‘Unabomber’ hücresinde ölü bulundu!

Yayın tarihi: 10 Haziran 2023 Cumartesi 11:31 pm - Güncelleme: 11 Haziran 2023 Pazar 12:24 pm

Gerçekleştirdiği bombalı saldırılarla ABD tarihine geçen ve 18 yıl yakalanmamayı başaran seri katil Ted Kaczynski, hapishanedeki hücresinde ölü bulundu. Gerçekleştirdiği bombalı saldırıları ‘Sanayileşmeye karşı anarşist eylemler’ olarak nitelendiren Kaczynski’yi, geçmişte kaleme aldığı bir makale ele vermişti. İşte Kaczynski’nin gizemli hayat hikayesi…

ABD’de, 1996’da yakalanana kadar ”Unabomber” takma adını kullanarak 18 yıl boyunca bombalı saldırılar düzenleyen Ted Kaczynski 81 yaşında hayatını kaybetti.

ABD’deki Federal Cezaevleri Bürosu, Ted Kaczynski’nin Cumartesi sabahı saat 12:25 civarında Butner, Kuzey Karolina’daki Federal Tıp Merkezi’ndeki hücresinde ölü olarak bulunduğunu açıkladı.

Rusya’ya çalıştığı iddia edilen eski FBI ajanı cezaevinde ölü bulundu

THEODORE KACZYNSKİ KİMDİR?

22 Mayıs 1942’de dünyaya gelen Ted Kaczynski, “matematik dehası” kabul ediliyordu fakat 1969 yılında ilkel bir yaşam tarzı sürdürebilmek amacıyla akademik kariyerini ve toplumsal hayatı terk etti.

Ted Kaczynski, 1971 yılında kimseye ve hiçbir şeye ihtiyaç duymayacak şekilde bir hayat sürmek üzere Lincoln, Montana yakınlarında elektriği ve su tesisatı olmayan, insanlardan ve yerleşim yerlerinden uzak, bir ormanın içinde inşa ettiği ahşap kulübede yaşamaya başladı.

Kulübesini çevreleyen vahşi doğanın tahrip olmasına tanık oldu ve doğada yaşamanın savunulamaz olduğu sonucuna vardı; 1978’de bombalamalara başladı.

‘UNABOMBER’ MANİFESTOSU

1978 ile 1995 yılları arasında, ABD’de modern teknolojiyi geliştirdiğini ve doğayı tahrip ettiğini iddia ettiği kişi ve kuruluşlara gönderdiği bombalı paketlerle 3 kişinin ölümüne, 23 kişinin de yaralanmasına neden oldu. Sanayileşmeye ve endüstri toplumuna karşı çıkan ve doğayı hayatın odak noktasına yerleştiren bir anarşizm anlayışını savunan bir manifesto yayımladı.

Manifesto genel olarak sanayi devrimiyle başlayan ve bugün için de devam eden sanayi ve teknolojik gelişimin yarattığı felaketler ve çıkış yolları üzerinde duruyor. Manifestosundaki bazı önemli pasajlar ise şöyle:

“23.Biz, bu nedenle, endüstriyel sisteme karşı bir devrimi savunuyoruz. Bu devrim, şiddetli veya şiddetsiz olabilir; hemen gerçekleşebilir veya birkaç on yıla yayılarak görece daha aşamalı olabilir… Amacı ise hükümetleri değil, bugünkü toplumun ekonomik ve teknolojik temelini yıkmak olacaktır.”

“203.Yanında bir fıçı şarapla oturan bir alkolik düşünün. Onun kendi kendine şunları söylemeye başladığını farz edin: ‘Aşırıya kaçılmadan içilirse şarabın bir zararı yoktur. Hatta, dediklerine göre az miktarda şarap faydalıdır bile! Eğer sadece ufak bir kadeh içersem bana bir zararı dokunmaz..’ Daha sonra ne olacağını hepiniz biliyorsunuz. Teknolojik toplumun aynen bir fıçı şarabın yanıbaşındaki bu alkoliğe benzediğini asla unutmayın”

NY TIMES’A MEKTUP GÖNDERDİ

1995’te The New York Times’a bir mektup gönderdi ve Times veya Washington Post’un, bombardımanlarının aşırı olduğunu ancak dikkat çekmek için gerekli olduğunu iddia ettiği “Industrial Society and Its Future” (Endüstri Toplumu ve Geleceği) adlı makalesini yayınlarsa “terörizmden vazgeçme” sözü verdi.

Kaczynski, FBI tarihindeki en uzun ve en pahalı soruşturmaya neden oldu. Kaczynski’nin kimliği belirlenene kadar, soruşturmaya “University and Airline Bomber” kısaltması olarak “UNABOM” adı verildiği için, basın da bombalı saldırıların failine “Unabomber” lakabını taktı.

FBI ve başsavcı Janet Reno, Kaczynski’nin üslubunu tanıyabilecek birilerine ulaşmak ve ipucu yakalayabilmek amacıyla, Kaczynski’nin “Endüstri Toplumu ve Geleceği” başlıklı makalesinin The Washington Post gazetesinde yayımlanmasını sağladı.

Kaczynski, makalesinde bombalı eylemlerinin aşırı olduğunu kabul ediyordu, ancak insan onurunun ve bireylerin özgürlüğünün yok edilmesine dikkatleri çekebilmek için gerekli olduğunu da savunuyordu. Makaleyi okuyan Kaczynski’nin kardeşi David Kaczynski, ağabeyinin üslubunu tanıyarak FBI’a bildirdi.

Kaczynski 1996 yılında tutuklandı. Devlet tarafından atanan savunma avukatları, Kaczynski’nin ölüm cezası almaması için akli dengesinin yerinde olmadığı iddiası ile savunma yapmak istedikleri için, Kaczynski avukatlarını görevlerinden azletti.

1998 yılında, tüm suçlamaları kabul ederek suçunu itiraf ettiği için mahkeme ile uzlaşmaya varıldı. Kaczynski, şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.