Tunus Cumhurbaşkanı, başbakanı görevden aldı meclisin tüm yetkilerini dondurdu

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2021 Pazartesi 12:22 am - Güncelleme: 26 Temmuz 2021 Pazartesi 7:48 am

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldığını duyurdu.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said mevcut Başbakan Hişam Al-Mashishi’yi görevden aldığını duyurarak atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Said meclisin tüm yetkilerini dondurmaya ve tüm üyelerinin dokunulmazlıklarını kaldırmaya karar verdi.

Başbakan Hişam Al-Mashishi taraftarları Anayasal darbe çağrısı yapıp halkı sokaklara davet etti.

MECLİS BAŞKANI, CUMHURBAŞKANI’NI DARBE YAPMAKLA SUÇLADI

Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi, meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararları nedeniyle Cumhurbaşkanı Kays Said’i darbe yapmakla suçladı. Gannuşi, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Said’in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazı kararlar alacağını paylaştığını ancak içeriğine vakıf olmadığını belirten Gannuşi, söz konusu kararların geçersiz olduğunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalışmalarına devam edeceğini kaydetti. Gannuşi, “Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.