Veli-Der: 1 milyon liranın üzerine çıkan okullar var

Yayın tarihi: 24 Ocak 2024 Çarşamba 4:32 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2024 Çarşamba 4:32 pm

Özel Haber: Nilay Göl

Özel okul fiyatları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Yıllık ücreti 1 milyon lirayı bulan okulların olduğu belirtiliyor. Özel okul fiyatlarındaki artışın yanı sıra özel okullar velilere, yemek ücreti ve benzeri ek hizmetleri almaya zorlayabilir mi? Çok sayıda velinin merak ettiği konuyla ilgili Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Başkanı Ömer Yılmaz açıklama yaptı.

Türkiye’de 1.5 milyondan fazla öğrenci özel okullarda eğitim görüyor. Özel okulların, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için velilerden talep ettiği ücretler tepkilere neden oldu. Konuya ilişkin tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e konuşan TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı ‘tavşana kaç, tazıya tut’ politikası izlememeli” derken, Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz da “Buna ‘dur’ diyecek kurum Milli Eğitim Bakanlığı’dır” ifadelerini kullandı.

“BİRTAKIM EK HİZMETLERİ OKULLAR DAYATIYOR, OYSA DAYATMA YETKİLERİ YOK”

“Yemek, etüt, servis, kitap… Birtakım ek hizmetleri okullar dayatıyor. Oysa dayatmaya yetkileri yok” diyen Ağaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Özel okul işletmeleri de personel ücretlerindeki artışlar ve genel giderlerden ötürü zarar ettiklerini ifade ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı ‘tavşana kaç, tazıya tut’ politikası izlememeli. Özel okulların hangileri dardaysa bunların bilançoları incelenmeli, fuzulü harcamalar varsa bunlar ayıklanmalı ve gerekiyorsa devlet tarafından SGK, enerji, öğrenci başına destek verilmeli ve o eğitim kurumları ayakta tutulmalı. Ama velilere hukuka aykırı yapılan bu fahiş fiyatlandırmalara da kanunlara aykırı bu uygulamalara da seyirci kalınmamalı.”

“BİRÇOK ÖZEL OKUL EK HİZMETİ DAYATMA OLARAK VELİLERİN ÖNÜNE KOYUYOR”

“Gerek özel öğretim kurumları yönetmeliğinde, gerekse tüketici kanununda bir ürün ya da hizmetin yanında başka bir ürün ya da hizmetin alınması zorunlu tutulamaz” diyen Ağaoğlu, şunları kaydetti:

“Birçok özel okul ek hizmeti dayatma olarak velilerin önüne koyuyor ve fahiş bedeller istiyor. Veli kabul etmediği takdirde evladının eğitimi için gerekli olan kaydını yenileyemiyor. Bu durumda veli ne yapsın? Veli, çocuğunu teslim ettiği kurumun yöneticisi ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Burada tüm sorumluluk Milli Eğitim Bakanlığı’nda.”

“ÖZEL OKUL FİYATLARIYLA İLGİLİ VELİLER ŞOK YAŞIYOR”

“Yüzde 57 diye hesaplanan bir şey var. Ama Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Tavan artış yüzde 57’dir, bunun üzerinde artış yapan kurumları denetleyeceğiz, velileri mağdur edemezsiniz’ diyemiyor” diyen Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sınırsız bir artış var şu anda. Özel okul fiyatlarıyla ilgili veliler şok yaşıyor. Tavan fiyatın hesaplanarak açıklanması gerekiyor. Hiç aklımızda olmayan fiyatlar şu an konuşuluyor. 1 milyon liranın üzerine çıkan okullar var. 1 milyon lira ile ifade edilen anaokulları var. Bunlar artık fiyat konusunda zıvanadan çıkmış durumda. Buna ‘dur’ diyecek kurum Milli Eğitim Bakanlığı’dır.”

Kaynak: TELE1