Toplu taşımada maske kullanımı geri mi dönüyor? TTB’den bakanlığa çağrı

Yayın tarihi: 28 Aralık 2023 Perşembe 3:54 pm - Güncelleme: 28 Aralık 2023 Perşembe 3:54 pm

TTB, solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak ciddi bir salgınla karşı karşıya olduğumuzu belirterek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ulaşım kurumlarına toplu taşımada maske kullanımına teşvik çağrısı yaptı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), son haftalarda Covid-19 ve varyantları, influenza. grip virüsü ve diğer mevsimsel virüsler nedeniyle yoğun şekilde artış göstermesi ve hastanelerin yoğun bakım birimlerinin dolması nedeniyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bir yazı gönderdi.

Bakanlık ile Türk Hava Yolları, TCDD, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na birer yazı gönderen TTB, ücretsiz maske dağıtımı ve maske kullanımına teşvik gibi önlemleri alınmasını istedi. Yazıda, toplum sağlığı öncelenerek alınacak bilimsel önlemlerle salgınların en az zararla atlatılabileceği hatırlatılırken, salgınlarla mücadelenin toplumun ve kurumların da katılımıyla yürütülmesi gerektiği belirtildi.

‘UYARILARIMIZIN DİKKATE ALINMAMASI SONUCU CİDDİ BİR SALGIN İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Kış aylarında özellikle solunum yolu enfeksiyonlarının oluşturduğu salgınların alevlenebileceği uyarısına yer verilen yazıda “Şu ana kadar uyarılarımızın dikkate alınmamasının sonucunda grip virüsü (H1N1), COVID-19 (J1.N varyantı), Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) ve mycoplasma pneumoniae gibi etkenlerin sorumlu olduğu tahmin edilen ciddi bir salgınla karşı karşıyayız. Son haftalarda özellikle hastane acillerinde olağandışı yoğunluklar yaşanmakta; bu yoğunluklar sağlık çalışanlarını tüketirken hastalara da daha az zaman ayrılmasına, zamanında ve yeterli sürede muayene edilememesine, enfekte olmayan hastalara da hastalık bulaşmasına neden olabilmektedir. Salgın sönümlenmediği sürece hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığı tehlike altındadır” denildi.

‘ÜCRETSİZ MASKE VE KULLANIMINA TEŞVİK UYGULAMALARI HAYATA GEÇSİN’

Toplu taşıma araçlarında yapılacak basit düzenlemelerin toplum sağlığına olumlu etki sağlayacağına dikkat çekilen yazıda, ücretsiz maske ve maske kullanımına teşvik gibi uygulamaların hayata geçirilmesi istendi.

Bozulmuş kavun kaynaklı salgın! ABD ve Kanada’da 8 kişi öldü

Kaynak: TELE1