Tiyatro festivaline vize krizi damga vurdu! Türk oyuncu gidemeyince oyun iptal oldu

Yayın tarihi: 4 Haziran 2023 Pazar 12:59 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2023 Pazar 12:59 pm

10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’ne “vize krizi” damga vurdu. “Kelepçe Kullanma Kılavuzu” isimli oyunun kadrosunda bulunan oyuncu Başak Daşman vize engeliyle karşılaştı. Oyun iptal edildi.

Son dönemde Türkiye vatandaşlarına verilen Schengen ve diğer vizelerdeki ret sayılarında artış sürüyor. Batılı ülkelerin diplomatik temsilcilikleri “Türkiye’den yüksek orandan iltica başvurusu alıyoruz” gerekçesini dolaylı yollardan dile getirerek vize reddinin perde arkasını açıklıyor.

Şarkıcıı Volkan Konak’ın vize engeline takıldığı için Almanya’daki konserini iptal etmek zorunda kalması ve Onur Akın’ın “sanat hayatı boyunca ilk kez” ret alması sonrasında 10. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nde ‘Kelepçe Kullanma Kılavuzu’ oyununu sahneleyecek Hüseyin Avni Danyal ve Başak Daşman’da vize engeline takıldı.

Vize krizi büyüyor tatil planları suya düşüyor

Daşman, vize verilmediği için festivale gidemezken Danyal “Şaşırdık mı hayır” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Öte yandan “Tatavla’da Son Dans” oyununu oynamak üzere festivalde bulunan Sumru Yavrucuk ise oyunculardan birinin vize problemi yaşaması üzerine oyunun iptal olduğunu duyurdu. Yavrucuk, ‘Shirley’ adlı tek kişilik oyununu sahneledi.

Yavrucuk şunları kaydetti:

“Biz onu oynamak üzere yola çıktık, geldik güzelce. ‘Saat 16:00’da lobide buluşalım, dolaşalım birlikte’ dedik. Bir baktım tiyatroda acayip şeyler dönüyor. Herkeste bir matem havası. Çünkü oyunda oynaması gereken bir oyuncu vize problemi yaşamış. O yüzden de Frankfurt’a gelemedi. Öyle olunca oyun iptal oldu. Ne yapar ne ederiz derken, bir anda Kamil bey, ‘Bir daha Shirley’i oynasak mı acaba?’ dedi. Kaçta oynayacağız? 19:00’da. Benim hayatımda bu bir dünya rekorudur. Mutlaka arkadaşlarım için de öyle”