Gelişen teknolojiyle birlikte bazı hobilerimiz alışkanlığa dönüşmeye devam ediyor. En son ne zaman 24 saat boyunca internetsiz kaldığınızı hatırlıyor musunuz? Peki, hiçbir baskı altında kalmadan, hür iradenizle, 24 saat boyunca telefonunuzun mobil verisini kapatabilir misiniz?

Eğer cevabınız ‘’hayır’’ ise siz de bu alışkanlığın ne kadar tehlikeli boyutlara ulaşabileceğinin farkındasınız. Her geçen gün yeni bir bağımlı haberini duyduğumuz dijital dünyaya karşı ‘’detox’’ yöntemleri de mevcut. Netflix’ten online oyunlara, sosyal medyadan forum sitelerine kadar her türlü dijital bağımlılığın tedavisi mümkün. 2018 yılı itibariyle tüm dünyadaki internet kullanıcı sayısı 4 milyarı geçti. Sosyal medya kullanıcıları ise 3.2 milyarın üzerinde Dünya nüfusunun yaklaşık 7.5 milyar olduğunu göz önünde bulundurarak internet kullanıcı oranının %50’nin üzerine çıktığını söyleyebiliriz. İnternet kullanımının en hızlı artış gösterdiği bölge ise %20’nin üzerinde bir artış hızıyla Afrika Kıtası.

Türkiye’de günlük olarak internette geçirilen ortalama süre 7 saatin üzerinde

Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya uygulamaları en çok zaman geçirdiğimiz sitelerin başında geliyor. WhatsApp messenger gibi mesajlaşma uygulamaları da önemli bir yüzdeye sahip. Sosyal medyada geçirdiğimiz günlük ortalama süre ise 2.5 saatin üzerinde Brezilya, Tayland gibi ülkelerde bu rakam 3 saatini üzerine çıkarken Amerika, Rusya gibi ülkelerde sosyal medyada geçirilen günlük ortalama süre yaklaşık 2 saat kadar.

İnternet trafiğinin yarısından fazlası mobil cihazlardan sağlanıyor

Mobil internet hızının dünyanın birçok bölgesinde 10 Mbps’nin üzerinde olması hatta bazı ülkelerde 50 Mbps’nin üzerine çıkması da sosyal medya ve internet kullanımını arttıran önemli bir değişken.

E-ticaret dünyası da bu gelişimden nasibini alıyor. Yaklaşık 1.8 milyar insan internet üzerinden alışveriş yapıyor

Amazon, Aliexpress gibi e-ticaret şirketlerinin başı çektiği online satış kanalları her geçen gün büyümeye devam ediyor ve alışveriş alışkanlıklarımızı değiştiriyor. E-ticaret sitelerinde geçirilen süre de haliyle artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay kocasının sosyal medyada fazla geçirmesini sebep göstererek boşanma davası açan kadın sosyal medyanın gündemine oturmuştu Sahte sosyal medya hesapları açıp ‘’stalk’’ yapması ve eşiyle başka biriymiş gibi mesajlaşması da dava dosyasına eklenmişti. Mahkeme çifti boşayarak kadına nafaka ödenmesine karar verdi.

Hindistan’da bir kişinin de Netflix bağımlılığı yüzünden hastanede tedavi altına alındığını duymuştuk

Internet üzerinden yayın yapan dünyanın en popüler yayıncı kuruluşu Netflix, ilgi çekici dizi ve filmlerle kullanıcılarını ekrana bağlıyor. 6 aydır işsiz olan ve bu gerçekten kaçmak için kendini Netflix’e veren adam, tedavi için kliniğe yatarak ‘’Netflix bağımlılığı’’ kavramını da literatüre ekledi. Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO) ‘’oyun oynama bozukluğu’’ tanısı ile oyun bağımlılığını da hastalık olarak kabul ediyor CS:GO, Pubg, LOL, Dota2, Wow gibi birçok online oyun, başarılı grafikleri ve sürükleyiciliğiyle milyarlarca insanın bilgisayar başında saatlerce oturmasına sebep oluyor. Oyun dünyasının bu denli büyümesinin önemli sebeplerinden biri de e-spor müsabakalarının popülerliği, sporcuların kazançları ve yine sosyal medyada fenomen olan isimlerin genellikle Twitch üzerinden yaptığı oyun yayınları. Başta Fifa, Pro Evolution Soccer(PES), Assassin’s Creed olmak üzere birçok çevrimiçi ve çevrimdışı oyunun oynandığı Playstation, Xbox gibi oyun konsolları da bu bağımlılığı arttıran sebepler arasında. Kaynak:Listelist.com
Muhabir: Alp Yanardağ