İstanbul’da ulaşıma zam teklifine UKOME’den ikinci ret

Yayın tarihi: 4 Nisan 2022 Pazartesi 3:58 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2022 Pazartesi 7:35 pm

UKOME’de İBB ve esnafın ulaşımda yüzde 50 zam talebi ikinci kez reddedildi. Karara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan sert tepki geldi.

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve esnafın ulaşımda yüzde 50 zam, servis ücretlerinde yüzde 40 zam talebi için ikinci kez toplandı. Akaryakıt zamlarının gerekçe olarak gösterildiği zam talebi UKOME’de bakanlık temsilcilerinin oyuyla ikinci kez reddedildi.

Toplantıda taksicilere de zam isteyen Taksiciler Esnafı Odası Başkanı Eyüp Aksu, “Kulak çınlaması esnafın kötü sözleriyle olurmuş. Şu an da kulaklarımız bol bol çınlıyor. Esnaf eylem yapmak istiyor” dedi.

Öte yandan toplantıda ‘Adalar İlçesi Bisiklet Kiralama Yönergesi Revizyon Teklifi’ de oy birliği ile kabul edildi.

‘KARARA İMZA ATANLARI KINIYORUM’

Karara İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından “İETT’yi, metroyu, deniz ulaşımını, taksi, dolmuş ve otobüs esnafımızı batırmaya yönelik kararlara imza atanları kınıyorum. Bu noktadan sonra İstanbul’da toplu taşımada yaşanacak her türlü sorunun müsebbibi, vicdanını siyasete teslim etmiş malum UKOME üyeleri ve kurumlarıdır” tepkisini gösterdi.

‘TEKERLEKLER DURMA NOKTASINA GELDİ’

Esnaf, akaryakıta her gün zam geldiği için toplu ulaşımda tekerleklerin durma noktasına geldiğini vurgulamıştı. Esnafın yanında olduklarını belirten İBB Ulaşım Dairesi Başkanı Utku Cihan şöyle demişti:

“İki hafta önce bir zam talebiyle bir araya gelmiştik. Ancak UKOME’de reddedildi. Tekrar bir araya geldik, konuştuk esnafımızla beraber. Esnafımızın söylediği şekliyle yüzde 50 civarında bir ücret artışının yapılması gerektiği, yoksa ulaşım sisteminin maalesef hem esnaf tarafında hem İBB işletmeleri tarafında devam etmesinin mümkün olmadığı üzerinde konuşuldu. Biz bu hesaplamayı akaryakıt artışını, asgari ücreti, enflasyonu yansıtarak bir hesaplama yöntemiyle belirliyoruz. Bu hesaplama yöntemiyle şu anda yüzde 57 civarında bir ücret artışına ihtiyaç var. Yüzde 50 civarında bir öneriyle UKOME’ye getirmiş olacağız.”

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, zam teklifinin reddedilmesinden sonra yazılı bir açıklama yaptı.  Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, ”Kamu yararına aykırı olarak yüzde 50 oranında fahiş zam yapılması teklif edilmiştir” dedi. Bakanlığın açıklaması şöyle:

”Söz konusu teklife ilişkin olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi Serdar YÜCEL tarafından yapılan açıklamada; 2021 yılı içerisinde Toplu Ulaşım Ücret tarifelerine 29 Temmuz 2021 tarihinde yüzde 15, 24 Aralık 2021 tarihinde ise yüzde 36 oranında zam yapıldığı, 04.04.2022 tarihinde gerçekleştirilen UKOME toplantısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce teklif edilen yüzde 50 oranındaki zammın kabul edilmesi halinde (1 tam Elektronik Bilet ücretinin 8,22 TL olmasını sağlayan) son 8 aylık zaman dilimi içerisinde kümülatif yüzde 135’lik artışa neden olunacağını ifade ederek tarafımızca teklif edilen yüzde 32’lik artış sağlayan önerimiz (Elektronik Bilet ücretinin 6,50 TL, Minibüslerde indi bindi ücretinin 5 TL olmasını sağlayan) dikkate alınmayarak İBB tarafından teklif edilen yüzde 50 oranındaki fahiş zammın oylatılması neticesinde Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi olarak şahsım ile birlikte UKOME Kurulu üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla bahse konu zam teklifi yüksek bulunarak reddedilmiştir.”

 

UKOME’de İBB’nin İstanbulkart düzenlemesi ve ulaşıma zam teklifine ret