Türkiye Yüzyılı programına çok sayıda gazeteci katılmadı

Yayın tarihi: 28 Ekim 2022 Cuma 4:35 pm - Güncelleme: 28 Ekim 2022 Cuma 8:43 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Türkiye Yüzyılı’ sloganıyla hazırlanan ‘vizyon belgesi’ programı başladı. Erdoğan’ın programına yıllar sonra ilk kez muhalif gazetecilerin davet edilmesi dikkat çekerken, çok sayıda gazeteci katılım sağlamayacağını duyurdu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen ‘Türkiye Yüzyıl Tanıtım Toplantısı’nda AKP’nin 2023 vizyon belgesini açıklayacak.

Tanıtım toplantısına MHP, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi’nin de aralarında bulunduğu 11 siyasi partinin yanı sıra uzun yıllar sonra ilk kez Erdoğan’ı eleştiren gazeteciler de davetliler arasında yer aldı.

Programa davetli gazeteciler arasında yer alan Nevşin Mengü, İsmail Saymaz, Özlem Gürses, Çağlar Cilara, İsmail Küçükkaya, Fatih Portakal, Taha Akyol, Çiğdem Toker gibi isimler yer aldı. Gazetecilerin davete katılıp katılmayacağı ise merak konusu oldu.

ÇOK SAYIDA GAZETECİ DAVETİ REDDETTİ

Davete katılmayacağını belirten gazeteciler şu açıklamalarda bulundu:

İSMAİL SAYMAZ: AKP BİZİ PROPAGANDA AÇILIMININ PARÇASI HALİNE GETİRMEK İSTİYOR

Halk Tv yazarı gazeteci İsmail Saymaz, davete katılmayacağını belirterek “Önce bana bir basın toplantısı gibi anlatılmıştı, o yüzden katılabileceğimi söyledim, sonradan farkettim ki AK Parti bizi propaganda açılımının bir parçası haline getirmek istiyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil, bu nedenle katılmayacağım” dedi.

ÖZLEM GÜRSES: BENİM ARTIK BASIN KARTIM YOK

Gazeteci Özlem Gürses, YouTube kanalında yaptığı yayında, başka bir programı olduğu için davete gidemeyeceğini belirtti. Gürses, “Bir kez daha davet gelirse gitmek istiyorum. Çünkü gözlerimle görüp size burada ne gördüğümü de bütün açıklığı ve şeffaflığıyla anlatmak istiyorum. Yalnız davet gelince şöyle bir sorun var. Benim artık basın kartım yok. ‘İletişim Başkanlığı benim kasın kartımı iptal ettiği için ben o salona nasıl gireceğim?’ dedim. Onlar da dediler ki ‘Biz girişleri ayarlayacağız’ diye konuştu.

NEVŞİN MENGÜ DE KATILMADI

Nevşin Mengü ise YouTube kanalında “Gitmek ya da gitmemek, bütün mesele bu mu?” başlığını verdiği programda davete gidip gitmeyeceğini açıklamadı. Mengü, gazetecilik faaliyeti kapsamında bu tür davetlerin takip edilmesinden yana olduğunu söyledi. Erdoğan’a soru sorulamasa da davete katılan bakanlara gündeme dair soru sorulabileceğini belirtti. Mengü, öte yandan aynı yayında izleyicilerde gelen ‘AKP sizin üzerinizden prim yapacak’ eleştirilerini de anladığını söyledi.

Nevşin Mengü’nün bugün yayınladığı videosunda ise davete katılmadığı görüldü.

CUMHURİYET GAZETESİ KURUMSAL OLARAK KATILMAMA KARARI ALDI

Cumhuriyet Gazetesi taradından kurumsal olarak şu açıklama yapıldı:

Bu toplantıya AKP, yıllardır hiçbir toplantısına kabul etmediği, akreditasyon hakkı tanımadığı kimi muhalif gazeteci ve yayın organlarını da davet etti.

Çağrılan kurumlar arasında, Atatürk’ün kurduğu, laik Türkiye Cumhuriyeti’ni savunan, bu yolda yazarlarının “canı” ile bedel ödeyen Cumhuriyet gazetesi de var.

Ne var ki Cumhuriyet, AKP’nin “Türkiye Yüzyılı” etkinliğine katılmama kararı almıştır.

ÇİĞDEM TOKER: PRAGMATİZM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

Sözcü yazarı gazeteci Çiğdem Toker, söz konusunu davete ilişkin yazdığı yazıda, “İktidar yanlısı olmayan gazetecilerin ‘davet’ edilmesinin anlamlı bir strateji değişikliği falan değil, basbayağı bir pragmatizm olduğunu düşünüyorum” diyerek katılmayacağını belirtti.

CAFER MAHİROĞLU: KATILMAYACAĞIZ

Halk TV Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, AKP’nin davetini samimi bulmadıklarını belirterek, “Halk TV’ye yapılan kurumsal davete teşekkür ederek bu toplantıya katılmayacağımızı bildiriyoruz” açıklamasını yaptı.

KATILANLAR GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI

Uzun yıllar Fox Tv ana haberini sunduktan sonra mesleğine YouTube üzerinden devam eden Fatih Portakal, kanalında etkinlik hakkında açıklamalarda bulundu. Davete katılacağını açıklayan Portakal, “Yıllar sonra böyle muhalif isimlerin de aslında çağrılması güzel bir şey. Yani burada önemli olan gazetecilik yapabilmek. Ben oraya gazetecilik kimliğiyle gideceğim ve gözlemleyeceğim. Gözlemlerini de size aktaracağım” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Çağlar Cilara da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında etkinliğe katılacağını duyurdu. Cilara paylaşımında, “Cuma günü etkinliğe katılacağım. Yayıncılık da bunu gerektirir. AK Partili üst düzey yöneticilerin neredeyse tamamını bir arada yakalama fırsatı varken niye gitmeyeyim? Sorulacak çok soru var. Hem kendi YouTube kanalımda hem de çıkacağım yayınlarda ne gördüysem anlatacağım” ifadelerine yer verdi.

Solmaztürk’ten AKP’nin toplantısına çağrılan gazetecilere: Propagandanın parçası olmayın