Trans Dinyester Cumhuriyeti’nde AGİT heyetine suikast teşebbüsü

Yayın tarihi: 21 Nisan 2023 Cuma 4:22 pm - Güncelleme: 21 Nisan 2023 Cuma 4:22 pm

Geçtiğimiz hafta Moldova’daki Trans Dinyester Moldova Cumhuriyeti’nde (TDMC) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti ve bölgesel yönetime dönük suikast düzenlenmek istendiği ortaya çıktı.

TDMC Başsavcılığı’nın konuya dair verdiği basın brifinginde, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU), Trans Dinyester’de hem cumhuriyetin üst düzey yetkililerini hem de onlarla buluşmaya hazırlanan AGİT heyetini hedef alan terör eylemi planladığı ve bunun son anda engellendiği duyuruldu. Trans Dinyester Başsavcısı Anatoliy Guretski’nin organize ettiği söz konusu brifingde, adı geçen terör hareketinin baştan sonra nasıl planlandığıyla ilgili ayrıntılar paylaşıldı. SBU’nun görevlendirdiği failin bu terörist eylemi ne şekilde ve kimlerle irtibat halinde planladığına dair Guretskiy şunları söyledi:

“ Kisniçan adlı birisinin SBU adına bir terörist saldırı hazırlığı içerisinde olduğuna dair ceza davası soruşturması açılmış durumdadır. Bu terörist saldırının AGİT delegasyonuna dönük planlandığı tespit edilmiştir. AGİT başkanının öncülüğünde ve 20 kişiden oluşan AGİT heyeti TDMC’ye geldi. Bahsi geçen delegasyon TDMC’ye, ‘TDMC’ yönetimi ile görüşmeler yürütmek maksadı ile varmıştı. Bu olay SBU tarafından TDMC’deki durumu istikrarsızlaştırmak amacıyla kullanılmak istendi. AGİT ve TDMC delegasyonları arasındaki müzakerelerin gerçekleştirileceği Bender Kalesi civarına, içine patlayıcılar yerleştirilmek suretiyle bir otomobilin havaya uçurulması yoluyla bir terörist saldırının gerçekleştirileceği öğrenildi. Bu terör eyleminin faili Vyaçeslav Kisniçan, Bender Kalesi’ne dönük bu planı uygulanmayı reddetmek zorunda kaldı. Çünkü o yerde yoğun olarak, adı geçen etkinliğin güvenliğini sağlayacak olan TDMC’nin özel kuvvetleri bulunuyordu. Hem bu terör eylemi hem de AGİT heyetinin hareketinin izlenmesi süreci doğrudan SBU tarafından yönetilirken, ilgili aracın patlatılması suretiyle düzenlenecek söz konusu terör eyleminin gerçekleştirilmesinin planlandığı yeri doğrudan işaret edip belirlediler. Elimizdeki tüm soruşturma materyalleri SBU’nun oldukça uzunca bir süredir, bu terörist saldırıyı hayata geçirmek maksadıyla uygun zamanı bulmak üzere ısrarla ve sistematik olarak araştırma yaptığını doğruluyor… SBU, TDMC devletinin üst düzey yetkililerine dönük terör eylemleri yoluyla planlarını realize etmek istiyor.”

TERÖR EYLEMİ GİRİŞİMİ FAİLİ KİSNİÇAN’IN SORGUSUNDAN ÇARPICI PASAJLAR

Başsavcı ardından, salonda bulunan basın mensuplarına yönelik olarak, Kisniçan’ın troleybüsteyken ve AGİT temsilci heyetinin Bender Kalesi’ne girmekte olduğu sırada epeyce yakın bir konumdayken çektiği video kaydını seyrettirdi. Devamında ise Kisniçan’ın sorgusuna ait kayıttan şu kritik ve çarpıcı kısımları basının dikkatine sundu:

Sorguyu yapan kişi: Onlar kimin geldiğini biliyorlar mıydı? Eminler miydi bundan?

Kisniçan: Dalga mı geçiyorsun?!..

Sorguyu yapan kişi: Yani onlar eminlerdi, biliyorlardı, öyle mi?

Kisniçan: Tabii ki. AGİT geliyordu.

Sorguyu yapan kişi: Sana daha önce onun geleceğini söylediler mi veyahut da sen onları tesadüfen mi gördün?

Kisniçan: Yani evet, ben durdum ve bekledim. ‘Onlar geldiği zaman sana sinyal vereceğiz, sen ne kadar sayıda olduklarına bak’ dedi (o esnada telefonda görüştüğü SBU yetkilisini kastediyor). Ben hatta troleybüsten, konvoyun nasıl yaklaşmakta olduğunun videosunu çektim.

Sorguyu yapan kişi: Peki; senin depo – benzin istasyonu ve otopark dediğin bu yerleri onlar mı saptadılar yoksa sen kendin mi?

Kisniçan: Onlar doğal olarak…

Sorguyu yapan kişi: Belki oradan ayrılmana ve herhangi başka birinin bunu yapmasına izin verilebilirler miydi?

Kisniçan: Evet, elbette. Başka birisine de baskı yapacaklarından şüphem yok… Her şeyin söz konusu bu araçlara dönük düzenleneceği mantıklı ve aşikârdı. Ve de fişleri kesilecekti. 2 – 3 AGİT”çinin ölmesi ne fark eder ki?!.. Öyle bir gürültüde orada teorik olarak herhangi birisinin ölmemesi prensiben mümkün değildi…

IGNATYEV: “TERÖR SALDIRISI MUHTEMEL POLİTİK SONUÇLARI HESABA KATILARAK PLANLANDI”

TDMC Başsavcısı Anatoliy Guretski’nin ardından kısaca söz alan cumhuriyetin dışişleri Bakanı Vitaliy İgnatyev ise olaya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “ Bu terör saldırısı büyük bir olasılıkla politik sonuçları gözetilerek planlandı. Çünkü böylesine bir etkinliğin Trans Dinyester diplomasisi ve politik hayatı için çok mühim olduğu açık. AGİT’in mevcut temsilci makamlarıyla yıllık düzenli toplantılar gerçekleştiriliyor. Barış savunucularına yönelik olacak bu darbenin aynı zamanda dünyaya bir darbe anlamına geleceği anlaşılıyor. Bu darbe bu arada barışı sağlamaya çalışan uluslar arası girişimlerine dönüktür… Hem AGİT hem de müzakere sürecinin Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği dâhil diğer katılımcıları ve gözlemcileri; hepsi de barışçıl, medeni bir diyalogdan yanalar. Elbette ki, bu eylem ile ilk etapta Rusya Federasyonu’nu suçlayacaklardı…