Haber

Vatandaş ucuz et kuyruğunda Cumhur İttifakı'nın belediyeleri şatafat peşinde

Vatandaş ucuz et ve ekmek kuyruğunda olduğu bir dönemde AKP ve MHP şatafat yarışına girdi. AKP'li Rize Belediyesi 'dev çay bardağı' şeklindeki çarşı inşaatı sürerken MHP'li Kütahya Belediyesi, vazo şeklinde bir kule inşa edecek.

AKP iktidarını 'ekonomi politikaları' sebebiyle yurdun dört bir yanından gıda kuyruğu haberleri yapılırken Cumhur İttifakı'nın belediyeleri şatafat peşinde.

MHP'Lİ BELEDİYENİN İCRAATI: VAZO KULE

Ramazan pidesinin 7 lira olduğu Kütahya'da MHP'li belediye milyonlarca liralık ilginç bir projeye imza atıyor. Belediye, kentin merkezindeki Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Çiniciler Çarşısı’nın yanına vazo şeklinde bir kule inşa edecek. Vazo Kule projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 17 Mart’ta Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı. Bakanlık ise 12 Nisan’da projeye ilişkin “ÇED gerekli değil” kararı verildiğini duyurdu. BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; ÇED raporunda ise Vazo Kule’nin tam 45 milyon TL’ye inşa edileceği belirtildi. Raporda, projenin 13 bin 136 metrekarelik bir arazi üzerine inşa edileceği ve kulenin ticari amaçla seyir terası, sosyal ve kültürel tesis olarak kullanılacağı da ifade edildi. Ayrıca kule bir de dönen restoran yer alacak.

"KÜTAHYA’YA GEZMEYE, ALIŞVERİŞ EDİLMESİ İÇİN GELİNMESİNE DAVETKAR OLACAKTIR"

Raporda milyonlarca liraya inşa edilecek Vazo Kule’nin yapım amacı ise şöyle açıklandı: • “Projenin bir bütün halinde geniş fonksiyonlu cazibe merkezi oluşturulması hedeflenmiştir. Çiniciler Çarşısı, Proje sayesinde Vazo Kule ile bir bütün halinde, diğer illerden Kütahya’ya gezmeye, alışveriş edilmesi için gelinmesine davetkâr olacaktır. • Proje; Her yaştan şehir sakinlerinin özellikle gençlerin farklı nedenlerle orada olmayı arzu edecekleri ve binada yer alan işlevleri bizzat etkin biçimde kullanacakları, sosyal iletişimi güçlendirici bir merkez olarak yorumlanmalıdır.”

620 BİN TL HARCANDI BİLE

MHP’li Kütahya Belediyesi, 2020 ve 2021 yılında da kentin ortasına 70 metre yüksekliğinde inşa edileceği açıklanan Vazo Kule için daha inşaat başlamadan 620 bin 500 TL harcamıştı. Belediye, vazo projesinin “Avan ve mimari uygulamaya dönük projeleri” için pazarlık yöntemiyle gerçekleştirdiği ihaleyle 25 Eylül 2020’de 310 bin TL harcadı. Kütahya Belediyesi, 2 Nisan 2021’de “Kütahya Vazo Kule Uygulama Projeleri ve Yapım İşine İlişkin İhale Dosyası Hazırlanması İşi” adıyla pazarlık yöntemi kullanılarak düzenlenen ihaleyle 310 bin TL harcadı. MHP’li Belediye Başkanı Alim Işık ise daha önce yaptığı açıklamada projeye ilişkin “Vazo Kule, sadece görsel bir simge olarak kalmayıp, içerisinde barındırdığı seyir terası, dönen restoran, kafeler, etkinlik alanları, bilim ve sanat merkezi, sanat galerileri gibi birçok sosyal donatı alanı ile bölgede bir cazibe merkezi olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

