Üniversite mezunları İŞKUR kapısında! 17 bin 61 kişi mesleki eğitim kurslarına başvurdu

Yayın tarihi: 24 Nisan 2022 Pazar 4:46 pm - Güncelleme: 24 Nisan 2022 Pazar 4:46 pm

AKP iktidarının ülkeyi sürüklediği ekonomik kriz sebebiyle üniversite mezunları iş bulamıyor. İktidarın her ile üniversite açma politikası da işsizliği daha da perçinledi. 2021’de doktora ve yüksek lisans mezunlarını da içeren 17 bin 41 üniversite mezunu İŞKUR kurslarına kayıt oldu.

AKP’nin bürokratları çifter maaşlarını almaya devam ederken üniversite mezunları işsizlik içerisinde kıvranıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İsteyen herkese iş var” iddiasına karşın İŞKUR’un 2021 yılına yönelik verileri gerçekleri ortaya çıkardı.

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; 2021 yılında İŞKUR’da, 5 bin 27 mesleki eğitim kursu düzenlendi. Kurslara, yüzde 72’si kadın olmak üzere toplam 101 bin 501 kişi katıldı. 2021 yılında kursiyerler en fazla, “İstihdam Garantili” kurslardan yararlandı. İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanların oranı toplam kursiyerlerin yüzde 56’sını oluşturdu.

2021 yılında en çok mesleki eğitim kursiyeri olan meslekler de belli oldu. Toplam 14 bin 927 kursiyer ile “Dokuma Konfeksiyon Makineci” mesleği ilk sırada yer alırken “Kadın Giyim Modelist Yardımcısı” mesleğinin 5 bin 271 kursiyerle ikinci, “Düz Dikiş Makineci” mesleğinin de 2 bin 771 kursiyer ile üçüncü sırada yer aldığı belirtildi. Müşteri hizmetlisi görevlisi olmak için İŞKUR’a başvuranların sayısının ise 2 bin 447 olduğu bildirildi.

Vatandaşa zam, millet bahçelerine 1.4 milyar bütçe

ERDOĞAN “HER ÜNİVERSİTE MEZUNU İŞ BULACAK DİYE BİR ŞEY YOK” DEMİŞTİ

Mesleki eğitim kurslarından yararlananların öğrenim durumları da paylaşıldı. Erdoğan’ın, “Her üniversite bitiren iş bulacak diye bir şey yok” sözlerini anımsatan verilere göre, İŞKUR’un mesleki eğitim merkezlerine 2021 yılında doktora ve yüksek lisans mezunlarında dahil olduğu 17 bin 61 üniversite mezunu başvurdu.

OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN FAZLA ÇALIŞMAYAN VE OKUMAYAN GENÇ TÜRKİYE’DE

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon civarında ne çalışan ne de okuyan genç olduğu tahmin ediliyor. OECD ülkeleri arasında en fazla çalışmayan ve okumayan genç sayısı Türkiye’de. Yaşları 15-24 arasında değişen ve gelecek kaygısı yaşayan gençler, koronavirüsün patlak vermesiyle istihdamdan daha derin bir şekilde etkilendi.

Ekonomik kriz aileyi vurdu! Reddi miras taleplerinde patlama

Yapılan araştırmalara göre ne çalışan ne okuyan gençlerin OECD ortalaması yüzde 12,8 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 25 civarında. OECD verilerine göre; Türkiye’de yükseköğretim mezunlarının 75’inin istihdama katılma süresi 4-5 yıl sürüyor. Bu da gençlerin iş bulmaktan ümidini kesmesine ya da yurt dışına giderek, yeni bir hayat kurmaya çalışmasına neden oluyor.

 

Erdoğan ekonomik krizi kabul etti