Uyku pozisyonu ilişkiniz için ne söylüyor?

Yayın tarihi: 2 Haziran 2020 Salı 1:20 pm - Güncelleme: 2 Haziran 2020 Salı 1:20 pm

Çiftlerin uyuma pozisyonları ilişkilerine dair birçok ipucunu barındırıyor. Araştırmacılar, uyku esnasında fiziksel temasta olan çiftlerin %94’ü mutlu olduğunu ifade etti.

Hertfordshire Üniversitesi’nden araştırmacıların 2014 yılında, 1000’den fazla kişi üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmada, uyku pozisyonlarının ilişkinin durumuna dair çok şey söylediği bulundu.

Araştırmada çiftlerin uyurken birbirine mesafesi de aralarındaki bağa dair önemli ipuçları sundu. Birbirlerinden iki buçuk santimetreden daha az mesafede uyuyanların (katılımcıların yüzde 12’si) %86’sı mutlu olduğunu belirtti. Aralarında uyurken 75 cm boşluk bırakanların (katılımcıların %2’sinden azı) sadece %66’sı mutlu olduğunu söyledi. En popüler uyku pozisyonu sırt sırta vererek uyumaktı (%42), katılımcıların %31’i aynı yöne doğru, %4’ü ise birbirilerine bakarak uyuyordu.

BEDEN DİLİ İLİŞKİYE DAİR İŞARET VERİYOR

“Bir çiftin uyku alışkanlıklarında görülen değişiklikler, ilişkilerine dair mühim ipuçları içerir,” diyor Wiseman ve ekliyor, “Burada asıl mesele aslında şu: birbirine yakın uyumaya alışkın olan bir çift giderek uykuda arasına mesafe koymaya başlıyorsa, uyanık olduklarında da birbirlerinden uzaklaşmaya başladıklarının göstergesi olabilir bu durum.”

Birbirlerinden iki buçuk santimetreden daha az mesafede uyuyanların (katılımcıların yüzde 12’si) %86’sı mutlu olduğunu belirtti. Aralarında uyurken 75 cm boşluk bırakanların (katılımcıların %2’sinden azı) sadece %66’sı mutlu olduğunu söyledi. En popüler uyku pozisyonu sırt sırta vererek uyumaktı (%42), katılımcıların %31’i aynı yöne doğru, %4’ü ise birbirilerine bakarak uyuyordu.

Huffington Post’da konu üzerine bir makale yazan LittleThings yazarı Elyse Wanshel, 30 yılı aşkın beden dili alanında deneyim sahibi olan ve Başarı İşaretleri, Beden Dilini Okuma Rehberi isimli kitabın yazarı Patti Wood’a referansla, uykuda beden dilinin ilişkinin seyrine dair mühim bir işaret olduğunu söylüyor.

Wanshel’in bu makalesine referansla, farklı uyku pozisyonlarının ilişkimize dair ne söylediğine bir bakalım.

Kaşık

İlişki psikoloğu Corrine Sweet’in gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, çiftlerin sadece %18’i bu şekilde uyuyor. Otel şirketi Travelodge’un gerçekleştirdiği bir ankete göre de çiftlerin sadece beşte biri bu pozisyonda uyuyor.

Bu pozisyon çiftlerden birinin diğerine karşı korumacı bir tutum takındığı anlamına geliyor.

Patti Wood, “Cinsel yakınlık içeren, oldukça kırılgan bir pozisyon bu ama ‘sana güveniyorum’ anlamına geliyor”, diyor.

Daha mesafeli kaşık pozisyonu

Yatakta İki Kişi: Çiftlerde Yatak Paylaşma Toplumsal Sistemi isimli kitabın yazarı Paul Rosenblatt’a göre, ilişkinin ilk zamanlarında kaşık pozisyonunda uyuyan partnerler zamanla ilişki olgunlaştıkça uyku kalitesini artıran bu pozisyona geçiş yapar.

Yine kaşık gibi, “arkandayım, bana güvenebilirsin,” demektir; sadece ilki kadar cinsel çıkarımlara sahip değildir.

Kovalamaca

Bu da yine kaşık gibidir ama bir kişi diğerini kovalar. Partnerlerden biri yatağın bir köşesine çekilmişken diğer kişi onunla temas kurmaya, ona sarılmaya çalışır

Elyse Wanshel, bunun yatağın köşesine çekilen tarafın peşinden koşulmak isteyebileceği anlamına gelebileceğini söylese de Uyku Pozisyonları: Gece Beden Dili kitabının yazarı Samuel Dunkell’in bu pozisyonu daha ziyade yatağın köşesine çekilen kişinin alan isteği olarak yorumladığını ekliyor.