AKP'Lİ BELEDİYENİN DEV ÇAY BARDAĞI

Rize’de yapımı süren dev çay bardağı şeklindeki çarşının öyküsü, kamu kaynaklarının ölçüsüz kullanımına önemli bir örnek oldu. 24,6 milyon TL’ye ihale edilen çarşının maliyeti iki kat artarak 47 milyon TL’ye ulaştı. Yurttaşlar açlıkla boğuşurken kamu kaynaklarının ölçüsüz kullanıldığı ortaya çıkıyor. AKP’li Rize Belediyesi’nce Rize Ticaret Borsası’na hukuka aykırı şekilde tahsis edilen alan üzerinde inşası süren Çay Çarşısı projesinin maliyeti, öngörülenin iki katını aştı. Çay bardağı şeklinde projelendirilen çarşı 24 milyon TL’ye ihale edilse de maliyeti 47 milyon TL’ye ulaştı. Kamu kaynaklarının seferber edildiği proje için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi’nin, “2021 yılı turizm sektörü” bütçesinden de 6 milyon TL aktarıldığı belirlendi. KAMU KAYNAKLARI ÖLÇÜSÜZCE KULLANILDI BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; AKP'Li Erdoğan’ın, “Çayımızın sembolü” diye anlattığı, “Rize Çay Çarşısı” projesinde hesap çarşıya uymadı. Projenin inşa edildiği alanın tahsis sürecinde yaşanan usulsüzlükler Sayıştay raporlarına takılırken projenin maliyeti öngörüleni ikiye katladı. Çay Çarşısı, henüz proje sürecinde dahi tartışmalara konu olurken 2019 yılında başlayan süreçte yaşanan önemli gelişmeler şunlar oldu: Çay Çarşısı’nın imza töreni, 30 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirildi. İmza töreninin hemen ardından projenin yapım sürecine başlandı. Rize Belediyesi’nin tasarrufunda olan sahil dolgu alanı, projenin inşası için Rize Ticaret Borsası’na tahsis edildi. Alanda 2019 yılında incelemelerde bulunan Sayıştay denetçileri, tahsis işleminin hukuki dayanağının olmadığını tespit etti. Sayıştay raporunda, proje kapsamındaki Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı yapılar ise “Çay Müzesi ve sinema, bin 860 metrekare restoran, 84 metrekare yöresel ürünler pazarı” olarak sıralandı. Sayıştay’ın tüm uyarılarına karşın projenin yapım ihalesi düzenlendi. İhalenin bedeli kayıtlara 24 milyon TL olarak geçerken proje, her yeni adımda maliyetini katlayarak artırdı. Projenin maliyetinin 2022 itibarıyla 47 milyon TL’ye fırladığı bildirilirken proje kapsamında Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi’nden (DOKAP) de hibe yoluyla para alındığı öğrenildi. AKP Rize Teşkilatı’nda aktif görevlerde bulunan ve beş yıl AKP çatısı altında belediye başkanlığı yapan Hakan Gültekin’in başkanlığını yaptığı DOKAP’ın 2021 yılı faaliyetlerini içeren raporları, proje için aktarılan kaynağı gözler önüne serdi.

PROJEYE AKTARILAN PARA 6 MİLYON TL

Maliyeti 47 milyon TL’ye ulaşan Çay Çarşısı Projesi’nin sözleşme bedelinin 24 milyon 614 bin 349 TL olduğunu kaydeden DOKAP raporunda, projeye ilişkin şu ayrıntılara yer verildi:
“Söz konusu projeye 2021 yılı turizm sektörü ödeneğinden 6 milyon TL ödenek tahsis edilmesi için Bakan oluru alınmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 10 dönüm alan üzerine kurulacak olan Çay Çarşısı Projesi kapsamında; içerisinde Çay Müzesi ve Sinema olan Çay Bardağı konsepti, yöresel restoranlar olan Çayda Karadeniz Mutfağı, Çay Tadım ve Sunum Alanları, Çay Tanıtım ve Satış Alanları, Çay Bahçesi, Yöresel Ürünler Pazarı, mısır unu üretimi yapılacak Geleneksel Değirmen yapılması planlanmaktadır. Rize Belediyesi ile DOKAP BKİ arasında protokol imzalandıktan sonra 6 milyon TL’lik ödenek Rize Belediyesi’nin açmış olduğu hesaba yılsonu itibariyle aktarılmıştır.”
Rize’de yapımı süren dev çay bardağı şeklindeki çarşının öyküsü, kamu kaynaklarının ölçüsüz kullanımına önemli bir örnek oldu. 24,6 milyon TL’ye ihale edilen çarşının maliyeti iki kat artarak 47 milyon TL’ye ulaştı. urttaşlar açlıkla boğuşurken kamu kaynaklarının ölçüsüz kullanıldığı ortaya çıkıyor. AKP’li Rize Belediyesi’nce Rize Ticaret Borsası’na hukuka aykırı şekilde tahsis edilen alan üzerinde inşası süren Çay Çarşısı projesinin maliyeti, öngörülenin iki katını aştı. Çay bardağı şeklinde projelendirilen çarşı 24 milyon TL’ye ihale edilse de maliyeti 47 milyon TL’ye ulaştı. Kamu kaynaklarının seferber edildiği proje için Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi’nin, “2021 yılı turizm sektörü” bütçesinden de 6 milyon TL aktarıldığı belirlendi.

