Toplu sözleşme imzalayan Güral Porselen eyleme katılan 25 işçiyi çıkardı!

Yayın tarihi: 17 Nisan 2023 Pazartesi 2:18 pm - Güncelleme: 18 Nisan 2023 Salı 4:06 pm

Sendikayla toplu iş sözleşmesi imzalayan Güral Porselen, iş bırakma eylemi yapan 25 işçinin işine son verdi.

Kütahya’da Güral Porselen’de çalışan ve Türkiye Çimse-İş Sendikası üyesi yaklaşık bin 700 işçi, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 5-6 Nisan’da iş bırakma eylemi yapmış ve bunun üzerine anlaşma sağlanarak toplu iş sözleşmesi imzalanmasının ardından firma eyleme katılan 25 işçiyi işten çıkardı.

“YÜKSEK ZAM VERMEMEK İÇİN TARİHİ DEĞİŞTİRDİLER”

İşine son verilen işçiler, bu süreçte yaşadıklarını ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Yaklaşık 2 yıl önce sözleşme şartlarının Kütahya Porselen’le aynı olması talebini sendikaya ilettiklerini ifade eden bir işçi, şunları söyledi:

“İşveren ile sendika bu konuda anlaşamamış, mevcut şekilde devam edileceği söylendi. Ağustosta bize daha yüksek zam verilecekti, bu oranı vermemek için ocak ayına çektiler ve daha düşük zam verdiler. Ocak ayının 9’unda sendika, tüm bölümler ve işçileri dolaşarak sözleşme sürecinin başladığını, en kısa sürede sonuçlanacağını söylediler. Açıklamanın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bir sonuç alınamadı. 3 Nisan’da Çimse-İş Sendikası ile Kütahya Porselen’in sözleşme imzaladığını duyduk. 4 Nisan akşam vardiyasında, sendikanın Dumlupınar Şube Başkanı İbrahim Ay, iş yeri yemekhanesine gelerek buradaki arkadaşlara ‘Biz sözleşmeyi sunduk, İsmet Güral bu sözleşmeyi kabul etmiyor’ dedi. Eylemin başlama sebebi budur.”

“KENDİNİZ AVUKAT TUTUN”

Başka bir işçi ise İbrahim Ay’ın açıklaması üzerine akşam vardiyasındaki işçilerin alkış protestosu başlattığını söyledi. 5 Nisan’daki gündüz vardiyasında da sözleşmenin imzalanmadığını duyan işçilerin yasal protesto hakkını kullanarak yönetim binası önünde toplandıklarını aktaran işçi, şöyle devam etti:

“Karşımızda bir muhatap, açıklama yapacak bir yetkili bulamadığımız için eylem süreci uzadı, akşam vardiya bitimine kadar sürdü. Daha sonra ikinci günde Çimse-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Hasan Emer ve Çimse-İş Sendikası Dumlupınar Şube Başkanı İbrahim Ay ve temsilcilerinin yönlendirmesiyle işçileri nizamiye girişinde toplayıp eylemin devam edeceğini söylediler. Çevik kuvvet ekipleri işverenin binasına girmeyi engelleyecek şekilde barikat kurdular ve orada bir açıklama yapılmasını bekledik. Daha sonra Emniyet’e gidildi ve Emniyet Müdürlüğü’nde işçiler ve İsmet Güral bir araya geldi. Yanlış anlaşılmanın giderildiği, işten çıkarmaların olmayacağı sözünün alındığı söylendi. Ardından biz, işsiz kaldık. Olaydan sonra İbrahim Ay, beni bizzat aradı. Ben bu sürecin nasıl devam edeceğini, bize avukat verilip verilmeyeceğini sorduğumda bana, ‘Bizim böyle bir avukatımız yok, siz kendiniz bir avukat tutup yasal süreci başlatın’ dedi.”

“TÜM FABRİKA PERSONELİ OLMASINA RAĞMEN OLAY 25 KİŞİNİN ÜZERİNE KALDI”

İş akdi feshedilen başka bir işçi ise şunları söyledi:

“Bizler, Güral Porselen bünyesinde çalışanlar olarak tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldık. Bunlara sebepse üyesi olduğumuz Çimse-İş Sendikası’dır. Bizler, sendika temsilcilerinin yanlış beyanatları sonucu işçiler olarak protesto yaptık. Olaylarda tüm fabrika personeli ve sendika temsilcileri olmasına rağmen olay yaklaşık 25 kişinin üzerine kaldı ve bizlerin çıkış sebebi olarak Kod 46 gösterildi. Bu maddenin içeriği ise yüz kızartıcıdır. İşçinin, işverenin güvenini sarsmak, kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk payı olmayan sebeplerden işimize son verildi. Bizler, fabrikanın çöpünü dahi düşünüp yararlanan, iyisini kötüsünü ayıran emekçi insanlarız. Bizleri en çok üzen, 46’ncı maddenin uygulanması, onurumuzun kırılması. Üzüldüğümüz başka bir nokta da fabrikamızın çalışan personeli içinde özellikle engelli arkadaşlarımızın işine son verilmesi.”

