TÜSİAD Başkanı Özilhan’dan çarpıcı açıklamalar: Ortalama ücretle asgari ücret arasındaki makas daralıyor

Yayın tarihi: 8 Aralık 2023 Cuma 4:09 pm - Güncelleme: 8 Aralık 2023 Cuma 4:09 pm

TÜSİAD‘ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında konuşan YİK Başkanı Tuncay Özilhan, ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki makasın giderek kapandığını belirtti.

TÜSİAD, Cumhuriyet’in 100. yılındaki son Yüksek İstişare Konseyi toplantısını bugün Ankara Sheraton Otel’de yaptı.

Toplantının açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “Bir süredir hapsolduğumuz orta gelir tuzağından kurtulmak ve artık yüksek gelirli ülkeler arasında yer almak zorundayız. Yeni ekonomi yönetimiyle birlikte, piyasaların ekonomi politikalarına güveninin yükseldiği bir döneme girdik” dedi.

“ORTALAMA ÜCRET İLE ASGARİ ÜCRET ARASINDAKİ MAKAS GİDEREK KAPANIYOR”

“Enflasyonla mücadelede mutlaka başarılı olmamız gerekiyor. Merkez Bankamızın para politikasında sıkılaşma yönünde doğru adımlar atmaya başlaması enflasyon sorununun çözüleceğine duyduğumuz umudu pekiştiriyor” diyen Özilhan, “Ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki makas giderek kapanıyor. Üniversite eğitiminde nitelik düşüşü ile birlikte üniversite ile lise mezunları arasındaki ücret makası daralıyor. Yani üniversite eğitiminin getirisi düşüyor” dedi.

Özilhan, ayrıca uygulanan ekonomik programa da güçlü bir destek vererek, “Altı ay öncesine kadar daha umutluyuz. Yeni ekonomi yönetimiyle, piyasalarda güvenin yükseldiği bir döneme girdik. Son 10 yılda öngörülebilirliğin azaldığı ve oynaklığın arttığı bir ortamda Mayıs ayından itibaren geleneksel politikalara dönüldü. Ekonomimiz ihracat ve yatırıma değil, tüketime dayalı bir politikaya oturmuştu. Aşırı tüketime dayalı büyümenin sağlıksızlığı görüldü” dedi.

“TÜKETİME DAYALI BÜYÜME SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Yüksek enflasyonın geçmiş dönemde büyümenin yapısını bozduğunu söyleyen Özilhan, “Ekonomimiz ihracat ve yatırıma değil, yüksek tüketime dayalı bir politikaya oturmuştu. Şimdi bir dengelenme sürecinin başladığı dikkat çekiyor. Aşırı tüketime dayanan bir büyüme modelinin sürdürülebilir olmadığını biliyoruz” dedi.

Migros işçileri yeniden Tuncay Özilhan’ın villasına gidiyor

Şimşekle görüşen TÜSİAD Başkanı: Enflasyonu düşürmek için TL değer kazanmak zorunda değil

Kaynak: TELE1