Nisan ayında da kiralar rekora koştu

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 10:35 am - Güncelleme: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 10:36 am

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) “Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporunu yayınladı. Rapora göre, kiralık konut ilan metrekare fiyatında ortalama artış yüzde 182,7 oldu.

BETAM’ın raporunda, yıllık kira artış oranının İstanbul’da yüzde 140, Ankara’da yüzde 133,9, İzmir’de ise yüzde 110,8 olduğu, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Nisan ayında yüzde 182,7 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatının 48,5 TL’ye yükseldiği bilgisine yer verildi.

Raporda, “Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde artmıştır. İlk kez geçen ay yayınladığımız kiralık konut talep göstergesi geçen aya kıyasla yüzde 6 geride olmasına rağmen talep halen güçlü bir seviyededir. Kiralık konut arzını ölçtüğümüz kiralık ilan sayısı ise ülke genelinde, İstanbul’da ve Ankara’da düşerken, İzmir’de yükselmiştir. Bununla birlikte, kiralık ilanların ne kadarının kiralandığını gösteren kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı da geçtiğimiz aya göre ülke genelinde ve üç büyük ilde düşmüştür. Kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azalmıştır” ifadelerine yer verildi.

Kiralar rekor kırmaya devam ediyor! İstanbul’da ortalama ev kirası 6 bin 360 lira