Türk Tabipleri Birliği (TTB), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetlerine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’ın serbest bırakılması için kamuoyu oluşturma çağrısında bulundu.

TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetlerine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Gökalp’in işine de son verilmişti.

TTB, birliğe yönelik saldırılara ve Gökalp’e ilişkin, “TTB merkezi kurulları bu müdahaleleri TTB’nin pandemi dönemindeki topluma karşı sorumluluk taşıyan tutumunun “sonucu”, bir parçası olarak değerlendirmektedir. Bu hukuk dışı müdahalelerin dayanışma ve kamuoyu desteği ile aşılacağını düşünüyor, geçmiş tecrübelerimizden biliyoruz. Bu nedenle tutuklu bulunan Yüksek Onur Kurulu üyemiz Şeyhmuş GÖKALP’in serbest bırakılması için kamuoyu oluşturulmasını çok önemsiyoruz” çağrısını yaptı.

TTB’nin açıklaması aynen şöyle:

“Ülkemizde demokratik hayatın işlerliği, yanı sıra bu ortamın vazgeçilmez unsurlarından meslek örgütlerinin rolü ve Hükümetlerce nasıl değerlendirildiği herkesin malumudur. Türk Tabipleri Birliği de bir hekim örgütü olarak meslektaşlarına, sağlıkçılara ve nihayetinde topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmek üzere onlarca yıldır bu ortamda mütevazı bir çaba yürütmektedir. TTB’nin toplumcu, bilimi rehber edinen, katılımcı ve şeffaflığa vurgu yapan çabası pandemi döneminde çok daha öne çıkmış ve görünür olmuş, ne üzücü ki iktidar tarafından da özel bir “odaklanmanın” gerekçesine dönüşmüştür.

Bu odaklanma nisan-mayıs aylarında pandemiyle ilgili basın açıklamaları üzerine Urfa, Mardin, Van-Hakkari Tabip Odası yöneticilerine soruşturma açılması ile başlamış, yaz aylarında TTB COVID-19 İzleme Kurulu üyemiz Prof. Dr. Kayıhan Pala hakkında soruşturma ile devam etmiş ve Kasım ayı sonunda Yüksek Onur Kurulu üyemiz Dr. Şeyhmus GÖKALP’in önce gözaltı ve devamında tutuklanmasıyla -şimdilik- sonuçlanmıştır.

TTB merkezi kurulları bu müdahaleleri TTB’nin pandemi dönemindeki topluma karşı sorumluluk taşıyan tutumunun “sonucu”, bir parçası olarak değerlendirmektedir.
Bu hukuk dışı müdahalelerin dayanışma ve kamuoyu desteği ile aşılacağını düşünüyor, geçmiş tecrübelerimizden biliyoruz. Bu nedenle tutuklu bulunan Yüksek Onur Kurulu üyemiz Şeyhmuş GÖKALP’in serbest bırakılması için kamuoyu oluşturulmasını çok önemsiyoruz.”