Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Ayasofya Camii'nin imparator kapısındaki tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu yönündeki açıklaması tepki çekti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Ayasofya Camii'nin imparator kapısının tahribatına ilişkin paylaşım ve haberler üzerine açıklama yapıldı. Ayasofya Camii'nin 10 Temmuz 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ibadete açıldığı hatırlattı. Kapıda bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak bir dokunma sonucu oluştuğu kaydedilerek, "Ayasofya Kebir Camii imparator kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari bir teknik olmak üzere 2 müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir" denildi.
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:
"Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldı ise geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır."
İBB SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Ayasofya Camisi'nin ‘İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edilmesine tepki gösterdi. Polat, “Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya'ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu savcılığa taşınmalı” demişti.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat; Ayasofya Camisi'nin ‘İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edilmesine tepki gösterdi. Polat, Sanat Tarihi Derneği'nin konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımı alıntılayarak şöyle demişti:
“Ayasofya'nın tarihi kapısının özel bir çaba ile tahrip edilmesi çok acı. Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya'ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı Kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı. Bu işlem tarihi yapıya kasten zarar verme ve tahrip etme suçudur. Kanunda karşılığı ‘iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası'dır.”
https://tele1.com.tr/pes-dedirten-savunma-ayasofyanin-tarihi-kapisi-tahrip-edildi-606005/