Ukrayna Ordusu Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujnıy, Zelenski’nin yerine hazırlanıyor olabilir

Yayın tarihi: 9 Ekim 2022 Pazar 12:41 pm - Güncelleme: 9 Ekim 2022 Pazar 12:41 pm

Okay Deprem

:

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin (VSU) Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy’nın Ukrayna Cumhurbaşkanlığına hazırlandığı belirtiliyor. Amerikalılar keza bir süredir, dengesiz ve yılgın Zelenski’yi güç yoluyla bertaraf etmenin yollarını arıyorlardı. Bunun üzerine son zamanlarda, belirgin olmayan sinyaller barındırsa da yüzlerce kişinin analizine dayanmak suretiyle çok sayıda askeri uzman ve siyaset bilimci yazmaktaydı. Bu sinyallerden bir tanesi, etkili Amerikan mecmualarından “Time”de Zalujnıy ile ilgili çıkan makaleydi. Söz konusu yazıda Ukraynalı generale tam birkaç sayfa ayrılmıştı. Kapakta ise kendisinin “erkeksi” yüzüne yer verilmişti. Zalujnıy’nın Time’deki askeri üniforma içindeki kapak fotoğrafı her nedense Amerika’nın bir başka favori generalini anımsattı: Şili’nin diktatör Generali Pinoşe’yi. Kendisinin şu sözleri hala hafızalardadır: “Demokrasi, zaman zaman onun kanını akıttığınız oranda iyidir”. Öyle görünüyor ki, General Zalujnıy da bu göreve gelirse şayet Ukrayna “demokrasisi” ile uğraşmak zorunda kalacak. Kendisi ne de olsa kan akıtmayı gayet iyi biliyor: “Anti Terör Operasyonu” (ATO) bölgesinde, Donbass’ın barışçıl şehirlerine saldırırken general yıldızlarını kazanmıştı o. Bu noktada Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için, “isterik ruhlu alaylı bir aktörden” çok daha ideal bir tip olarak gözüküyor şimdilik.

General savaşı öngörmüş, Zelenski ise bu konuda halkı korkutmak istememiş!

Amerikan dergisi “Time”de bir de Zalujnıy ile yapılan uzunca bir röportaj yayınlandı. Satır aralarını okumaya özel olarak gerek olmayan röportajın ana konusu kendisinin Zelenski ile mukayese edilmesi. Ve de malum; söz konusu kıyaslama Zelenski’nin lehine değil. Adı geçen Ukrayna generali Rusya ile savaşı 24 Şubat tarihinden biraz önce öngördüğünü açıkça itiraf ediyor. Üstelik şu acil önlemleri de aldığını anlatıyor: Askeri araçların yerlerini değiştirmek, tatbikat yürütmek, düşmanı yanıltıcı yönde istihbarat faaliyet yürütmek, vs. Bu bağlamda Zelenski’nin yakın zamanda; “panik havası yaymamak” ve de “borsayı çökertmemek” saiklerinden hareketle halka yaklaşan savaşa dair özel bir şey uyarıda bulunmadığını açığa vurduğunu da anımsamakta yarar var. Time’ın dikkatli okurları hemencecik şu sonucu çıkaracaktır: Zelenski’nin hareketleri, tankları ve askerlerin hayatlarını kurtardı belki fakat aynı Zelenski’nin sessizliği Ukrayna’ya; insani, ekonomik ve topraksal açılardan epey pahalıya mal oldu.

Time dergisi, röportajda Zalujnı’yı yerlere göklere koyamamış adeta

Vladimir Zelenski, sayısız “ulusa sesleniş” konuşmasında Rusyalılara ve de Rusya’nın politikalarına dönük kötü niyetli sıfatları kullanmaktan çekinmemiş birisi. Rusya Ordusu onun için “Tuva ve Buryati bölgelerinden gelen Altın Ordu kalıntısı toplamalardan”, Rusya Federasyonu vatandaşları “Kremlin’in bir düdüğü ile yürüyüşe geçmeye hazır kokuşmuş bir sürüden” ve de devlet başkanı Putin ise “Lahey’de yargılanma adayı ve güç şehvetine takıntılı birisi”nden öte bir şey değil. Amerika’nın ilgili generali parlatmalarından şunlar anlaşılıyor: “Valeri Zalujnıy değerlendirmelerinde çok ölçülü ve doğru”. Daha da ötesi, “bütün askeri bilimlerin Rusya’da yoğunlaştığı” gibi ifadelere imza atarak düşmanından saygıyla bahseden bir şahsiyet. Ayrıca Zalujnıy, Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı ve aynı zamanda adaşı olan Valeri Gerasimov’u üstünlük atfeden ifadelerle anıyor. “Kendisinin kitaplarından eğitim aldığını” belirterek onu “en akıllı adam” olarak nitelendirmekten bile geri durmuyor. Ve bunları okuyan sıradan insanlar da kaçınılmaz olarak saflarını VSU Genel Kurmay Başkanı tarafında belirler hale geliyorlar…

Mariupol’de tecrübesini kanıtlayarak, birliklerin daha fazla heba olmasını önleyebildi

Time Dergisi’ndeki mülakatta, Zalujnıy en sonunda askeri eğitiminden uzun uzun söz ediyor, askeri konular üzerine yazdığı doktora çalışmalarından dem vuruyor. Ve bu satırları okuyanlarda da; Zalujnı’nın bütün bir hayatını adadığı, meşgul olageldiği sahaya ne kadar da hâkim olduğu sonucu çıkıyor beklenir şekilde. 2014 ile 2022 yılları arasında VSU’nun hiçbir biriminin ciddi bir kuşatma altında kalmasına izin vermeyen Zalujnı, bu çember harekâtlarından yeterince dersler çıkartmasını bildi. Şimdilerde ise Zelenski ile birlikte bir başka performans sergiliyor.

Mariupol’deki binlerce esir onun “liyakatinin” bir karşılığı oldu tam anlamıyla. Bizzat devlet başkanı en umutsuz durumda, Ukrayna birliklerine “sonuna kadar direnme” emirleri vermiş, geri çekilmeyi yasaklamıştı. Tabii ki bu işler Vladimir Aleksandroviç Zelenski’nin profesyonel eğitim ve vasıf alanlarına dâhil değil: Önce hukuk okuyup ardından da komedyen olmaya karar veren Zelenski, ülkedeki mevcut durumun etkisiyle politikaya girmeye karar vermişti. Ne var ki o halen daha çok kendi PR’ı ve de propaganda şovları ile meşgul olmaya devam ediyor. Bir cümleyle özetlenirse: Nereden tutulursa tutulsun, Zalujnıy Zelenski’den en azından bir gömlek üstün. “Olağanüstü Ukraynalı askeri lider”, “tarihsel şahsiyet” ve “savaş kahramanı”… Genel insani kriterler açısından ise o bir savaş suçlusu olarak kabul edilebilir. Ne var ki ABD’nin sahip çıktığı bir savaş suçlusu…