TÜSİAD ABD’nin ‘uyarı’ mektubunu doğruladı

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2022 Salı 9:28 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 2:30 am

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), ABD Hazine Bakanlığı’nın gönderdiği ‘uyarı’ mektubunu doğruladı. Dernek, mektubun, ilgili bakanlıklarla paylaşıldığını bildirdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon sebebiyle başta ABD olmak üzere Batılı devletler Rus kişi ve kuruluşlara ağır ekonomik yaptırımlar uyguladı.

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun TÜSİAD’a bir mektup göndererek yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşların Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerle ‘ilişki’ kurmaması için gözdağı veren bir mektup gönderdiği iddia edildi.

TÜSİAD, ABD’nin mektubuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Dernek, mektubu doğrulayarak durumun Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşıldığını duyurdu. TÜSİAD’ın açıklaması şöyle:

“24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını takip eden günlerde ABD ve AB başta olmak üzere 30’dan fazla ülke Rusya’ya yönelik yaptırım kararları almıştır. Bugün çeşitli basın organlarında yer aldığı üzere, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo’nun, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD’a da iletilmiştir. İlgili mektup, TÜSİAD tarafından, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.”

 

ABD’den TÜSİAD’a tehdit gibi mektup