Türk Eczacıları Birliği’nden açıklama: Bulunamayan ilaçların sorumlusu meslektaşlarımız değil

Yayın tarihi: 21 Aralık 2023 Perşembe 12:30 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe 12:30 pm

İlaç fiyatlarına gelen zammın ardından yaşanan erişim krizini yönelik konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, “Şu anda piyasada bulunamayan ilaçların sorumlusu meslektaşlarımız değildir” dedi.

Türk lirasının dolar kuru karşısında hızla erimesi nedeniyle derinleşen ekonomik kriz ilaç fiyatlarına da yansıdı. İlaç fiyatlarına yüzde 25 oranında zam gelmesine yönelik kararname yayımlandı. 25 Aralık’tan itibaren geçerli olacak zamlar ile eczanelerdeki ilaç krizi daha da derinleşti.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, “İlacına erişemeyen hastalarımız için her dakikanın kritik olduğunu en iyi bilen meslek grubuyuz. Şu anda piyasada bulunamayan ilaçların sorumlusu meslektaşlarımız değildir.” ifadelerini kullandı.

Üney, yaptığı yazılı açıklamada, ilaç fiyatlandırmasında kullanılan avro kurunun güncellemesine dair kararın 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsattı.

Kanser hastaları ilaç bulamıyor! Firmalar ilaç dağıtmak için zam bekliyor iddiası

Kararın, yayımlanmasından 9 gün sonra yürürlüğe gireceğini, bu durumun ilaca erişimde sıkıntılara yol açtığını belirten Üney, şunları kaydetti:

“İlaca erişemeyen hastalarımız için her dakikanın kritik olduğunu bilen meslektaşlarımız, hastalarını ilaçsız bırakmamak için adeta çırpınmaktadır. Ancak yaşanan sorun ortadadır. Heyetimiz, başta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olmak üzere tüm paydaşlarla hızlı bir görüşme trafiğine geçmiş, krizin aşılması için uygulamanın yürürlük tarihinin erkene çekilmesini ısrarla talep etmiştir. Bugüne değin kesintisiz sürdürdüğümüz çabalarımız ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır. İlacına erişemeyen hastalarımız için her dakikanın kritik olduğunu en iyi bilen meslek grubuyuz. Şu anda piyasada bulunamayan ilaçların sorumlusu meslektaşlarımız değildir.”

İktidarın hesapsızlığı ilaç krizine sebep oldu! Eczacılar öfkeli hastalar mağdur

Kaynak: TELE1