Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Panik havası yok” dedi ancak Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran’dan korkutan açıklama geldi. Demirkıran Covid-19 yoğun bakım servislerinin yeniden açılmaya başladığını söyledi.

Sağlık Bakanı, “Ciddi bir hastane yükümüzün olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Yoğun bakımlarda da bu artışların belirgin ve ciddi olmadığını görüyoruz. Artışın aynı oranda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi, Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Oktay Demirkıran bazı hastanelerde şimdiden yüzde 100 doluluk oranına ulaşıldığını söyledi.

Türk Yoğun bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, yoğun bakım servislerinde yeniden covid alarmının başladığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

‘BAZI HASTANELER DOLULUKTAN DOLAYI COVID-19 VAKASI KABUL EDEMİYOR’

“Hastanelerde dahi hasta ya da hasta yakınlarının, hatta bazen sağlık personelinin maske kullanmadığına şahit oluyoruz” diyen Demirkıran, bazı hastanelerde Covid-19 yoğun bakım dolduğu için hastaların diğer hastanelere sevk edildiğini ifade etti.

Demirkıran, “Türk Yoğun Bakım Derneği’ne Türkiye’den gelen verileri değerlendirdiğimizde , covid için ayrılan yoğun bakımlardaki doluluk oranlarının gittikçe arttığını görüyoruz. Hatta bazı hastanelerin covid yoğun bakım ve servislerinin dolduğu ve o hastanelere covid vakası kabul edemediklerini bizzat öğreniyoruz” dedi.

‘HASTA SAYILARI ARTIYOR, MASKE TAKAN YOK’

Yeni varyant nedeniyle hasta sayılarının hızla arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirkıran, “Çevrenizde gördüğünüz iki kişiden birinin covid olduğunu anlıyorsunuz. Bu dönemde en büyük karışıklığı da bu kişilerin bu olayı bir klima çarpmasına çoğunlukla bağlıyor olması. Klimanın karşısında durdum, soğuk içtim, soğuk yedim’ gibi boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürüğü bunlara bağlamaları; test yaptırdıklarında ise pozitif çıkmalarını görüyoruz. Bu kişiler de aramızda dolaşıyorlar ve nasıl dolaşıyorlar? Maskesiz dolaşıyorlar! Şu anda maske kullanımının da çok çok düştüğünü görüyoruz” şeklinde konuştu.

Demirkıran, “Bu koşullarda bulaş olayları da kolayca gerçekleşir. Örneğin toplu taşımalarda maalesef öksüren hastalar, sekresyon çıkaranların, maskesiz olduklarını ben kendi gözlerimle de gördüm. Hiç kimsenin bu konuda bir tedbiri de yok. Hava yollarında da maske kalktı; uçağa bindiğinizde sadece birkaç kişide maske görüyorsunuz. Bu uzun tatil döneminden sonra, bir araya gelinen toplu eğlencelerden sonra, muhtemelen olgu sayıları daha da artacak” ifadelerini kullandı. Demirkıran 2 ay önce kapanan covid yoğun bakımlarının yeniden açıldığını duyurdu.

AŞININ ÖNEMİNİ HATIRLATTI

Maske ve aşının önemine değinen Demirkıran, “Hemşireler, diğer sağlık personeli arkadaşlar, hekimlerimiz hastalandıkça, maalesef hastalara bakacak sağlık elemanı sayısı da düşecek ve hizmette de aksama ister istemez söz konusu olacak. Bu nedenle maske takmanın, aşılamanın ve dezenfeksiyon önemini bir kez daha tekrar vurgulamak istiyorum. Hatırlatma dozu gelmiş olanların mutlaka aşılarını yaptırması lazım. Hastalığın neredeyse ortadan kalktığının düşünülmesi ve bir rahatlama dönemine girilmesiyle hatırlatma dozları da yaptırılmıyor. Şu anda yoğun bakımlarda yaşlı hasta grubu ve risk grubu yüksek hastalar daha çok. Çünkü hatırlatma dozlarını yaptırmadıkları için daha ciddi bir risk altındalar” diye konuştu.

Bakan Koca itiraf etti! Koronavirüste günlük vaka sayısı artışı 40 katına çıktı