Rusya Ukrayna’da ilk kez ‘kinjal hipersonik füze’ kullandığını açıkladı! İşte dakika dakika gelişmeler

Yayın tarihi: 19 Mart 2022 Cumartesi 9:14 am - Güncelleme: 19 Mart 2022 Cumartesi 10:29 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 24. gününde. Çatışmalar sürerken, Luhansk’ta insani koridor açıldı, tahliyeler saat 10.00’da başladı. Bu arada Rusya, Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullandığını açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 24. gününde sürüyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusu Mariupol kenti çevresinde kontrolünü güçlendirdiği için Ukrayna’nın geçici olarak Azak Denizi’ne erişiminin kesildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise, Moskova’ya çağrı yaparak “acil barış görüşmelerinin zamanının geldiğini” söyledi ve aksi taktirde Rusya’nın “jenerasyonlarca atlatamayacağı büyük kayıplar yaşayacağını” dile getirdi.

Rus müzakereci Vladimir Medinski dün, Moskova ve Kiev’in Ukrayna’nın askerden arındırılmasıyla ilgili görüşmelerde “yarı yolda” olduklarını söyledi. Medinski, iki ülkenin görüşlerinin en çok Ukrayna’nın tarafsızlığı ve NATO’ya katılmaktan vazgeçmesi konusunda uyuştuğunu ekledi.

Luhansk Valisi bugün sivillerin tahliyesi için insani koridorun açılacağını, duyurdu. Tahliyelerin saat 10.00’dan itibaren başlaması planlanıyor.

Rusya’nın operasyonu sürüyor, Biden-Cinping ilk kez görüştü! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

CANLI ANLATIM

19.50 |  Ukrayna, Belarus ile arasındaki demiryolları seferlerinin durdurulduğunu duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 24 gündür devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’ya Belarus üzerinden ekipman sağlamasının ardından Ukrayna, bugün itibariyle Belarus’a tren seferlerinin kaldırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kamyshin, “Rusya, kendi teknik ekipmanlarını artık Belarus üzerinden tren yoluyla Ukrayna’ya sevk edemeyecek. Çünkü Belarus ve Ukrayna arasında tren seferleri iptal edildi. Konunun detaylarını açıklamayan Belaruslu dürüst arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

18.34 | BM: Ukrayna’da 3 milyon 328 bin 692 mülteci komşu ülkelere geçti

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, saldırıların ardından 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı.

Buna göre, 24 Şubat-18 Mart’ta yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere Ukrayna’dan 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi.

Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok Polonya (2 milyon 10 bin 693), Romanya (518 bin 269) ve Moldova’ya (359 bin 56) geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 50 bin kişinin Rusya’ya geçiş yaptığı kaydedildi.

17.26 | Lavrov: Rus operasyonun kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla sona ermesini umuyorum

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın operasyonu gerçekleştirmekten başka çaresi kalmadığını, bu şekilde Batı’nın Rus karşıtı projesini bozmayı başardıklarını söyledi.

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre Lavrov, “Operasyonun güvenlik konuları, Ukrayna’nın tarafsız statüsü ve güvenliğinin garantileri şeklinde sıraladığım konularda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla sona ermesini umuyorum” diye konuştu.

12:30 | RUSYA AÇIKLADI: İLK DEFA KİNJAL HİPERSONİK FÜZE KULLANILDI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk defa “Kinjal” hipersonik füze kullanarak vurduğunu duyurdu.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus birliklerinin Bastion kıyı savunma sistemleriyle Ukrayna’nın Odessa bölgesinde Velikiy Dalnik ve Velikodolinskoe yerleşim birimlerinde Ukrayna ordusuna ait radyo-elektronik istihbarat merkezlerini imha ettiğini bildirdi.

Ukrayna’da ilk defa Kinjal hipersonik füzesi kullanıldığını açıklayan Konaşenkov, “18 Mart’ta, hipersonik aerobalistik füzelere sahip Kinjal füze sistemi ile İvano-Frankivsk bölgesindeki Delyatin yerleşim biriminde Ukrayna askeri birliklerinin büyük bir füze ve havacılık mühimmatının bulunduğu cephaneyi imha etti.” ifadelerini kullandı.

Rus hava sahasının kullanılamaması uçuş sürelerinin uzamasına yol açtıRus hava sahasının kullanılamaması uçuş sürelerinin uzamasına yol açtı

11:30 | UKRAYNA’DA RUS GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ İDDİASI

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, ülkeye saldıran Rus ordusundan bir generalin daha öldürüldüğünü duyurdu. Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Rusya 8. Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Andrey Mordviçev’in Ukrayna askerlerince Herson’a bağlı Çernobaevka bölgesinde öldürüldüğü öne sürüldü. Ukrayna makamları daha önce de 4 Rus generalin öldürüldüğünü açıklamıştı.

11:00 | ZELENSKİ: KONUŞMANIN ZAMANI GELDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski yeni bir video mesaj yayınladı. Zelenski, Rusya’ya bir kez daha görüşme çağrısında bulundu. Zelenski, yayımladığı video mesajında, bu kez devlet başkanlığı binasının önünden halka seslendi. Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelere değinen Zelenski, “Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlama zamanı geldi.” dedi.

10:30 | RUSYA LUHANSK BÖLGESİNİN YÜZDE 90’INI ELE GEÇİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı dün Ukrayna’nın Luhansk bölgesindeki toprakların yüzde 90’ının ele geçirildiğini bildirdi. Mariupol kentinin kuşatıldığını ifade eden Konaşenkov, bu kentin merkezinde çatışmaların sürdüğünü belirtti.

10:00 LUGANSK’TA İNSANİ KORİDOR

Luhansk Valisi bugün sivillerin tahliyesi için insani koridorun açılacağını, duyurdu. Tahliyelerin saat 10.00’dan itibaren başlaması planlandı. Vali, insani koridorla ilgili taraflar arasında anlaşma sağlandığını duyurdu. Bu kapsamda siviller tahliye edilecek; bölgeye gıda ulaştırılmaya çalışılacak. Ukrayna’da dün dokuz insani yardım koridor açılmış; 24 saat içinde 9 bin 144 kişi çatışma bölgelerinden tahliye edilmişti. Sadece dün tahliye edilenlerin bin 114’ünü çocuklar oluşturuyor.

09:38 | LUGANS’TA İNSANİ KORİDOR BUGÜN AÇILIYOR

Lugansk Valisi bugün sivillerin tahliyesi için insani koridorun açılacağını, duyurdu. Tahliyelerin saat 10.00’dan itibaren başlaması planlanıyor.

08:50 | UKRAYNA’NIN AZAK DENİZİ’NE ERİŞİMİ KESİLDİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusu Mariupol kenti çevresinde kontrolünü güçlendirdiği için Ukrayna’nın geçici olarak Azak Denizi’ne erişiminin kesildiğini belirtti.

08:55 | ZELENSKİ’DEN ‘ACİL BARIŞ’ DAVETİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Moskova’ya çağrı yaparak “acil barış görüşmelerinin zamanının geldiğini” söyledi ve aksi taktirde Rusya’nın “jenerasyonlarca atlatamayacağı büyük kayıplar yaşayacağını” dile getirdi.

Zelenski, Rusya’nın kuşatılan birçok şehre insani yardım girmesine in vermediğini ifade ederken, ülkenin birçok noktasında Rus askerlerinin ilerleyişinin durdurulduğunu belirtti.

Putin savaşın ardından ilk kez halkın karşısına çıktı