit statüsünün düşürülmesine ilişkin bu hafta itiraz dilekçeleri teslim edilecek.