Ukrayna’da son durum… ‘Rusya doğu bölgesinde yeni saldırılara hazırlanıyor’

Yayın tarihi: 2 Nisan 2022 Cumartesi 8:29 am - Güncelleme: 2 Nisan 2022 Cumartesi 3:22 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 38. gününde. Putin ile Zelenski’nin bir görüşme yapması konusunda Türkiye’nin gerekli adımlar attığı belirtiliyor. Müzakerelerin ise çevrim içi devam ettiği duyuruldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı operasyon 38. gününde devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Görüşmelerde ilerleme var, Ukrayna’nın tekliflerine yanıt hazırlıyoruz. Kırım ve Donbas konusunda daha anlayış gördük” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede heyetlerin İstanbul’daki görüşmeleri ele alındı. Erdoğan ayrıca Putin’e Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya gelme çağrısı yaptı.

Ukrayna müzakere heyeti üyesi Podolyak, Ukrayna-Rusya müzakerelerinin alt çalışma gruplarının da katılımıyla çevrim içi sürdüğünü kaydetti. Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy ise Rusya’nın Kırım ve Donbas’la ilgili tutumunun değişmediğini belirtti.

Ukrayna, Rusya’da petrol rafinerisini vurdu

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER…

15:22 | RUSYA: UKRAYNA’DA HAVAALANLARI YÜKSEK HASSASİYETLİ SİLAHLA VURULDU

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanlarının yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Poltava ve Dnipro kentlerindeki havaalanları yüksek hassasiyetli füzelerle vuruldu” ifadesini kullandı.

Ukrayna’da gece 67 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini aktaran Konaşenkov, savaşın başından bu yana Ukrayna’ya ait toplam 124 uçak ve 84 helikopterin yanı sıra 381 insansız hava aracı (İHA), 1882 tank ve çeşitli zırhlı araç, 203 çok namlulu roketatar, 786 obüs ve havan topu ile 1764 özel askeri aracın yok edildiği bilgisini paylaştı.

15:20 | BULGARİSTAN BİR RUS DİPLOMATI ‘İSTENMEYEN KİŞİ’ İLAN ETTİ

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Sofya Büyükelçiliğinde Birinci Sekreter düzeyinde görev yapan bir diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etti. Casusluk yaptığı öne sürülen diplomata, Bulgaristan’ı terk etmesi için 72 saat süre verildi.

13.45 | UKRAYNA: BERDYSANK VE MELİTOPOL’DEN 3 BİN 500 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna’nın Berdysank ve Melitopol kentlerinden yaklaşık 3500 kişi tahliye edildi. Uluslararası Kızılhaç’ın Ukrayna Kızılhaçı ile koordineli olarak düzenlediği tahliye sürecinde Berdysank’tan 42, Melitopol’dan 5 otobüslük konvoy Ukrayna’nın Zaporijya kentine ulaştı.

13.05 | AKAR’DAN TAHLİYE AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Özellikle Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor” dedi.

13.30 | MARİUPOL’DEKİ TÜRKLER DENİZ YOLU İLE TAHLİYE EDİLEBİLİR

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Mariupol’daki Türklerin ve diğer ülke sivil vatandaşlarının denizden tahliyesi için gemi desteği verilebileceğini açıkladı.

08.23 | ZELENSKİ: RUSYA YENİ SALDIRILARA HAZIRLANIYOR

Zelenski, paylaştığı video mesajında, bugün insani yardım koridorlarının Donetsk, Luhansk ve Zaporojiya bölgelerinde açıldığını belirtti.

Böylece Mariupol başta olmak üzere bu bölgelerde yer alan kentlerden toplam 6 bin 266 sivili tahliye ettiklerini belirten Zelenskiy, özellikle insani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol’den yaralıları ve ölenleri çıkarmak için ayrı bir görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini paylaştı.

