Türk müziğinin büyük kaybı! Dr. Alaeddin Yavaşça yaşamını yitirdi

Yayın tarihi: 23 Aralık 2021 Perşembe 9:57 am - Güncelleme: 23 Aralık 2021 Perşembe 10:01 am

Sanatçı ve büyük bestekar Dr. Alaeddin Yavaşça 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, 95 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçının vefat haberini TRT Müzik Koordinatörü Kenan Bölükbaş, sosyal medya hesabından, “Sanatkar, icracı, bestekar Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, bugün hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin” ifadeleriyle duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı klasik Türk müziği ses sanatçısı İbrahim Suat Erbay da “Türk müziğinin bir devri daha bitti. Türk musikisinin önde gelen fem-i muhsinlerinden Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamızın irtihal haberini aldım. Sevenlerine baş sağlığı diliyorum” dedi.

Ankara Devlet Türk Müziği Korosu da Twitter hesabından, “Türk Müziğinin en önemli besteci, ses sanatçısı, duayen hocası Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça hocamız hakkın rahmetine kavuşmuştur.” açıklamasını yaptı.

82 ESERİNİ HASTANEDE BESTELEDİ

Tam adı Mehmet Alaeddin olan sanatçı, bestekar ve tıp doktoru Yavaşça, 1 Mart 1926’da Kilis’te dünyaya geldi. Aynı zamanda hekim de olan Yavaşca, eserlerinin 82’sini görev yaptığı hastanelerde besteledi.

“Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok/Bezminde kadeh kırdığımız sevgililer yok/Bir yer ki, sevenler, sevilenlerden haber yok” sözlerinin bestecisi usta sanatçı, 95 yıllık ömrüne 652 beste ile 256 ödül sığdırdı.

ALAEDDİN YAVAŞÇA KİMDİR?

Yavaşça, 1 Mart 1926 yılında Kilis’te dünyaya geldi. Kilis Kemaliye İlkokulu ve Kilis Ortaokulu’nun ardından lisenin ilk sınıfını Konya’da yatılı olarak, ikinci ve üçüncü sınıfları da İstanbul Erkek Lisesi’nde okumuş. Ardından İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdi.

Aslında doktor olan müzisyen, müzik hayatına 8 yaşında aldığı keman dersleriyle başladı. İlerleyen yıllarda müzik alanında kendini geliştirmek adına İstanbul Belediye Konservatuvarı İleri Türk Müziği Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi korosu gibi yerlerde de bulundu.

Tüm bunları yaparken aynı zamanda doktorluk kariyerine de devam etti. Çeşitli hastanelerde kadın hastalıkları ve doğum alanında uzmanlığına devam etti. İlk eserini 1951 yılında besteleyen sanatçı, 600’den fazla beste yaptı ve sayısız eser seslendirdi.