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI

Başka bir işçi ise hukuki süreci başlattıklarını belirterek taleplerini sıraladı. Sürecin 14 Nisan itibariyle başladığını kaydeden işçi, şöyle devam etti:

“Sendika tarafından herhangi bir destek göremediğimiz için işçi arkadaşlarımızla beraber kendi imkanlarımızla bir avukat tuttuk. İşe iade davasının sonuçlanmasını istiyoruz. İşe iade davası sonuçlandığında herhangi bir geri dönüş olmadığı takdirde tazminat ve geriye dönük tüm haklarımızı almak istiyoruz. Bizim için en önemli şey ise burada bizim geleceğimize bir demir gibi konulan 46 kodunun değiştirilmesini istiyoruz.”

GÜRAL PORSELEN’DEN AÇIKLAMA

Güral Porselen’in avukatı Mustafa Gençali işten çıkarmalarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Mustafa Gençali, işten çıkarılan işçilerin yaptığı eylemlerin grev kararı alınmadan yapılması nedeniyle kanunsuz olduğunu belirterek işçilerin bu nedenle işten çıkarıldığını ifade etti.

Gençali’nin açıklaması şu şekilde:

“Şirketimiz GÜRAL Porselen hakkında “Güral Porselen iş bırakma eylemine katılan işçilerden 25’inin işine son verdi” başlığı ile yayınlanan haberin kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemesi için konu hakkında açıklama yapılması gerekli olmuştur.

Öncelikle belirtmek isteriz GÜRAL PORSELEN; daima yatırımlar yapmayı, istihdam yaratmayı, ihracat yaparak ülkemize döviz getirmeyi ilke kabul eden ve 1989 yılından bugüne Toplu İş Sözleşmesine taraf olan bir şirkettir. 2023 yılında da yürürlüğe alınacak ve yasal olarak 30.04.2023 tarihine kadar toplantılarının sürebileceği iş bu Toplu İş Sözleşmesi sürecinin hiç bir aşamasında ve de 04.04.2023 tarihinde sendika yetkilileri ile gerçekleştirilen toplantıda da taraflar arasında herhangi bir anlaşmazlık yaşanmamıştır ve Toplu İş Sözleşmesi 12.04.2023 tarihinde imza altına alınmıştır.

Kanunsuz eylemlerin yapıldığı 05/04/2023 – 06/04/2023 tarihlerinde işyerinde grev kararı mevcut değildir. Kaldı ki çalışanların bu yönde bir yasal hakkı olsa dahi hiçbir çalışanın, yönetim binasının giriş kapısının kırılması, yönetim ve icra kurulu üyelerinin, şirket müdürleri ile yönetim katında çalışanların hürriyetlerinin kısıtlanması, yönetim binasına giriş ve çıkışların engellenmesi, korku ve panik yaratılması gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan bu tür eylemleri gerçekleştirme hakkının bulunmadığı tartışmasız bir durumdur. Kanunsuz eylemlerin 5 Nisan sabah 09 dan itibaren dozunu artırarak devam etmesi üzerine öğle saatlerine doğru polise müracaat edilmesi zorunlu olmuştur .

Kamera kayıtları ile de sabit olan şirketimiz yönetim binası girişinin işgal edilmesi, yönetim binasının giriş kapısının kırılarak binaya zorla girilmesi, yönetim ve icra kurulu üyeleri ile şirket müdürlerine ait odalarının ve çalışanların bulunduğu alan girişinin işgal edilmesi, yönetim binasına giriş ve çıkışların engellenmesi, yönetim ve icra kurulu üyeleri, şirket müdürleri ile yönetim katında çalışanların hürriyetlerinin kısıtlanması şeklinde doğruluk ve bağlılığa uymayan kanunsuz eylemlerin gerçekleşmesi nedenleriyle, kamera kayıtları ile tespit edilen 24 çalışanın iş akitleri haklı nedenle sonlandırılmıştır.

Toplu İş Sözleşmesi için taraflara tanınmış kanuni sürecin sona erdiği 30.04.2023 tarihinden önce, 12.04.2023 tarihinde yetkili sendika ile Toplu İş Sözleşmesi imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir. Bilinmesini isteriz ki; yaşanan bu olayların Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihine ve maddelerine olumlu ya da olumsuz bir katkısı söz konusu değildir. 34 yıldır Toplu İş Sözleşmesi tarafı olan ve tarihinde grev ve lokavt uygulaması olmayan, Türkiye’deki onlarca porselen fabrikası arasında sendika ile toplu sözleşmesi olan sadece 2 fabrikadan birisi olan GÜRAL Porselen ailesi olarak şirketimiz aleyhine yaratılmak istenilen bu algının karşısında olduğumuzu ve bu kanunsuz eylemleri şiddetle kınadığımızı da bilgilerinize rica ederiz.”

İhracat şampiyonu Güral Porselen toplu sözleşmeye yanaşmadı! İşçilerden iş bırakma eylemi