Ukrayna’da son durum… Rusya Mariupol’de ateşkes ilan etti

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 7:36 am - Güncelleme: 31 Mart 2022 Perşembe 9:21 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 36. gününde. Zelenski Rusya’nın Donbas bölgesine yeni saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. Taraflar yarın yeni bir görüşme yapacak.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu 1 aydan uzun süredir devam ediyor. İstanbul’daki müzakereler sonrası, Rusya’nın “bazı bölgelerde çatışmaların azaltılacağına” yönelik açıklamasının, sahaya yansımadığı görülüyor.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko Kiev’den Rus güçlerinin çekilmediğini söyledi. Kliçko, “Rus güçlerinin Kiev’den çekileceğine yönelik bilgiler geldi ancak biz gece boyu kent çevresinden patlama ve çatışma sesleri duymaya devam ettik. Bu, bugün bile insanların öldüğü anlamına geliyor” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı da Rus güçlerinin saldırılarının sürdüğünü duyurdu. Rusların halen Mariupol ve diğer kentleri ele geçirmeye çalıştığı kaydedildi. Bakanlık Rusların ülkenin doğusundaki Ukrayna askerlerini kuşatmaya çalıştığını duyurdu.

Bu arada tarafların yeniden bir araya geleceği açıklandı.

Dolmabahçe’de kritik görüşme… Rusya ‘Yapıcı geçti’ dedi, Ukrayna 8 ülkeden garantörlük istedi

İŞTE DAKİKA DAKİA GELİŞMELER…

20:00 ERDOĞAN ZELENSKİ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya ve Ukrayna heyetlerinin İstanbul’da yaptıkları müzakere toplantısı ele alındı. Erdoğan, Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Putin’i bir araya getirme ve bu buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapma önerisini yineledi.

15:39 | RUSYA: KARADENİZ’DE SÜRÜKLENEN UKRAYNA MAYINLARININ NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna donanmasının Karadeniz ve Azak Denizi’ne yerleştirdiği mayınlardan 10’unun rüzgarın etkisiyle koptuğunu, sürüklenen bu mayınların nerede olduğunu kimsenin bilemeyeceğini belirtti.

Konaşenkov, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in, Norveç’te milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’nın yabancı gemilerin girişini engellemek için Ukrayna limanlarını mayınladığını iddia ettiğini hatırlattı.

Zelenskiy’in bu hususta doğru bilgiye sahip olmadığını vurgulayan Konaşenkov, “25 Şubat’tan 4 Mart’a kadar Karadeniz ve Azak Denizi’ne Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından 420 civarında mayın bırakıldı. ‘Yam-1’ model mayınların 370’i Karadeniz, 50’si Azak Denizi’ne yerleştirildi.” ifadesini kullandı.

Karadeniz’deki fırtınalar ve yetersiz teknik durum nedeniyle 10 civarında mayının bağlı olduğu yerden koparak rüzgar ve akıntıların etkisiyle güneye doğru sürüklendiğini aktaran Konaşenkov, bir Ukrayna mayınının Romanya kara sularında, bir diğer mayının Türk denizciler tarafından fark edilerek etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Mayınların tüm Karadeniz ülkelerine ait nakliye ve yük gemileri için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Konaşenkov, “Kalan Ukrayna mayınlarının bugün nereye sürüklendiğini kimse bilemez.” değerlendirmesinde bulundu.

13:39 | UKRAYNA: 45 OTOBÜS MARİUPOL’E DOĞRU HAREKET ETTİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk ülkenin güneyinde Rus güçlerinin kuşatması altındaki Mariupol’e insani yardım ulaştırmak üzere bir konvoy otobüsün yola çıktığını duyurdu.

Vereşçuk, 45 otobüsün Mariupol’e doğru hareket ettiğini bildirdi.

Mariupol belediye başkanı hafta içinde yaptığı açıklamada yaklaşık 170 bin kent sakinin elektriksiz ve çok az temel ihtiyaç madesiyle yaşamını sürdürmeye çalıştığını aktarmıştı.

13:37 | ZELENSKİ AVUSTRALYA’DAN ZIRHLI ARAÇ İSTEDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avustralya parlamentosuna konuştu. Zelenski konuşmasında Avustralya’dan zırhlı araç ve Rusya’ya yaptırımların sertleştirilmesi talebinde bulundu.

Zelenski, Rusya’nın başlattığı savaşta, uzakta olan Avustralya dahil olmak üzere, hiçbir ülkenin nükleer çatışma tehdidinden korunmadığını söyledi.

