ABD’de Trump’tan darbe kalkışması! Sokağa çıkma yasağı ilan edildi: 4 ölü

Yayın tarihi: 6 Ocak 2021 Çarşamba 10:36 pm - Güncelleme: 7 Ocak 2021 Perşembe 9:30 pm

ABD’de Trump’çı darbe girişimi. Trump  taraftarları, Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için toplanılan kongre binasını bastı. Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Olaylarda ölenlerin sayısı 4’e yükselirken 68 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Washington’daki mitingi sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre binasına girdi. Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kongre binası önünde sokağa çıkma yasağına uymayan Trump taraftarlarıyla polis arasında arbede yaşandı. Polisin Kongre’nin de içinde bulunduğu kompleksteki bazı binaları boşalttığı belirtildi.

Joe Biden’in başkanlığının tasdik edileceği toplantı öncesi Trump, taraftarlarını Beyaz Saray önünde topladı. “Seçim bizden çalındı” diyen Trump, kalabalık grubu kritik toplantının yapılacağı kongre binasına yönlendirdi. Trump taraftarları binayı işgal etti. Biden durumu “Kalkışma” diye adlandırdı. Yardımcısı Pence, Trump ile ipleri kopardı. Washington’da gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tansiyon saatler sonra düşürülebildi.

ÖLÜ SAYISI 4’E YÜKSELDİ

Başkan Donald Trump’ın destekçileri ABD Kongre Binası’nı işgal ederken dört kişi öldü.

Washington, DC, Polis Şefi Robert Contee, yaptığı açıklamada Polisi tarafından vurulan bir kadının yanı sıra  yaşanan olaylarda üç kişinin daha vurulduğunu söyledi. Olaylarda toplam 68 kişi gözaltına alındı.

GÖZALTI SAYISI 68’E ULAŞTI

ABD medyası, Kongre binasına zorla giriş yapanlardan 68 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Polisin, daha fazla şüpheliyi tespit etmek üzere incelemelerini sürdürdüğü aktarıldı.

TRUMP HAREKETE GEÇİRDİ

ABD Başkanlık seçimlerinde usulsüzlük olduğu iddialarını yenileyen Başkan Donald Trump’ın çağrısıyla başkent Washington DC’de binlerce kişi toplandı.
Trump, Beyaz Saray önünde destekçilerine yaptığı konuşmada, “Asla vazgeçmeyeceğiz, yenilgiyi asla kabul etmeyeceğiz” dedi. Ardından da yüzlerce Trump taraftarı Kongre binasına saldırdı.

Biden’ın seçimleri kazandığının onaylanması için toplanan Senato ile Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunun başlamasından kısa bir süre sonra, Trump taraftarları bina çevresindeki güvenlik bariyerlerini aşarak, Kongre binasına girdi.

ABD Başkan Yardımcısı Pence’den flaş açıklama: Olaya karışanlar yargılanacak

‘BU DARBE GİRİŞİMİ’

Cumhuriyetçi Milletvekili Kinzinger, “Bu bir darbe girişimidir” dedi

Kongre binasının dışında gerginlik ve arbede yaşanırken, içeride ise başkanlık oylaması yapılıyor. ABD Senatosu bugün Joe Biden’ın başkanlığını onaylamak için toplanmıştı.

Reuters’ın haberine göre, Kongre’de yapılan seçim oturumuna ara verildi. Kongre polisi binaya giriş çıkışların durdurulduğunu duyurdu. Kongre binasında bulunan kişilere odalarında kalmaları ve camlardan uzak durmaları tavsiye edildi.

Amerikan medyası bazı göstericilerin Kongre binasına girmeyi başardığını bildirdi. Trump bugünkü mitinginde, 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçimlerini Demokrat Partili Joe Biden’ın kazandığını reddederek, asıl kazananın kendisi olduğunu iddia etmişti.

BİDEN: PROTETO DEĞİL BAŞKALDIRI

ABD Başkanı seçilen Joe Biden da geçiş dönemi çalışmalarını sürdürdüğü Delaware’de kameraların karşısına geçti.
Biden, “Başkan Trump’tan şimdi ulusal televizyona çıkarak yeminini ve anayasal görevini yerine getirmesini ve bu işgale son verilmesi çağrısında bulunması istiyorum. Bu bir protesto değil, başkaldırıdır. Bütün dünya bizi izliyor” dedi.

Vurularak öldürülen Trump taraftarı hava kuvvetleri personeli çıktı!

