Ersin Eroğlu - TELE1 ÖZEL

Kamuoyunda "Amiraller Bildirisi" olarak bilinen açıklamada imzası yer alan 103 emekli Amiralin yargılandığı davaya Milli Savunma Bakanlığı’nın katılma talebi Yargıtay tarafından reddedildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nın talebi ilk derece ve bölge adliye mahkemesi tarafından da reddedilmişti.

Yurt dışından alışveriş yapanlar dikkat! Gümrük kıymetine ek ücret geliyor Yurt dışından alışveriş yapanlar dikkat! Gümrük kıymetine ek ücret geliyor

Amiraller duyurusunun ardından açılan 103 sanıklı davada duyuruda imzası bulunan tüm sanıklar beraat etmişti. Savcılık karara itiraz etse de istinaf mahkemesi de amirallerin beraatin kararını onayarak dosyayı Yargıtay’a göndermişti. Cumhurbaşkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları hem ilk derece hem İstinaf aşamalarında dosyaya katılma talebinde bulunmuş ve bu talep reddedilmişti. İstinaf Mahkemesi’nin beraat kararının ardından Milli Savunma Bakanlığı’nın dosyaya temyizde katılma talebi de Yargıtay tarafından da reddedildi.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un geçen yıl "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna "Teknik olarak evet" diye yanıt vermesi ve eski Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppe ile fotoğraflarının ortaya çıkması kamuoyunda tartışılırken emekli amiraller, yazılı bir açıklama yayınlamıştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, açıklamayla ilgili resen soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma kapsamında, söz konusu açıklamayı hazırlayan ve yayımlanma sürecinde faaliyet gösteren 14 emekli amiralden Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alınmıştı. Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ise emniyete ifadeye çağrılmıştı. Emekli askerler, ifade işlemlerinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Soruşturma kapsamında 6 emekli amiral ile bir emekli general 16 Nisan'da, 84 şüpheli ise 27 Mayıs'ta ifadeye çağrılmış ve onlar da adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 103 emekli asker hakkında iddianame düzenlenmişti. Savcılık, emekli amirallerin, TCK'nın 316/1'inci maddesi kapsamındaki 'devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' suçundan 3’er yıldan 12’şer yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti. 
Amiraller, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada beraat etmiş, beraat kararını istinaf onamıştı. Yargıtay’a giden dosyaya Milli Savunma Bakanlığı katılma talebinde bulunmuştu.

Muhabir: Ersin Eroğlu