Uluslararası başarı! Türkiye gelir eşitsizliğinde zirvede

Yayın tarihi: 12 Ekim 2022 Çarşamba 7:16 am - Güncelleme: 12 Ekim 2022 Çarşamba 7:17 am

Oxfam ve DFI’nın raporu Türkiye’deki gelir eşitsizliğini gözler önüne serdi. Rapora göre, ekonomik eşitsizlikler sıralamasında Türkiye 161 ülke arasında 74’üncü, OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ülkeleri arasında sonuncu oldu.

Türkiye’deki ekonomik uçurum uluslararası raporlarda yer aldı. Bu uçurum, Oxfam ve Development Finance International (DFI) tarafından hazırlanan 2022 Eşitsizliği Azaltma Taahhütleri Endeksi’nde (EAT Endeksi) ortaya koyuldu.

Pandeminin ilk 2 yılını kapsayan endeks, 161 ülkenin hükümetlerinin eşitsizliği azaltmaya yönelik politikalarını ve uygulamalarını detaylı bir şekilde incelendi. Bu sürede yoksulluk seviyesi rekor düzeyde yükseldi ve işçiler on yıllardır görülmemiş hızda artan fiyatlarla başa çıkmaya çalıştı. Hükümetlerin büyük çoğunluğu bu süreçte sağlık, eğitim ve sosyal koruma harcamalarının payını azalttı. Buna rağmen endeksteki ülkelerin üçte ikisi asgari ücretleri pandemi süresince kaydedilen ekonomik büyüme oranında dahi artırmadı. Aynı dönemde elde edilen olağan dışı karların ve katlanan servetlerin üzerindeki vergi oranları ise aynı seviyede kaldı. 161 ülkenin 143’ü en zengin vatandaşlarının ödediği vergi oranları aynı seviyede kaldı.

TÜRKİYE SERVET DAĞILIMININ EN ADALETSİZ OLDUĞU ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ

Endekste En zengin yüzde 1’lik kesimin toplam servetin yüzde 41’ine sahip olduğu ve servet dağılımının en adaletsiz 3 ülkeden biri olan Türkiye ile ilgili veriler yer aldı. Gelir adaletsizliğinin zirvede olduğu Türkiye ile ilgili şu tespitler yapıldı:

Türkiye endeksin genel sıralamasında 161 ülke içerisinde 74. sırada. OECD ülkeleri arasında ise son sırada yer aldı.

Son iki yılda Kurumlar ve gelir vergisi oranları arttığı halde bu vergilerin tahsil oranları sırayla yüzde 17 ve yüzde 16’da kaldı. Bu nedenle Türkiye “Vergi adaletine yönelik adımlara ilişkin kategoride” 161 ülke arasında 114’üncü sırada yer aldı.

Pandemi süresince sağlık ve sosyal koruma alanında adımlar atıldı. Sosyal harcamalar kategorisinde Türkiye hala OECD ülkeleri arasında en alt sıralarda.

Türkiye sendikal haklar açısından sıralamada en sondaki 10 ülke arasında.

Asgari ücretin kişi başı gayrisafi yurt içi hasılaya oranı son 2 yılda yüzde 60’tan yüzde 50’ye düştü. Bu ciddi bir gerileme sayıldı.

cadele için gerekli adımları atmadı” dedi.

OECD’den Türkiye açıklaması