Vatandaşın elektrik isyanı AKP’nin kafasını karıştırdı

Yayın tarihi: 14 Şubat 2022 Pazartesi 7:40 pm - Güncelleme: 14 Şubat 2022 Pazartesi 7:44 pm

Elektrik ve doğal gaz başta olmak üzere birçok kaleme peş peşe zamlar yapan AKP,  vatandaşın tepkisi karşısında ne yapacağını şaşırdı. Her gün televizyonlara çıkartılan yöneticiler krizi kabul edip topu sürekli başkasına atıyor.

AKP’li Bülent Turan krizi, kabul ederken, Mahir Ünal ise sorumluluğu dış güçlere attı. AKP vatandaşın isyan ettiği faturalar ile ilgili adım atmazken, CHP ise İstanbul’da zam duvarı oluşturarak vatandaşın faturasını müzede sergilemeye hazırlanıyor.

Peş peşe televizyona çıkarılan AKP’li isimlerin verdiği tepkiler şöyle.

BÜLENT TURAN KRİZİ GÖRDÜ

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan katıldığı canlı yayında Türkiye ekonomisinin durumuna değindi. Turan, “Şu an krizimiz var kabul ediyorum. Bu bedeli beraber taşıyacağız milletimizle. Fakat göreceksiniz döviz nasıl ki çok yukarı bir trendde ilerlerken bir anda durmuşsa, benzer yaklaşımlar, benzer adımlar, enflasyonda da atıldığında bunun karşılığını görmeye başlayacağız” diye konuştu.

MAHİR ÜNAL DIŞ GÜÇLER DEDİ

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da TV100 canlı yayınında Pazar Siyaseti programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ünal da krizi kabul etti ama sorunu başka yere attı.

Elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlarla ilgili konuşan Ünal, hayli ilginç sözler sarf etti. Pandeminin başından itibaren doğalgaza ve elektriğe sübvanse getirdiklerini doğalgazın yüzde 75’ini, elektriğin de yüzde 50’sini yaklaşık 2 yıl boyunca devletin sübvanse ettiğini ifade eden Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “Almanya elektrik ve doğalgazda sübvanseye gitmedi ama biz yaklaşık 165 milyarlık sübvanse oluşturduk. Bu zamları devlet yapmıyor. Uluslararası piyasalardan gelen zamlar bir süredir yansıtılmaya başlandı. Bunun karşılığında ne yaptık. Asgari ücrette yüzde 50’ye varan bir artış yaptık. Yaşadığımız sorunlar pandemiden ve küresel anlamdaki ekonomik daralmadan kaynaklı bir durum. Bugün hiper enflasyon ABD’nin yaşadığı bir sorun değil mi?”

NUMAN KURTULMUŞ DA KRİZİ GÖRDÜ

Bir diğer açıklama ise Numan Kurtulmuş‘tan geldi. Kurtulmuş geçtiğimiz günlerde “Türkiye’nin üretmek dışında başka yolu yoktur, bu istikamette yürüyoruz. Türkiye bütün bunları yaparken de küresel gelişmelerin tamamına açık, serbest pazar ekonomisinin koşullarına uygun hareket edecektir. Bir ara saçma sapan ‘ekonomik OHAL’ falan dediler. Asla, Türkiye hangi zor şarttan geçerse geçsin, bunun gündeme dahi gelmesi mümkün değildir. Kendi politika tercihleri içinde ama serbest pazar şartlarında yoluna devam edecektir” demişti. Bu kez farklı bir açıklama geldi. Kurtulmuş Kanal 7’de yaptığı açıklamada, “Şunu görmek lazım, elektrik faturaları bir günde bu noktaya gelmedi. 2021 yılı içerisinde Türkiye hazinesi su faturalarının yüzde 75’i devlet ödedi, elektrik faturalarının yüzde 25’ini devlet ödedi. Doğalgazdaki fiyatlar eksi olarak vatandaşa yansıdı buna rağmen yine de çok yüksek fatura. Fakat bir mazeret gibi söylemiyorum. Vatandaşlarımızı derinden sarstığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımız 210 kwata geri çıkardı. Zaruri olarak çıkan fiyatların vatandaşların üzerindeki baskılarını biliyoruz ve neler yapabiliriz düşünüyoruz” dedi.

Numan Kurtulmuş: İnsanlar AK Parti’yi eleştiriyor, kızıyor ama insan sevdiğine kızar

ÇAMLI VE ÖZDEMİR’DEN İLGİNÇ ÇIKIŞ

İlginç bir çıkış da AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir‘den geldi. Özdemir, zamlardan CHP’yi sorumlu tutan AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’ya destek verdi. Çamlı’nın kendini iyi ifade edemediğini söyleyen Özdemir, “Eğer bugün elektrik pahalıysa bunun sebebi muhalefettir” dedi. Özdemir, “Ben vatandaşın tepkisini olumlu görüyorum” diyen AKP’li Özdemir, “Tepki koyanların tepki göstermesinin sebebi çözümü bizde görmesi. 79 yıl başkaları hükümet etmiş şimdi siz 19 yıldır hükümet ediyorsunuz. Bütün sorunları sizin çözmenizi bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

AKP Milletvekili Özdemir: Eğer bugün elektrik pahalıysa bunun sebebi muhalefettir