Uluslararası Kırım Dostları Derneği’nden ‘Merdan Yanardağ serbest bırakılsın’ çağrısı!

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2023 Salı 6:07 pm - Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı 6:38 pm

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Sözleri bağlamından kopartılıp  kurmaca video ile hedef gösterilerek tutuklanan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ‘ın tutuklanmasına tepki gösterdi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, AKP ile Abdullah Öcalan’ın yeniden görüşerek tekrar çözüm sürecine başlayabileceklerini anlatmak için söylediği sözler nedeniyle trollerin hedefi oldu. Yanardağ’ın sözleri bağlamından kopartılarak sosyal medyada montajlanmış bir video ile servis edildi. Yanardağ, trollerin çarpıtması nedeniyle tutuklanarak eski adı Silivri Cezaevi olan Marmara Cezaevi’ne gönderildi. Yanardağ’ın tutuklanmasına tepkiler çığ gibi büyürken, Uluslararası Kırım Dostları Derneği’de  Koordinasyon Kurulu Başkanı Jan Charnogursky imzasyıla bir çağrı yayınladı.

Cafer Mahiroğlu’ndan Merdan Yanardağ’a ziyaret

Uluslararası Kırım Dostları Derneği’nin çağrısı  şöyle:

^”Uluslararası Kırım Dostları Derneği ortaklarından, tanınmış Türk gazeteci ve TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Türkiye’de gözaltına alındı. Geçen yıl Kasım ayında bizimle birlikte Rusya-Kırım Dostları Forumu’nun katılımcılarından biriydi.

“Suç faaliyetlerini desteklemek” ve “terör örgütünü desteklemek” gibi gülünç iddialarla Türk polis memurları tarafından tutuklandı.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Yanardağ’ın hiçbir zaman böyle bir görüş belirtmediği düşünüldüğünde bu suçlama daha da gülünçtür. Her zaman ülkesinin sürdürülebilir ve güvenli kalkınmasının yanı sıra Rusya ve uluslararası arenada ulusal egemenliklerini savunan diğer devletlerle işbirliğini savunmuştur.

Biz, meslektaşları ve dostları, Sayın Yanardağ’ın tutuklanmasının oldukça farklı saiklere sahip olduğuna inanıyoruz: Tutuklanması, Türkiye’de iktidardaki rejime yönelik kamuoyu eleştirisiyle bağlantılıdır.

Uluslararası Kırım Dostları Derneği, demokratik bir toplumda diğer insan haklarını koruyan bir hak olarak ifade özgürlüğünü destekler. Demokrasinin erozyona uğraması ve otoriterliğin daha aşırı biçimlerine doğru kayma, tipik olarak ifade, basın özgürlüğü ve bağımsız bakış açılarını dile getirmeye cesaret eden gazetecilerin haklarının bastırılması yoluyla medya üzerinde kontrol sağlama çabalarıyla başlar.

Son zamanlarda Avrupa Birliği’ne katılma çabalarını yoğunlaştıran Türk makamlarının, masumiyet karinesi ve gazetecilerin ifade özgürlüğüne ilişkin uluslararası ve Avrupa standartlarına tutarlı bir şekilde bağlı kalacağına güvenimiz tamdır.

Uluslararası Kırım Dostları Derneği Koordinasyon Kurulu, özgürlüğünün sağlanmasının önemini vurgulayarak Sayın Merdan Yanardağ’ın tutukluluktan derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyor.”