KONGRE BİNASI ÇEVRESİNDE İKİ BOMBA ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Kongre binası çevresinde iki adet şüpheli boru bombasının etkisiz hale getirildiği belirtildi.
Bir federal güvenlik görevlisinin CNN’e aktardığına göre bu bombalardan biri Kongre binasında diğeri de Cumhuriyetçi Ulusal Komite’nin binasında bulundu.
Yetkili, bunların gerçekten de patlayıcı cihazlar olduğunu, bu cihazların güvenli bir alanda imha edildiğini aktardı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Polis göstericilere zaman zaman biber gazıyla müdahalede bulunurken, olayların yatıştırılması için Ulusal Muhafızlar konuşlandırıldı. Ayrıca Başkent Washington DC’de 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Trump, destekçilerinin Kongre binasını işgal ettiği sıralarda attığı Twitter mesajında eylemlerini barışçıl bir şekilde sürdürmeleri çağrısında bulundu. Yardımcısı Pence ise protestoculardan Kongre binasından ayrılmalarını istedi.

GEORGIA’DA SİLAHLI YÜRÜYÜŞ

BBC’de yer alan habere göre Georgia eyaletinin Atlanta kentinde de bir grup Trump taraftarı uzun namlulu silahlarla eyalet binasına doğru yürüyüşe geçti.

Washington’daki gösteride, bazı kişiler silah bulundurmaktan dolayı gözaltına alınmıştı ancak Georgia’daki yasalara göre kişilerin açıkça silah taşıma hakkı bulunuyor. Georgia’da bugün iki senatör koltuğu için seçim düzenlenmişti, Demokratların önde götürdükleri seçimi kazanmaları durumunda ABD Senatosu’nun da kontrolünü ele geçirecek.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham: Biden, ABD’nin meşru başkanı

PENTAGON, ULUSAL MUHAFIZLARI GÖNDERMEYİ REDDETTİ

Pentagon, Ulusal Muhafızları ABD Başkenti’ne gönderme talebini reddetti.

Biden’dan ilk açıklama: ‘Hukukun üstünlüğüne bir saldırıdır’

TRUMP’TAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre Joe Biden’ın seçim zaferini resmileştirmek üzere toplandığı sırada Kapitol Binası’nın çevresini saran destekçilerine “barışçıl kalma” çağrısında bulundu.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Trump, “Kapitol’deki herkese barışçıl kalma çağrısı yapıyorum. Unutmayın, BİZ hukuk ve düzenin partisiyiz. Yasalara saygı gösterin ve mavi üniformalı mükemmel insanlarımıza saygı gösterin. Teşekkürler!” yazdı.

Obama: Saldırıyı Trump kışkırttı, yaşananlar milletimiz için büyük bir onursuzluk ve utanç anı olarak hatırlayacaktır

TRUMP DESTEKÇİLERİ SENATO BİNASINDA

Trump destekçilerinin binaya giriş abi kameraya yansıdı.


Senato Binası’na giren Trump destekçileri içeriden fotoğraflar paylaşmaya başladı.

Trump taraftarları kongre binasını böyle işgal etti

ABD’li 14 bin şirket tek ses: ‘Trump’ı hemen görevden alın’

CUMHURİYETÇİ PARTİ BİNASINDA PATLAYICI BULUNDU İDDİASI

New York Times muhabiri, Cumhuriyetçi parti binasında patlayıcı madde bulunduğunu ve etkisiz hale getirildiğini söyledi.

TRUMP: EVİNİZE DÖNÜN

Twitter hesabı üzerinden bir video yayınlayan ABD’nin mevcut Başkanı Trump, göstericilere eve dönme çağrısı yaptı. “Seçimimiz çalındı” diyen Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Biliyorum acı içindesiniz, gururunuz kırıldı. Seçimimiz çalındı. Herkes bunu biliyor, özellikle karşı taraf. Ancak artık eve dönmelisiniz. Barışı sağlamalıyız. Çok zor bir dönemden geçiyoruz, hiç böyle şeyler yaşanmamıştı.”

Trump’ın Twitter ve Facebook hesapları 12 saat boyunca paylaşıma kilitlendi!

FBI SWAT TİMİ KONGRESİ BİNASINDA

KAMALA HARRIS’TEN AÇIKLAMA

Başkanlık Seçimleri’nde Başkan Yardımcısı olarak seçilen Kamala Harris, ABD Kongresi’ndeki olaylara ilişkin açıklama yaptı.

Harris, “Seçilmiş Başkan Biden’ın, Kongre binasına ve ülkemizin kamu görevlilerine saldırıya son verilmesi çağrısına katılıyorum ve dediği gibi; ‘Demokrasinin işlemesinin sürdürülmesine izin verin'” dedi.

