Tunç Soyer “Cesetler ikili çıkıyor” derken gözyaşlarını tutamadı

Yayın tarihi: 9 Şubat 2023 Perşembe 10:54 pm - Güncelleme: 10 Şubat 2023 Cuma 12:15 am

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak 6 Şubat’ta yaşanan 10 ili vuran depremlerin ardından afet bölgesine giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iki günlük izlenimlerini düzenlediği basın toplantısıyla anlattı. Soyer, orada yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hâkim olamadı.

İki gün boyunca afet bölgesinde incelemelerde bulunan ve yardımları götüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’e dönüşünün ardından bu akşam basın toplantısı düzenledi. Deprem bölgesine dair izlenimlerini ve ‘Umut Hareketi’ kapsamında sürdürülen yardım çalışmalarını anlattı.

Başkan Soyer, soru cevap bölümünde kendisine sorulan “Sizi orada duygulandıran bir olay ya da diyalog yaşandı mı” sorusuna cevap verirken gözyaşlarına hakim olamadı. Soyer, “Bizim orada ağlamaktan gözümüzde yaş kalmadı. Söyleyecek çok fazla bir şey yok ama çok acı şeyler gördük. 3 gün boyunca sadece boğazımdan bir çorba geçti diyen, iki yaşındaki çocuğuna mama yapamadığı için kar suyundan mama yapmaya çalıştığı için hastalanan çocuğunu götürecek hastane bulamayana kadar çok şeyler gördük. Gerçekten dayanmak çok zor. Genellikle cesetler ikili çıkıyor. Evladına sarılmış anneler, evladına sarılmış babalar” diye konuştu.

“ÇADIRKENLER KURUP TEMİZ SU İHTİYACINI GİDERECEĞİZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem bölgeleri için yeni bir plan hazırlığında olduklarını açıkladı. Soyer, çadırkentler kurup temiz su ihtiyacını hemen gidereceklerini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

“Depremin ilk anından itibaren İzmirliler ve İzmir BŞB olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Şimdi mücadelemizi farklı bir seviyeye çıkaracağız. Deprem bölgelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak tüm birimlerimizin bir şubesini kuracağız. Binlerce personelimiz yetkinliklerine göre, bölgedeki belediyeler, kaymakamlıklar, valiliklerle koordinasyonlu şekilde ihtiyaç olan bölgelerde çalışacak. Çok yakında, Osmaniye’den sonra Hatay, Maraş ve Adıyaman’da çadırkentler kuracağız. Bu çadırkentlerimizde binlerce vatandaşımızın barınma, beslenme, giysi vb. her türlü temel ihtiyaçlarını karşılayacağız. Aşevimiz aracılığıyla günde 3 öğün yemek servisi yapılacak. Çadırkentlerimizde aynı zamanda sağlık hizmeti de olacak. Hastanesi olan bir belediye olmamız sayesinde, Eşrefpaşa Hastanemizin doktorları ve sağlık personeli gerekli tüm sağlık hizmetler Barınma kapasitesini artırmak için, deprem bölgesinde konteyner üretimine başlayacağız. Gerekli malzemenin teminini, yardım etmek isteyen sanayicilerimizden ve satın alma yoluyla gerçekleştireceğiz. Hemen ilk etapta 1000 konteyner inşa edeceğiz. Hatay’ın bir çok bölgesinde temiz su temin edilemiyor.

İZSU ilk olarak Hatay BŞB ekipleriyle paket su arıtma tesisi kuracak, ardından karışan pis su-temiz su kanallarının tamiri için çalışacaklar.
Hatay’ın altyapısını eski haline getirmek için gereken her desteği vereceğiz. Deprem bölgelerindeki koordinasyon ekiplerimizin belirlediği ihtiyaçlara göre İzmir’den malzeme sevkiyatını yapacağız. Bu sayede hiçbir bölgeye ihtiyaç fazlası malzeme gitmeyecek, zayiat olmayacak.

TÜM YARDIMLARINIZIN, BİREBİR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIĞINDAN EMİN OLACAĞIZ. Tüm bunları eksiksiz gerçekleştirmek ve depremden etkilenen insanlarımıza umut olmak için desteğinize ihtiyacımız olacak. Süreç içerisinde ihtiyaçlarımızı sizlere duyuruyor olacağız. İzmir her zamanki gibi en iyisini en doğrusunu, en güzeli yapacak. Birlikte başaracağız… Çadırkentlerimizde çocuklar ve kadınlar için özel destek ekiplerimiz de olacak.”

Kılıçdaroğlu beklenen paylaşımı yaptı, skandal AFAD raporunu açıkladı