TÜİK ENAG makasını iyice açtı! Amaç düşük zam vermek

Yayın tarihi: 4 Aralık 2023 Pazartesi 3:56 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2023 Pazartesi 3:56 pm

Sosyal Güvenlik Uzmanı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete tek zam çıkışı için, “2023’de de aynısı söylediler haziranda yeniden yapmak zorunda kaldıralar” dedi.  Tezel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hedeflenen enflasyon oranı kadar zam çıkışına ise, “Çalışanın enflasyona ezdirilmesi demek” yorumunda bulundu.

TÜİK’in kasım ayı enflasyonunu açıklamasının ardından gözler 2024’te uygulanacak asgari ücrete çevrildi. AKP Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılı asgari ücret zammının sadece ocak ayında yapılacağı söylemişti. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Erdoğan’ın sözlerini TELE1’de yorumladı. Tezel TELE1’de yaptığı açıklamalarda, “2023’te de bir kez dediler ama yapmak zorunda kaldılar. Önce ocakta yüzde 50 kadar artırdılar sonra baktılar ki enflasyon karşısında eridi haziranda yüzde 36 verdiler. Şimdi de aynı şeyi diyorlar” dedi.

Tezel, asgari ücrete tek seferlik zam açıklaması ile ilgili, ” Görünen şu talep enflasyonunu yok etmek istiyorlar bu da asgari ücretliye beklenenden daha az artış anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.

Tezel, asgari ücrete yapılacak zammın 15 bin lira civarında olmasını beklediğini söyledi.

TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon oranlarının arasındaki uçuruma da değinen Tezel, ocak ayında yapılan zam üzerinde doğrudan etkili olacağını belirterek, “Yasa ENAG’ı değil TÜİK’i esas al diyor. Hem memur hem emekli hem de asgari ücrete TÜİK ne açıklarsa o oranda zam yapılıyor” dedi.

Tezel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in asgari ücrete hedeflenen enflasyon oranında zam çıkışıyla ilgili de, “Asgari ücretlinin markete gitmesine bakmıyorlar. Gitmesin ki fiyatlar artmasın, enflasyon artmasın diye düşünüyorlar. Hedef enflasyona yüzde 36 dediler. Asgari ücrete de hedeflenen enflasyon oranında zam yapılacağını söylediler. Hedeflenen enflasyon demek çalışanın enflasyona ezdirilmesi demek” ifadelerini kullandı.

Memur ve emekli zam oranları netleşiyor! İşte 5 aylık enflasyon farkı

Kaynak: TELE1