Tunç Soyer’den iktidara çağrı! “İzmir cezalandırılmasın”

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:11 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:44 pm

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TELE1’de canlı yayın konuğu olarak, iktidara İzmir için çağrıda bulundu. Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanı olduğu için İzmir’i cezalandırmaktan vazgeçsinler. İzmir CHP’li bir belediye başkanı seçtiği için cezalandırılmasın” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, TELE1 ekranlarında yayımlanan ‘Anında Manşet’in konuğu oldu. Başkan Soyer, İzmir’e dair değerlendirmelerde bulunurken yerel seçimlere dair hazırlıklarından da bahsetti.

Soyer programda “Önce şu çağrıyı yapmam lazım ama şikayet anlamında değil” diyerek şu sözleri söyledi:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Cumhuriyet Halk Partili bir belediye başkanı olduğu için İzmir’i cezalandırmaktan vazgeçsinler. İzmir CHP’li bir belediye başkanı seçtiği için cezalandırılmasın. Ben 12 Haziran’da sayın Cumhurbaşkanımıza bir mektup yazdım ve o mektubun ekinde de engellenen, hakkı elinden alınana İzmir’in sorunlarını anlattım”

‘Alsancak Limanı Körfez ülkelerine satılacak’ iddiası Meclis gündeminde!

“KÖŞEYE SIKIŞTIRIYORLAR”

Soyer daha sonra Halkapınar metrosu için hükümetin taahüt ettiğini ve yatırım planları arasına bu projeyi aldığını ancak 7 yıldır metro hattı için bir çivid ahi çakılmadığını aktardı. Narlıdere metrosunun ise yüzde 95’inin tamamlandığını, metronun kalan son dilimi için alınan 30 milyon euro’luk kredinin de geldiğini belirten Soyer, “Herhangi bir hazine garantisi, kefalet taahüt gerekmiyor. O para geldi, sadece imza atılması lazım bize gelmesi için. Bize gönderilmiş bir para, Mart’tan beri o para gelmiyor” dedi.

İzmir’in sayfalarca hakkının gasp edildiğinin altını çizen Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu koşullarda adil bir seçim olmaz. İzmir’in hakları elinden alınarak İzmir bir seçime gidemez. (İktidar) Köşeye sıkıştırıyor”

“İZMİRLİ 40 VERİP 1 ALIYOR”

Soyer ayrıca kentin yatırımsız kaldığını şu ifadelerle anlattı:

“İzmir’in hakkı gasp ediliyor, İzmir yıllardır 40 verip 1 alıyor. Bu oran değişmiyor. İzmirli söz gelimi 92 milyar vergi ödüyorsa, söz gelimi, 2,5 milyar yatırım alıyor. Burada büyük bir mağduriyet var bunu hak etmiyoruz”

“BÜTÜN TÜRKİYE ‘LOZAN BAYRAMI’ KUTLAMAYA BAŞLAYANA KADAR DEVAME DECEĞİZ”

Başkan Soyer, Lozan Antlaşması’nın 100. yılında İzmir’de düzenlenen etkinlikleri anlatarak 1950 yılına kadar olan süreçte Türkiye’de Lozan Bayramı kutlandığını anımsattı.

İktidarın değişmesiyle siyasi gerekçelerle bayram olarak kutlanmasının sonlandırıldığını söyleyen Tunç Soyer, “Türkiye’nin en önemli kilometre taşlarından biri. Barışın, bağımsızlığın tescil edilmesi demektir. Biz her 24 Temmuz’da bunu bayram oalrak kutlamaya devam edeceğiz, ta ki bütün Türkiye bayram olarak kutlamaya başlayıncaya kadar İzmir buna devam edecek” dedi.

“ALSANCAK LİMANI’NI SATMAK LOZAN’A İHANETTİR”

Lozan’ın en temel başlığının kapitülasyonların kaldırılması ve kabotaj olduğunu vurgulayan Soyer şunları söyledi:

“Alsancak Limanı’nı adeta kapitülasyonların kaldırılmasına inat, adeta kabotaj hakkının ortadan kaldırılmasını gerçekleştirecek şekilde satmaya kalkıyorlar. Sattırmayacağız. İzmir olarak Alsancak Limanı’nı sattırmayacağız, satamazlar. Bu Lozan’a ihanettir, kapitülasyonların yeniden hayata geçirilmesi demektir, kabotaj hakkımızın elimizden alınması demektir. Dolayısıyla değişmeyen şey, 100 yıldır Lozan’a direnenler hala direniyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz”