Ukrayna’dan Rusya’ya ‘soykırım’ suçlaması

Yayın tarihi: 4 Nisan 2022 Pazartesi 10:33 am - Güncelleme: 4 Nisan 2022 Pazartesi 9:34 pm

Ukrayna-Rusya savaşı 40’ıncı gününde. Ukrayna lideri Zelenski, Rusya’yı Kiev yakınlarında ‘soykırım’ yapmakla suçladı. Rusya ise suçlamaları reddederek, “Bucha’da yaşananlar provokasyon” açıklamasını yaptı.

Ukrayna-Rusya savaşında 40’ıncı güne girildi. Rus güçleri dün Karadeniz’deki liman kenti Odessa’da rafineri ve yakıt depolarını vurdu. Luhansk ve Donetsk’e yönelik saldırıların da arttığı belirtiliyor.

1 Nisan’da kurtarılan yeniden Rusya’dan alınan Kiev yakınlarındaki Bucha şehrindeki yıkık binalar ve ceset dolu sokaklar burada yaşanan savaşın şiddetini bir kez daha ortaya koydu. Ukrayna Başsavcısı İrina Venediktova, Rus ordusundan kurtarılan Kiev bölgesinde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu belirtti.

Ukrayna lideri Zelenski, Rusya’yı ‘soykırım’ yapmakla suçlarken, Rusya suçlamaları reddetti.

Ukrayna’da son durum… ‘Rusya doğu bölgesinde yeni saldırılara hazırlanıyor’

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER…

21.30 | FRANSA, ÜLKESİNDEKİ 35 RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI EDİYOR

Fransa, ülkede görev yapan 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

19.30 | Almanya ÇOK SAYIDA RUS DİPLOMATI ‘İSTENMEYEN KİŞİ’ İLAN ETTİ

Alman hükümeti, Ukrayna’nın Buça kentindeki sivil ölümlerinin ardından Rusya’ya yanıt olarak çok sayıda Rus diplomatını “istenmeyen kişi” ilan etti.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Buça’dan gelen fotoğrafların tüm sınırları aşan bir “yok etme” iradesine tanıklık ettiğini belirterek, “Bu nedenle, Rusya Büyükelçiliği’nin önemli sayıda çalışanını istenmeyen kişi olarak ilan ettik. Ortaklarımızla birlikte, Rusya’ya karşı mevcut yaptırımları daha da sıkılaştıracağız, Ukrayna silahlı kuvvetlerine desteğimizi kararlı bir şekilde genişleteceğiz ve ayrıca NATO’nun doğu kanadını güçlendireceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Alman medyası, “istenmeyen kişi” ilan edilen Rus diplomat sayısının 40 olduğunu ve 5 gün içinde Almanya’yı terk etmelerinin istendiğini yazdı.

10.00 | ZELENSKİ: GÖRÜNTÜLERİ AKLIM ALMIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Amerikan CBS televizyonuna bağlanarak Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zelenski, Rus ordusunun Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde çok sayıda sivili işkenceyle öldürdüğünü ve bunun “soykırım” olduğunu kaydetti.

Rusların çekilmesinin ardından Kiev çevresindeki yerleşim birimlerinde ortaya çıkan sivil cesetleri ve yıkımla ilgili görüntüleri değerlendiren Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve bu ölümlerde dahli bulunan tüm komutanların yargılanması gerektiğini vurguladı.

Zelenski, “Yapılanlar adil bir şekilde kanun çerçevesinde yargılanmalı. Sizden ve izleyicilerinizden bu görüntüleri izletmek durumunda kaldığımdan dolayı özür dilerim. İnsanların elleri bağlı, vücutları deşilmiş halde, işkence edilmiş ve öldürülmüş çocukların görüntülerini aklım almıyor. Sadece öldürmek yetmemiş demek ki” yorumunu yaptı.

‘ELBETTE Kİ BU BİR SOYKIRIM’

Kiev yakınlarındaki yerleşim yerlerinde yaşananların “soykırım” olup olmadığına ilişkin bir soruya ise Zelenski, şu yanıtı verdi: “Elbette ki bu bir soykırımdır. Bütün ulusun ve halkın ortadan kaldırılmasıdır. Biz Ukrayna vatandaşlarıyız. Yüzden fazla millet var bizde. Bu, tüm bu milletlerin yok edilmesiyle ilgili. Biz Ukrayna vatandaşıyız ve Rusya Federasyonu’nun politikasına boyun eğmek istemiyoruz. Yok edilmemizin nedeni budur ve bu 21. yüzyılın Avrupası’nda oluyor.”

Savaşın kesinlikle bitmesi gerektiğini dile getiren Zelenski, binlerce insanın öldürüldüğü durumda barışa razı olmadığını ancak başka bir yolun olmadığını kaydetti. Zelenskiy, “Bir başkan olarak söylüyorum yüz binlerce, milyonlarca insanın ölmesini istemiyorsak, diyalogdan başka bir yol yok” dedi.

10:00 | RUSYA: BUCHA’DA YAŞANANLAR PROVOKASYON

Rusya Savunma Bakanlığı ise Buça’da Rus ordusunun sivilleri katlettiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını savundu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kiev yönetimi tarafından Buça’dan yayınlanan fotoğrafların ve videoların provokasyon olduğu öne sürüldü.

Bu yerleşim biriminin Rus askerlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakininin herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmediği iddia edilen açıklamada, bu bölgeye insani yardım dağıtıldığı da ifade edildi.

Bu süre içerisinde sivillerin şehir içerisinde serbestçe hareket edebildiği ve tahliye oldukları ifade edilen açıklamada, Ukrayna silahlı güçlerinin meskun mahalleler dahil şehrin güneyindeki bölgeleri bombaladığı iddia edildi.

Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’de gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerin ertesi günü, 30 Mart’ta tüm Rus birliklerinin Buça’dan tamamen çekildiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ayrıca, 31 Mart’ta Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk, video mesajında ​​şehirde Rus ordusunun olmadığını doğruladı ancak sokaklarda elleri bağlı olarak vurulan yerel sakinlerden bahsetmedi bile. Bu nedenle, Buça’daki tüm sözde ‘suç kanıtlarının’, Ukrayna istihbaratı SBU görevlileri ve Ukrayna televizyonu temsilcilerinin şehre geldiği 4. günde ortaya çıkması şaşırtıcı değil.

En az dört gün sonra görüntüleri Kiev rejimi tarafından yayınlanan tüm insanların cesetlerinin sertleşmemiş olması, karakteristik kadavra lekelerinin olmaması ve yaralarda pıhtılaşmayan kan olması özellikle endişe vericidir. Bütün bunlar, Mariupol’de doğum hastanesinde ve diğer şehirlerde olduğu gibi, Buça’dan gelen fotoğrafların ve video görüntülerinin Batı medyası için Kiev rejiminin bir başka kurgusu olduğunu reddedilemez bir şekilde doğrulamaktadır.”

10:00 | BM’DEN ‘BAĞIMSIZ SORUŞTURMA’ ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki kurtarılan bölgelerde çok sayıda sivilin cesedinin bulunması üzerine, bu ölümlerin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Guterres, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Buça şehrinde öldürülen sivillerin cesetlerinin kendisini şok ettiğini söyledi. Sivil ölümlerine ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulunan Guterres, “Bağımsız bir soruşturma, etkili bir hesap verebilirlik için gerekli” ifadesini kullandı.

TELE 1 Donbass’ta: Lugansk Halk Meclisi üyesi savaş sürecini anlattı