Maden faciasının ardından Sayıştay tartışması

Yayın tarihi: 14 Ekim 2022 Cuma 11:37 pm - Güncelleme: 15 Ekim 2022 Cumartesi 5:44 pm

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun internet sitesinde, Sayıştay’ın Bartın’da patlamanın meydana geldiği maden ocağında 9 gün önce inceleme yaptığı bilgisine yer verildi. CHP’li Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise Sayıştay’ın patlamanın meydana geldiği maden ocağı için 2019’da grizu patlaması uyarısı yaptığını söyledi. Türkiye Taşkömürü Kurumu, Sayıştay’ın “denetim” değil ‘nezaket’ ziyaretinde bulunduğunu ifade etti.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde bir patlama meydana geldi.

Bartın Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Amasya Taşkömürü İşletme müessesinde saat 18.15 sularında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir Patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır” denildi.

Maden faciasında onlarca kişi ölürken onlarca kişi de yer altında mahsur kaldı.

Bartın’da maden ocağında patlama!14 ölü onlarca işçi yer altında

ZİYARET “İNCELEME” OLARAK DUYURULDU

5 Ekim 2022’de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığında Uzman Denetçiler; Fatih Yoleri, Salih Temirci, Ümit Özçentik ile TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekibin Amasra TİM’de (Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi) yer altına inerek -300/-350 kotları arasında ziyaret edildiği TTK’nın sitesinde duyuruldu. TTK, ziyaretin ‘inceleme’ olduğunu söyledi.

 

DENİZ YAVUZYILMAZ: SAYIŞTAY UYARMIŞTI

CHP’li milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Sayıştay’ın, patlamanın meydana geldiği madeni 2019’da incelediğini, üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını bu sebeple grizu patlamasına dikkat çektiğini sosyal medya hesabından paylaştı.

Yavuzyılmaz’ın paylaşımı şöyle:

“Sayıştay uyarmıştı! Sayıştay, Bartın Amasra’daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığını; Çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, ani gaz degajı ve grizu patlama riski artıyor diyor! Kaynak: Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu”

“SAYIŞTAY FELAKETİN ‘GÖZ GÖRE GÖRE’ GELDİĞİNİ SÖYLEDİ”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TELE1’e bağlandı. Yavuzyılmaz, Sayıştay raporlarına rağmen felaketin ‘göz göre göre’ geldiğini söyledi. Yavuzyılmaz şunları dile getirdi:

Yılmadan dile getirdiğimiz sorun ve sıkıntıların arkasından tedbirlerin alınmaması nedeniyle yaşanan felakete acı bir şekilde şahitlik ediyorum.

Amasra Müessesi hakkında birçok sorun Sayıştay tarafından tespit edilmiş durumda. Sayıştay göz göre göre geldiğini dile getirdi.

Sayıştay’ın raporunda raporunda artık üretim derinliğinde grizu riskinin arttığı söyleniyor. Gaz içeriklerinin yüksek olduğunu söyleniyor. Raporda, metan gazının açık bir şekilde yükseldiği yazıyor. Kömür üretim kapasitesine göre yarı oranda işçi çalıştırılıyor.

KALIN DAMARDA YANGIN ÇIKMIŞ

Sayıştay raporunda madende bulunan kalın damarda çıkan yangın nedeniyle 10 aylık bir süre kaybı yaşandığı belirtildi.

SAYIŞTAY TEDBİR ALINMASI İÇİN UYARMIŞ!

Sayıştay raporunda, madende bilimsel ve teknolojik önlemlerin alınması gerektiğini söylediği ortaya çıktı.

Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Ayak arkası göçük ve arının hava ile temas süresinin artması ve yeterince önlem alınamaması nedeniyle oksidasyon ve ocak yangınlarına da yol açabilen bu durumun önlenebilmesi için, fiili çalışan kazı işçi sayısının artırılması, öncelikle iş güvenliği gözetilerek bir takım kazı işçisine verilen iş miktarlarının artırılmasına yönelik olarak gerekli bilimsel ve teknolojik tüm tedbirlerin alınması gerekmektedir.”

 TÜRKİYE TAŞKÖMÜRÜ KURUMU’NDAN AÇIKLAMA!

Türkiye Taşkömürü Kurumu, Sayıştay raporunun çarpıtıldığını söylerken resmi sitede duyurulan ‘inceleme’ başlıklı Sayıştay haberinin, ‘nezaket’ ziyareti olduğunu ifade etti. Kurumun açıklaması şöyle:

“Bazı basın yayın organlarında yer alan “Eksi kotlarda yüksek metan gazı” ve “2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporu” içerikli haberlerdeki yanlış ifadeler nedeniyle açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur. 2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, “Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi” şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır.

Ayrıca yine bir başka haberde; Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığı’na atanan Sayın İbrahim Özkarcı, atanmasını müteakip kurumumuzu ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında Sayın Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayı sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir.

TTK Amasra Müessesesi’nde üretim esnasında Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadır.”

Kurumun ‘incelemelerde’ bulundu diyerek duyurduğu ‘nezaket’ ziyareti haberini okumak için tıklayın.