Sarmaş Dolaş

Çiftin yüz yüze birbirlerine sarılarak uyuduğu bu pozisyon, söylemeye ne hacet, çiftin birbirine oldukça yakın olduğunu gösteriyor. Öte yandan muhtemelen uyumak için pek rahat bir pozisyon olmadığından bu pek yaygın değil. Hertforshire Üniversitesi’nin araştırmasına göre çiftlerin sadece yüzde dördü bu şekilde uyuduğunu söylüyor.

Wanshel’in bu pozisyonla ilgili bir şerhi olduğunu da eklemek gerek. Psikoterapist Elizabeth Flynn Campbell’e referansla bu durumda çiftin birbirine aşırı bağımlı olabileceğini ekliyor.

Sarmaş dolaş olup sonra uzaklaşmak

Bu pozisyonda çift önce bir önceki pozisyonda yatarken akabinde birbirinden ayrılır. Wanshel’e göre bu pozisyon bir öncekinden daha sağlıklı bir ilişkiye işaret ediyor. Bu durumda çift hem birbirine yakındır hem de kendi bağımsız alanlarını korur.

Yüz yüze ama birbirine değmeden uyumak

Healthline’a göre, bu pozisyon, çiftlerin birbirinden ilgi beklediğinin ama bu ilgiyi gösteremediğinin bir işareti olabilir. Öte yandan pekala yastık sohbeti anlamına da gelebilir, ki bu da çiftlerin birbirine gerçekten yakın olduğunu gösterir.

Özgürlüğüne Düşkünler

Bu pozisyonda partnerler sırtları birbirine dönük aralarında mesafe bırakarak uyurlar. Kulağa olumsuz gibi gelse de Wanshel’e göre durum hiç de öyle değil. Corrina Sweet’in yaptığı bir araştırmaya göre böyle uyuyan çiftler aslında “kendilerinden emin. Bu pozisyon ilişkide hem yakınlığın hem de bağımsızlığın olduğunu gösteriyor.” Epey de popüler bir pozisyon üstelik. Çiftlerin %27si böyle uyumayı tercih ediyor.

Ancak Healthline’ın bu konuda bir şerhi var. Eğer daha yakın bir pozisyondan buna geçiş yaptıysanız, aranızda oluşan bu mesafeye dair partnerinizle konuşmak iyi olabilir.

Partnerin göğsüne yatma

Bu pozisyonda çiftlerden biri sırt üstü yatarken diğeri onun göğsüne uzanır. Bu şekilde genelde çift bacaklarıyla ve kollarıyla da sarılır. Wanshel, Dr. Sweet’e referansla bu pozisyonun daha ziyade ilişkinin başlarında görüldüğünü söylüyor.

Koruma hissi uyandırdığı kadar tutkulu da olan oldukça samimi bir pozisyon. Wanshel, psikolog Shirley Glass’a atıfla bu pozisyonun ciddi bir güven içerdiğini söylüyor.

Bacak teması

Wanshel, Dr. Wood’a referansla, yatakta bir tarafın bacağını diğerine sürtmesi halinde, duygusal veya cinsel yakınlık arayışında olabileceğini belirtiyor.

İki taraf uyurken bacaklarını birbirine doluyorsa, bu aynı zamanda çiftin güzel bir ilişkide olduğunun da göstergesi olabilir.

Yüz üstü uyumak

Healthline’a göre pek sağlıklı olmayan bu pozisyon, çift yaşamında da güvensizliğe ve kırılganlığa işaret edebilir.

Bu pozisyon gerçekten de sırtınıza ve boynunuza iyi gelmez. Bir araştırmaya göre, yüzüstü uyumak omurgaya baskı uygular ve uyku kalitesini olumsuz etkiler. Uyandığımızda eklemlerimizde ve sırtımızda ağrı hissedebiliriz. Bu şekilde uyuduğumuzda kafamızı bir tarafa çevirmek durumunda kaldığımızdan, boynumuza da baskı uygulanır.

Deniz Yıldızı

Bu pozisyonda partnerlerden biri kollarını bacaklarını açarak yatağa yayılırken, diğeri bir kenara büzülür. Healthline’a göre aslında tek başına oldukça sağlıklı olan bu pozisyon partnerleyken diğerine rağmen böyle sere serpe yatan tarafın bencil olduğunu gösterebilir. Wanshel’e göre, bu durum ilişkide hangi tarafın kontrolcü olduğunu da gösterebilir.

Bu pozisyonun sağlıklı olmasının nedeni sırt ağrısını azaltması, omurgayı nötr pozisyonda tutarak bedenin ağırlığının gece boyunca eşit dağılmasını sağlaması.