Uzmanlar bugün için uyarıyor: Bu bir doğal afettir, dışarı çıkmayın

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 9:07 am - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:16 am

Meteoroloji‘nin son hava durumu raporuna göre bugün hava sıcaklığı mevsim normallerinin 4 ila 9 derece üzerinde seyredecek. Uzmanlar kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklara özellikle tedbir uyarısında bulundu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Temmuz’a ilişkin hava durumu raporunu yayımladı. Yapılan son değerlendirmelere göre; yurdun kuzeydoğu kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz’in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusunun yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

MGM, Marmara Bölgesi için çarşamba ve perşembe gününden itibaren yüksek sıcaklık uyarısında bulundu. MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nce yapılan açıklamada, çarşamba ve perşembe günleri, bölgenin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği, sıcaklıkların bölge genelinde mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıkmasının beklendiği bildirildi.

Çarşamba ve perşembe günü hava sıcaklıklarının İstanbul’da 28-37, Edirne’de 32-42, Kırklareli’de 29-41, Tekirdağ’da 26-33, Kocaeli’de 30-41, Sakarya’da 30-39, Yalova’da 26-35 derece civarında seyredeceği bildirildi. Sıcak hava dalgasının perşembe günü akşam saatlerinden sonra bölge genelinde etkisini kaybedeceği, bu hafta sonunda hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında olacağı tahmin ediliyor. Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık nedeniyle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında, yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı olanların sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

‘İŞLERİNİZE PERŞEMBE YA DA CUMA GÜNÜNE ERTELEYİN’

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen da bugüne dair şu sıcaklık ölçülerini paylaştı ve şu uyarıyı yaptı: “Çarşamba günü sıcaklıklar batı ve iç kesimlerde 7-10 derece artacak. İstanbul 40 C’ye Bursa 42’yi Balıkesir 42, İzmir 40, Antalya 41, Manisa 43, Aydın-Mugla 42 derece… Sağlık açısından risk oluşturmakta. Bu bir doğal afettir. Dışarı çıkmayın. İşlerinizi perşembe Cuma gününe erteleyin.”

Şen ayrıca, “Belki de yarın Avrupa’nın en sıcak yeri olacak burası. İstanbul’dan Antalya’ya etkili olacak. Yarına çok dikkat edelim. İstanbul’da 41 dereceye kadar çıkabilir. Son derece önemli. Manisa, Aydın’da 45 dereceyi gösterecek. Yarın sokağa çıkmayalım. İşlerimiz erteleyelim. Bu doğal afettir. Herkes bahçesinde evinde otursun. Sağlık açısından büyük risk var. Çok acil işimiz olsa dahi Perşembe, Cuma gününe erteleyelim. Yarın 7-8 derece üstüne kayalım sıcaklıkların” ifadelerini kullandı.

‘İSTANBUL 40 DERECEYİ ZORLAYACAK’

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan ise “Sıcaklık istanbul’da bugün 40 dereceyi zorlayacak. Marmara genelinde yer yer 40 derecenin üstüne çıkacak. Ege aynı şekilde İzmir 42 derece olabilir bazı noktaları 43-44’ü bulabilir. Perşembe günü ise Anadolu’da etkisini gösterecek. Ankara, Kayseri, Sivas’ta perşembe günü bu yazın en sıcak günü yaşanacak. Doğu Kardeniz’de Trabzon’da Rize’de Sinop’ta Gümüşhane’de bu yazın en sıcak günleri yaşanacak.”

Meteoroloji’den ‘Doğal afet’ uyarısı! Tüm sıcaklıkların en yüksek olduğu gün