Türk lirasındaki kayıptan sonra şimdi de Gürcü akını

Yayın tarihi: 4 Ocak 2022 Salı 12:50 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2022 Salı 12:50 pm

Türk lirasının değer kaybetmesiyle ilk olarak Bulgarlar, daha sonra Gürcüler Türkiye’ye akın etti.

Türkiye’ye boş bavullarla gelen Gürcü vatandaşlar, alışveriş yaptıktan sonra akşam saatlerinde ülkelerine geri dolu bavullarla dönüyor. Kurdaki dalgalanmayı fırsat bilen yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye’ye akın ediyor. Sarp Sınır Kapısı’nda ise alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.

ESNAF BU DURUMDAN MEMNUN

İlk olarak Bulgar vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Edirne’ye şimdi de Gürcü vatandaşlar akın etti. Covid-19 tedbirleri kapsamında 15 Mart 2020’de yaya yolcu geçişlerine kapatılan Türkiye Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı 1 Haziran 2021 tarihinde yeniden geçişlere açılmıştı. Bu hareketlikte 1 Gürcistan Larisi’nin 4,28 TL olmasının önemli etkisi olurken, Hopa ve Kemalpaşa ilçe esnafı ise bu durumdan oldukça memnun.

Kemalpaşa ilçesinin bir dönem bavul ticaretinin merkezi İstanbul-Laleli benzer hareketliliğini yaşandığını İfade eden Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Sarp Sınır Kapısı’nın yolcu geçişlerine açılmasının ardından, bölgede hem ticaretin hem de sosyal hayatın yeniden canlandığını dile getirdi.İlçe esnafları ise, “Önceden Gürcüler dolu bavulla gelip ülkemizde satış yaparlardı şimdi ise boş bavulla gelip, ülkemizde ne buldularsa dolu bavulla dönüyorlar, hareketli günlere yeniden döndük, işlerimiz iyiye gidiyor.” dedi.