CHP’li Yavuzyılmaz ortaya çıkardı! Türk genci işsizken TTK’nın iş kurasına yabancı uyruklular da girdi!

Yayın tarihi: 10 Ekim 2023 Salı 4:32 pm - Güncelleme: 10 Ekim 2023 Salı 4:35 pm

Türkiye Taşkömürü Kurumu‘nun 2 bin kontenjanlı madenci ilanında Afganistan vatandaşı ve Mısır uyruklu bir kişinin yer aldığı ortaya çıktı. CHP’li Yavuzyılmaz, “Türk genci işsizken devletin yabancı uyruklulara iş alanı yaratmasını kabul etmiyoruz” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun 2 bin kişiyi istihdam etmek için ilan ettiği kura çekimli iş ilanına yabancı uyruklu kişilerin de başvuru yaptığını ortaya çıkardı.

Yavuzyılmaz, kura çekimine katılan isimlerin listesinde yabancı uyruklu kişilerin de olduğunu ifade ederek, “Yaparsa AK Parti yapar! Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışmak üzere işe alınacak yeraltı maden işçilerini belirlemek için çekilecek kuraya; T.C. vatandaşı olmayan, yabancı uyruklu kişilerinde girebildiğini belgesiyle tespit ettik. TTK’da işe başvuracak adaylarda aranan şartlar arasında T.C. vatandaşı olmak şartı bulunmuyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yavuzyılmaz, şunları söyledi:

“AFGANİSTAN VATANDAŞI KURAYA GİRDİ”

“TTK’da çalışmak üzere işe alınacak madencileri belirleyecek olan kuraya, yabancı uyruklu kişilerin de girebildiğini belgesiyle tesptit ettik. İŞKUR’un yayımladığı, işe alım kurasına girebilecek isimlerin yer aldığı listede Türk vatandaşı olmayan, Afganistan vatandaşı Gholam Moradi isimli kişi de bulunuyor.
TTK’da işe alım şartları belirlenmeden önce mutkala Türk vatandaşı olma şartının eklenmesi gerektiğini defalarca söyledik. Ancak bu şart konulmadı. Zonguldak’taki maden ocaklarının yanında oturan gençler dahi işsizken, Türkiye’ye binlerce kilometre uzaklıktaki bir ülkenin vatandaşı gelip TTK’da işe girebiliyor durumda olması kabul edilemez.”

VATANDAŞLIK ALAN MISIRLI DA LİSTEDE

“Ayrıca Türkiye İş Kurumu’nun yayımladığı kuraya girebilecekler listesinin birinci sırasında Mısır vatandaşı olup, sadece 1 yıl önce Türk vatandaşlığına geçmiş bir isim daha var. Zonguldaklı genç işsizler kurada bir umut beklerken, aynı kuraya Türkiye’ye binlerce kilometre mesafedeki ülkelerin vatandaşları girebilir durumda.”

“AKP’NİN VATANDAŞIMIZA SIRTINI DÖNMESİNİ KABUL ETMİYORUZ”

“Yaptığımız bu uyarılardan sonra yetkililerin yaptığı açıklamalarla, Afganistan vatandaşı olan kişinin kuradan çıkarılacağı ancak yakın zamanda bile olsa Türk vatandaşlığına geçen yabancı uyrukluların işe girebileceğini kabul edip itiraf ettiler. Ülkemizde gençler işsizken, esnaf kepenk kapatırken, emeklimiz geçinemezken, AK Parti’nin kendi vatandaşlarımıza sırtına dönmesini, yabancı uyruklulara devlette iş alanı açmasını kabul etmiyoruz.”

Maden faciasının ardından Sayıştay tartışması

CHP’li Yavuzyılmaz: Akbelen’i talan eden şirketlerin özelleştirme borcu buharlaştırmış!