Vahim açıklama: Gerçek bir savaş ihtimali var ve Avrupa hazır değil

Yayın tarihi: 30 Mart 2024 Cumartesi 10:27 am - Güncelleme: 30 Mart 2024 Cumartesi 10:27 am

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Avrupa’nınsavaş öncesi dönemde” olduğunu ve Ukrayna’nın tüm kıtanın iyiliği için Rusya’ya yenilmemesi gerektiğini söyledi. Tusk, savaşın artık uzak bir ihtimal olmadığını vurgularken Avrupa’nın buna hazır olmadığını vurguladı.

BBC’nin aktardığına göre cuma günü bir grup Avrupa gazetesiyle bir araya gelen Tusk, “Kimseyi korkutmak istemem ama savaş artık geçmişte kalmış bir konsept değil. Savaş gerçek ve iki yılı aşkın süre önce başladı” diye konuştu.

Putin’den ‘F-16’ ile ilgili net uyarı: Kullanılırsa vururuz

Tusk açıklamalarını, bir Rus füzesinin perşembe günü Ukrayna’ya yapılan saldırı sırasında Polonya hava sahasını kısa süreliğine ihlal etmesinin ve Varşova’nın hava kuvvetlerini alarma geçirmesinden sonra yaptı. Ukraynalı yetkililer, geniş çaplı Rus saldırısının ülkenin enerji altyapısını hedef aldığını söyledi.

Polonya lideri, Avrupa’nın NATO’ya paralel bir savunma kurumu yaratmasına gerek olmadığını, ancak savunma açısından kendisine yetecek hale gelmesi durumunda ABD için daha çekici bir partner haline geleceğini ifade etti.

Rusya’dan İngiltere’ye “Savaş ilanı” uyarısı

Avrupa’nın bir savaşa hazır olmak zorunda olduğunu vurgulayan Tusk, “Gerçekten tüm senaryolar ihtimal dahilinde” dedi. Avrupa’da Ukrayna’ya yapılan yardımlarla ilgili tartışmalar devam ederken Tusk platformunu Kiev’e tam destek verilmesini sağlamaya çalışmak için kullanıyor.

Kaynak: BBC