Avustralya’ya 90 milyon dolar askeri destek ve 50 milyon dolar insani yardım için teşekkür eden Zelenski, daha fazla zırhlı araç ve Rusya’ya yönelik yaptırımların artırılmasını talep etti.

11:16 | ÇAVUŞOĞLU: RUS VE UKRAYNALI TARAFLAR DAHA ÜST DÜZEY BNİR GÖRÜŞME YAPABİLİR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.

Çavuşoğlu “Sayın Putin’in Türkiye’ye gelme durumu var biliyorsunuz. Bizim Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmamız var o konuda Rusya’dan bir tarih bekliyoruz. Ama şu anda savaş artık bir ayı geçti yoğun olduğu bir dönemde gerginliğin azaltılması ve kalıcı bir ateşkesin ve insani koridorların açılması konusunda adımlar atılırken ne zaman gelebileceği konusunda bir şey söylemek mümkün değil. Putin’in konsey toplantısı için Türkiye’ye gelmesini bekliyoruz” dedi.

10:02 | ZELENSKİY’DEN ÇEKİLME YORUMU

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Rus askerlerinin Ukrayna’nın kuzeyindeki askeri varlığını azaltmasıyla ilgili olarak, ”Bunun bir çekilme değil; savunmanın sonucu olduğunu biliyoruz” dedi ve Rus askerlerinin Donbas’ta yeni saldırılar için toplanmaya başladığını ifade etti.

10:01 | MARİUPOL’DA ATEŞKES

Rusya, haftalardır bombaladığı ve savaşın en korkunç görüntülerinden bazılarına sahne olan Mariupol kentinde perşembe sabahı sivillerin tahliye edilmesi için ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

07:25 | AB’YE ‘LİMANLARI KAPATIN’ ÇAĞRISI

Ukrayna Lideri Zelenski, Avrupa Birliği’ne, Rus gemileri için limanları kapatma çağrısı yaptı. Norveç parlamentosuna seslenen Zelenski, “Ruslar bizim limanlarımızı kapatmış durumda. Umarım Avrupa Birliği ve Norveç de Rus gemilerine Avrupa limanlarını kapatır. Rusların yurt dışındaki hiç bir limanı kullanmasına izin verilmemeli” dedi.

Zelenski ayrıca Rusya’dan sonra Avrupa’nın en büyük gaz sağlayıcısı olan Norveç’le 5 milyar metreküplük gaz konusunda görüşmelere başladıklarını söyledi

07:20 | ‘ÇEKİLME DEĞİL, SAVUNMA BAŞARISI’

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya’nın Donbas’ta yeni saldırı hazırlığında olduğunu söyledi.

Zelenski, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rus güçlerinin Donbas bölgesinde yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu görüyoruz. Buna hazırlanıyoruz. Kimseye inanmıyoruz. Savaş alanında gerçek bir durum var ve en önemlisi de bu. Pes etmeyeceğiz ve ülkemizin her karışını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Müzakere sürecine ilişkin, “Şimdilik sadece kelimelerden ibaret, somut bir şey yok” yorumunda bulunan Ukrayna lideri, “Ayrıca Rus kuvvetlerinin Kiev, Çernihiv bölgesinden sözde çekilmesine ve işgalcilerin faaliyetinin azaldığına dair söylentiler var. Bunun geri çekilme değil, Ukrayna askerlerinin ülkelerini savunması sonucu olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

07:10 | MÜZAKERELER ÇEVRİMİÇİ DEVAM EDECEK

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Türkiye’de yüz yüze görüşen heyetlerin müzakerelere yarından itibaren çevrimiçi olarak devam edeceğini duyurdu. Arakhamia, Ukrayna’nın liderler düzeyinde görüşme talep ettiğini söyledi, Ancak Rus tarafı taslak üzerinde daha fazla ilerleme talep etti.

07:00 | ‘GÜÇLENDİRİLMİŞ TARAFSIZLIĞA ÇOK YAKINIZ’

Rusya ile süren barış görüşmelerinde Ukrayna heyetine başkanlık eden David Arakhamia, “güçlendirilmiş tarafsızlık” modeline yakın olduklarını söyledi. Arakhamia, anlaşma için her koşulda Rus ordusunun 23 Şubat’taki pozisyonuna geçmesi gerektiğini vurgulayarak geri çekilmesini istediklerini belirtti.