KAMU KAYNAKLARI ÖLÇÜSÜZCE KULLANILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Çayımızın sembolü” diye anlattığı, “Rize Çay Çarşısı” projesinde hesap çarşıya uymadı. Projenin inşa edildiği alanın tahsis sürecinde yaşanan usulsüzlükler Sayıştay raporlarına takılırken projenin maliyeti öngörüleni ikiye katladı. Çay Çarşısı, henüz proje sürecinde dahi tartışmalara konu olurken 2019 yılında başlayan süreçte yaşanan önemli gelişmeler şunlar oldu: Çay Çarşısı’nın imza töreni, 30 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleştirildi. İmza töreninin hemen ardından projenin yapım sürecine başlandı. Rize Belediyesi’nin tasarrufunda olan sahil dolgu alanı, projenin inşası için Rize Ticaret Borsası’na tahsis edildi. Alanda 2019 yılında incelemelerde bulunan Sayıştay denetçileri, tahsis işleminin hukuki dayanağının olmadığını tespit etti. Sayıştay raporunda, proje kapsamındaki Kıyı Kanunu hükümlerine aykırı yapılar ise “Çay Müzesi ve sinema, bin 860 metrekare restoran, 84 metrekare yöresel ürünler pazarı” olarak sıralandı. Sayıştay’ın tüm uyarılarına karşın projenin yapım ihalesi düzenlendi. İhalenin bedeli kayıtlara 24 milyon TL olarak geçerken proje, her yeni adımda maliyetini katlayarak artırdı. Projenin maliyetinin 2022 itibarıyla 47 milyon TL’ye fırladığı bildirilirken proje kapsamında Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi’nden (DOKAP) de hibe yoluyla para alındığı öğrenildi. AKP Rize Teşkilatı’nda aktif görevlerde bulunan ve beş yıl AKP çatısı altında belediye başkanlığı yapan Hakan Gültekin’in başkanlığını yaptığı DOKAP’ın 2021 yılı faaliyetlerini içeren raporları, proje için aktarılan kaynağı gözler önüne serdi.

PROJEYE AKTARILAN PARA 6 MİLYON TL

Maliyeti 47 milyon TL’ye ulaşan Çay Çarşısı Projesi’nin sözleşme bedelinin 24 milyon 614 bin 349 TL olduğunu kaydeden DOKAP raporunda, projeye ilişkin şu ayrıntılara yer verildi: “Söz konusu projeye 2021 yılı turizm sektörü ödeneğinden 6 milyon TL ödenek tahsis edilmesi için Bakan oluru alınmıştır. Proje kapsamında yaklaşık 10 dönüm alan üzerine kurulacak olan Çay Çarşısı Projesi kapsamında; içerisinde Çay Müzesi ve Sinema olan Çay Bardağı konsepti, yöresel restoranlar olan Çayda Karadeniz Mutfağı, Çay Tadım ve Sunum Alanları, Çay Tanıtım ve Satış Alanları, Çay Bahçesi, Yöresel Ürünler Pazarı, mısır unu üretimi yapılacak Geleneksel Değirmen yapılması planlanmaktadır. Rize Belediyesi ile DOKAP BKİ arasında protokol imzalandıktan sonra 6 milyon TL’lik ödenek Rize Belediyesi’nin açmış olduğu hesaba yılsonu itibariyle aktarılmıştır.” https://tele1.com.tr/kutahyada-ramazan-pidesi-7-liraya-satilacak-585031/