Türkler ön sıralarda yer alabilir! Almanya’da yeni ev alanlara 30 bin euro para verilecek

Yayın tarihi: 25 Nisan 2024 Perşembe 8:37 am - Güncelleme: 25 Nisan 2024 Perşembe 8:37 am

Almanya’nın Hessen eyaletinde ilk evini alanlara ev ödeneği uygulaması başlayacak. Ödenek toplam 30 bin Euro olacak. Ödenekten en fazla yararlanan gruplardan birinin Türkler olabileceği tahmin ediliyor.

Almanya’da ilk evi olanlara ev ödeneği dönemi başlıyor. Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, 350 bin Türk’ün yaşadığı Hessen Eyaleti’nden evli ve iki çocuklu bir çift, evi ortak alıyorlarsa 20 bin Euro, 18 yaşının altındaki her çocuk için 5 bin Euro, toplam 30 bin Euro alacak. Çok çocuklu aile daha çok ödenek alıyor. Pazartesi günü Eyalet Hükümeti’nin aldığı karar 1 Mart 2024’ten itibaren geçerli olacak.

Ödenecek miktar, evin yüzde 6 oranındaki alım-satım vergisini aşamayacak. Ev ödeneği yardımı yılda 10 taksitte, yeni ev sahibine ödenecek. Yardımlarda vatandaşlık şartı aranmayacak. Kişi ya da ailenin Hessen Eyaleti sınırları içinde oturması ve evin de Hessen Eyaleti’nde bulunması ön şart olacak. Hessen’de oturmayan birinin buradan ev alması halinde, durumun ne olacağı henüz net değil. Taşınması halinde yine yardıma hak kazanacağı tahmin ediliyor.

Ödeme apartman ya da lüks villa alan için de geçerli olacak. Ev ödeneği alanlar ayrıca, kamu bankasından indirimli tamirat ya da yenileme için ucuz kredi de alabilecek. Hükümet bu kararla, özellikle gençleri ve yeni evlileri ev sahibi yapmayı amaçlıyor.

TÜKLERİN ÖN SIRALARDA YER ALMASI BEKLENİYOR

Yılda 23 bin başvuru beklenirken, bunların arasında Türkler’in oranının da yüksek olacağı sanılıyor. Çünkü Türkler, özellikle ev alma konusunda en çok öne çıkan ve yatırım yapan grupların başında geliyor. Yardım alan çiftlerin resmi evli olması da şart değil. Birlikte yaşayanlar da bu haktan yararlanabilecek.

Eyalet hükümeti, ev alacak genç ailelerin alım-satım vergisinden muaf tutulması için Federal Hükümete çağrı da yaptı. O zamana kadar Hessengeld denilen ‘Ev ödeneği’nin de ödenmesine devam edilecek.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier Türkiye ziyaretini Özgür Özel ile tamamladı

Kaynak: TELE1