Kanser hastaları ilaç bulamıyor! Firmalar ilaç dağıtmak için zam bekliyor iddiası

Yayın tarihi: 19 Aralık 2023 Salı 6:50 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2023 Salı 7:46 pm

Eczanelerde yaşanan ilaç krizi son zam açıklamasından sonra derinleşti. 16 Aralık’ta yapılan zam fiyatlara 25 Aralık’ta yansıyacak. Eczacılar ilaç firmalarının 25 Aralık’a kadar ilaç teminini kıstığını ileri sürdü.

Türk lirasının dolar kuru karşısında hızla erimesi nedeniyle ilaçlara erişim dahi zorlaştı. İlaç fiyatlarındaki dolar kuru 16 Aralık’ta güncellendi bu da ilaçlara zam olarak yansıdı. İlaç fiyatlarına gelen zamlar 25 Aralık’tan itibaren geçerli olacak. Zammın ardından, eczanelerdeki ilaç krizi derinleşti. Kanser ilaçları, antibiyotikler, hormon ilaçları başta olmak üzere eczanelerde son günlerde birçok ilaç bulanamıyor. Eczacılar, ilaç firmalarının ve ecza depolarının ilaçların dağıtımı için yapılan zammın yürürlüğe girmesini beklediklerini ileri sürdü.

İktidarın hesapsızlığı ilaç krizine sebep oldu! Eczacılar öfkeli hastalar mağdur

İLAÇ KURU YÜKSELDİ

Para piyasalarında 32 liraya yaklaşan Euro kuru ilaçta farklı belirleniyor. İlaçta uygulanan kur son zamla 14 liradan 17 liraya çıktı.

“KRİZE ÇEVİRMENİN ANLAMI YOK”

NTV’ye konuşan İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tülü, ilaç depolarının zam açıklamasından sonra kısıtlı olarak ilaç dağıttığını belirterek “Şu anda eczanelere ilaç girdisi ya çok az düzeyde ya da birçok kalemde gelmiyor. 9 gün önce açıklayıp da bu durumu krize çevirmenin bir anlamı yok.” diye konuştu.

Tülü, kendi eczanesinde 300’ün üzerinde ilaç olmadığını belirtirken antibiyotik, kanser ve büyüme hormonu ilaçlarında sorun yaşadıklarını dile getirdi.

Kaynak: TELE1