Trump’ın kızından tepki çeken paylaşım: ‘Amerikan vatanseverleri barışçıl olun’

TRUMP KARŞITI MEDYA KURULUŞLARINA SALDIRI

Göstericiler, Trump karşıtı oldukları bilinen medya kuruluşlarının bölgede haber takibi yapan gazetecilerine böyle saldırdı:

ABD’de Trump destekçileri ile polis arasında arbede: 13 kişi tutuklandı

GÖSTERİCİLERE BİBER GAZLI MÜDAHALE

ABD Kongre binasındaki güvenlik güçleri, Trump destekçilerini dağıtmak için biber gazı kullandı.

ABD’Lİ YETKİLİLER: KONGRE BİNASI BOŞALTILDI

ABD’li yetkililer yaptığı açıklamada Kongre Binası’nın boşaltıldığını ve güvenliğin sağlandığını duyurdu.

Cumhuriyetçi Milletvekili Kinzinger, “Bu bir darbe girişimidir” dedi

KONGREYE GİTMEK İSTEYEN GÖSTERİCİ TUTUKLANDI

Bir grup gösterici polislere “Vatan hainisiz” diyerek seslenirken, kongreye ilerlemeye çalışan bir göstericinin tutuklandığı anlar böyle görüntülendi:

WASHINGTON’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Protestoların sürdüğü Washington’da sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi. Polis teşkilatı yasak süresince sokağa çıkanların tutuklanacağını açıkladı.

Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla Kongre’nin önünden ayrılmayan yaklaşık yüz kadar Trump destekçisi böyle görüntülendi:

VIRGINIA’DA OHAL

Virginia Valisi Demokrat Partili Ralph Northam eyalette olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

TRUMP ‘EVİNİZE DÖNÜN’ ÇAĞRISINI YİNELEDİ

ABD’nin mevcut Başkanı Donald Trump’tan bir tweet daha geldi. Seçimi kazandığına ilişkin iddialarını sürdüren Trump, şu ifadeleri kullandı:

“Uzun süredir kötü muamele gören vatanseverlerin elinden büyük bir seçim zaferi kabaca ve alçakça alınınca işte böyle şeyler olur. Sevgi ve barış içinde evinize dönün. Bugün olanları hiç unutmayın”

Twitter ise, Trump’ın söz konusu tweetini ve gösterilerin başında paylaştığı videoyu kaldırdı.

TRUMP’IN HESABINA 12 SAAT PAYLAŞIM ENGELİ

Twitter, Donald Trump’ın hesabına 12 saatliğine paylaşım engeli getirdi. Twitter, başkent Washington’da süren şiddet olayları ile ilgili  @realDonaldTrump hesabından gönderilen üç mesajın kaldırılmamasını gerekçe gösterdi.

“HALKIN DİLEĞİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ”

Pence’in basın sözcüsü, Başkan Yardımcısı’nın Capitol binasından hiç ayrılmadığını, şimdi de Senato’ya döndüğünü ifade etti. Sözcü, “Pence, şimdi halkın dileğini yerine getireceğiz” yazdı.

KONGRE, OTURUMA DEVAM ETME KARARI ALDI

ABD Kongresi’nin, mevcut Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin binayı basmasının ardından ara vermek zorunda kaldığı Joe Biden’ın başkanlığının tescil edileceği oturumuna devam edeceği açıklandı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yazılı bir açıklama yaparak bugün ABD demokrasisine yapılan ‘utanç verici saldırının’ Kongreyi Biden’ın başkanlığını onaylama sorumluluğunu yerine getirmekten caydırmayacağını belirtti.

Temsilciler Meclisi Demokrat çoğunluk lideri Steny Hoyer, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile telefonda görüştüğünü belirten Pelosi, “Kongrede bu gece oturuma davam etme kararı aldık” ifadesini kullandı.

MELANIA TRUMP’IN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ

CNN’e konuşan bir Beyaz Saray kaynağı, First Lady Melania Trump’ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham’ın istifasını sunduğunu açıkladı. Geçmişte Beyaz Saray basın sözcülüğü de yapan Grisham’ın istifa gerekçesinin bugün meydana gelen protestolar olduğu belirtildi.

“TRUMP’IN KABİNESİNDEKİ BİR GRUP İSİM, ABD BAŞKANI’NI GÖREVDEN ALMA İHİTMALİ ÜZERİNDE DURUYOR”

CNN’nin kıdemli Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta’nın aktardığına göre Trump’ın kabinesindeki bir grup isim, 25. Madde’yi yürürlüğe sokarak ABD Başkanı’nı görevden alma ihtimali üzerinde duruyor.