Haber

Uyuşturucu kullanımının patladığı ilde AMATEM yok! Proje 8 yıldır yerinde sayıyor

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın'da hizmete açılması beklenen ancak 8 yıldır proje aşamasında bekletilen AMATEM'i Meclis gündemine taşıdı. Bülbül, "AMATEM projesi 8 yıldır yerinde sayıyor” diyerek, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Egehan Erkün - TELE1 

Aydın'da 2016 yılında projelendirilen Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi'nin (AMATEM) 8 yıldır proje aşamasında bekletildiği ortaya çıktı. 

Aydın'ın 'metamfetamin' kullanımında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, yaşanan durumu Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Bülbül; soru önergesinde, Aydın’da AMATEM sayısını ve yeni AMATEM kurulmasına ilişkin çalışmaları sordu.

Bakan Memişoğlu, soru önergesine verdiği yanıtta, “Aydın ilinde bağımlılık tedavisi sunan Ayakta Erişkin Arındırma Merkezi 2016 yılından bu tarafa hizmet vermektedir. Ayrıca, Yataklı Arındırma Merkezi 30 yataklı olarak bakanlığımız yatırım programına alınmıştır” dedi. 

"AYDIN METAMFETAMİN KULLANIMINDA İLK SIRADA" 

Kentte 30 yataklı AMATEM projesinin 8 yıldır bekletildiğini belirten Bülbül, Aydın'daki uyuşturucu kullanım oranlarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Uyuşturucuyla mücadele kapsamında ölçümlenen atık su analizlerine göre metamfetamin kullanımında ilk sırada yer alan il Aydın olmuştur. Uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının ülke genelinde yaygınlaştığı bilinmekle birlikte bir bölgede yoğunlaşan madde kullanımı artışına hassasiyetle yaklaşılması gerektiği açıktır. Ancak bağımlılıkla mücadele kapsamında iyileştirici etkisi bilinen AMATEM’in bölgemizde hayata geçirilmemiş olması büyük bir eksikliktir. Madde bağımlıları için ayakta ve yatarak tedavi olmak sonuç vericidir. Ancak Aydın’da 30 yataklı AMATEM yapılacağı Ağustos 2022’de müjdelenmiş olup aradan geçen zamanda hiçbir adım atılmamıştır" 

"TEDAVİ MERKEZLERİNİN SAYISI YERİNDE SAYIYOR

İçişleri Bakanlığı'nın raporu hakkında da bilgi veren Bülbül, "İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre tedavi merkezlerinin sayısı 2021’de 80 ilde 136 merkez, 2022’de 79 ilde 135 merkez, 2023’te 79 ilde 138 merkez olmuştur. Ülke genelinde 2021’de yataklı tedavi merkezinde tedavi gören kişi sayısı 12 bin 954, 2022’de 14 bin 42 olmuştur. 2023’te ise bu sayı gerileyerek 13 bin 168 olmuştur. Madde kullanımına ilk başlama yaşının ortalama 22 olduğu ve madde kullanımının 8 yaşa kadar düştüğü bu ortamda tedavi merkezlerinin ve tedavi görenlerin sayısının gerilemesi oldukça vahimdir. Madde kullanımına ilk başlama yaşına bakıldığında, ilköğretimde başlayanların oranı yüzde 37,5, ortaöğretimde başlayanların oranı yüzde 53,5 ve yükseköğretimde başlayanların oranı yüzde 7,7 olmuştur" dedi. 

"GERÇEKLER GÖZ ARDI EDİLEREK SORUN ÇÖZÜLEMEZ"

Bülbül, sözlerine şöyle devam etti: 

"Resmi veriler, Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığının arttığını gösteriyor. Buna rağmen, çocuklarımızı, gençlerimizi uyuşturucu bataklığına sürükleyen bu karanlık düzen, tedavi merkezlerinin artırılması, bağımlıların tedaviye teşvik edilmesi konusunda çaba sarf etmemektedir. Göz göre göre uyuşturucu bağımlılığına geçit verilmekte, gençler bu batağa saplanmaktadır. Bu koşullarda bağımlılıkla mücadeleden söz edilemez. Merkezlerin sayısı hızla arttırılmalı, bağımlılar topluma kazandırılmalıdır.2023’te tedavi görenlerin yüzde 14,3’ünün işsiz, yüzde 45’inin düzenli bir işi olmadığı, yüzde 3,5’inin öğrenci olduğu ve yalnızca yüzde 36,5’inin düzenli bir işi olduğu görülmektedir. Yani, bağımlılık ekonomik sorunlardan bağımsız düşünülemez. Bir halk sağlığı sorunu olan bağımlılıkla, vatandaşı ekonomik dar boğaza sokan, ülkeyi uyuşturucu baronlarının bir numaralı adresi haline getiren AKP baş edemez. Bu politikalar terk edilmedikçe bu sorun büyüyecektir. AKP’nin inkarcı siyaseti, gerçekleri göz ardı etmesiyle bu sorun çözülemez. Çocuklarımızın, gençlerimizin bu batağa düşmesine göz yumanların peşini bırakmayacağız.”