Zelenskiy, “Bizim askerlerimiz ve sivillerimiz hepsi. Bu konuda Türkiye ile arabulucu olması için görüşüyoruz. Yakında daha detaylı bilgi verebileceğimi umuyorum” dedi.

Öte yandan Rusya’da zorunlu askere davet alan genç çocukların ailelerini uyaran Zelenski, “Bu, geleneksel görünen ama yine de normalden farklı olan bir zorunlu askere çağırma olacak. Bu yıl askere gelenler bize karşı savaşa gönderilebilir. Bu nedenle, bu birçok genç erkek için garantili ölüm demektir” ifadesini kullandı.

Zelenski, Rusya’nın özellikle Kırım’da insanları askere almaya çalıştığının altını çizerek, bunu uluslararası insani hukukun ihlali olarak değerlendirdi.

Kırım’a seslenen Zelenski, “Bunu sabote edin. Emirlere uymayın. Eğer işe yaramazsa ilk fırsatta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine teslim olun. Her şeyi anlayacağız” diye konuştu.

Zelenski, Rus askerlerinin kuzey eyaletlerden çekilmeye başladığını ancak doğu bölgesinde yoğunlaşarak yeni güçlü saldırılara hazırlandığını da ifade etti.

08:20 | UKRAYNA: MARİUPOL’DE 2 BİNE YAKIN SİVİL TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son bir günde Rus askerlerinin kontrolü altındaki Mariupol şehrinden yaklaşık 2 bin sivilin çıkarıldığını bildirdi.

Rus birliklerinin kontrolünü tamamen ele almaya çalıştığı ve topçu sistemlerini yerleştirmeyi sürdürdüğü şehirde, 40 otobüs ve özel araçlarla son bir günde 2 bine yakın sivil güvenli bölgeye tahliye edildi.

İnsani durumun kritik aşamaya geldiği Mariupol şehrinden sivillerin tahliyesi gün geçtikçe zorlaşıyor.

08.15 | METSOLA, ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya giderek başkent Kiev’de Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü.

Savaşın başlamasından sonra Kiev’i ziyaret eden ilk AB kurumu başkanı olan Metsola, Zelenski ile görüşmesi hakkında sosyal medyada paylaşımda bulundu.

Metsola, Zelenski ile fotoğrafını paylaştığı mesajında, “Cesaret, güç, kararlılık. Kiev’de Zelenski ile birlikteyim. Zafer Ukrayna’nın” ifadesini kullandı.

Roberta Metsola, gün içinde ayrıca Ukrayna Meclisi’ni de ziyaret ederek burada konuşma yaptı. AP’nin gazetecilerle paylaştığı konuşma metnine göre, Metsola Ukraynalılara üç konuda söz verdi.

Metsola, Rusya’ya AB yaptırımlarının devam edeceğini, AB üyeliğine adaylık başvurusu yapan Ukrayna’nın AB sürecini destekleyeceklerini ve AB ülkelerine kaçmak zorunda kalan Ukraynalılara evlerine dönecekleri güne kadar yardımları sürdüreceklerini söyledi. Ayrıca Rusya’dan enerji satın almayı kesmeleri gerektiğini vurgulayan Metsola, AB’nin Ukrayna’ya desteğinin süreceğini dile getirdi.

08.00 | DONETSK VALİSİ: RUS SALDIRILARINDA 7 ÖLÜ, 7 YARALI VAR

Donetsk Valisi Pavlo Kyrylenko şehirdeki durum hakkında açıklamalarda bulundu. Donetsk Valisi Kyrylenko açıklamasında, “Rusya sivilleri öldürüyor. 1 Nisan’daki saldırılarda Donetsk bölgesinde 7 kişi hayatını kaybederken 3’ü çocuk 7 kişi ise yaralandı. Mariupol ve Volnovahe şehirlerinde hayatını kaybedenlerin ve yaralıların sayılarını tespit etmek mümkün değil. Her savaş suçlusu cezalandırılacak” ifadelerini kullandı.