TİP’in seçim karnesi: Kaç belediye kazandı, ne kadar oy aldı?

Yayın tarihi: 1 Nisan 2024 Pazartesi 1:55 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2024 Pazartesi 2:00 pm

Bazı il ve ilçelerde ittifakla, 52 bölgede de kendi amblemleriyle seçimlere giren Türkiye İşçi Partisi’nin kazandığı belediye sayısı ve oy oranı belli oldu.

Türkiye sandık başına giderek il, ilçe ve beldeleri yönetecek belediye seçti. CHP seçimlerde tarihi bir başarıya imza atarak Türkiye’de birinci parti oldu. AKP kurulduğu tarihten bu yana girdiği bir seçimde ilk kez ikinci parti oldu. Genel seçimlerde dört vekille Meclis’e giren TİP ise bu seçimde istediğini alamadı.

TİP, CHP için riskli gördüğü yerler ile 3 metropol kentte büyükşehir, il veya ilçe adayı göstermemişti. Parti Hatay’da da önce Gökhan Zan’ı aday çıkarmış sonra desteğini çekmişti. TİP, CHP’nin “kaleleri” olan Ankara’nın Çankaya ilçesiyle ile İstanbul’un bazı ilçelerinde ise aday çıkarmıştı. Tunceli’de ‘Dersim İttifakı’yla seçime giren TİP, DEM Parti’nin güçlü olduğu bölgelerde de aday çıkarmamıştı.

Anadolu Ajansı verilerine göre TİP seçimde yüzde 0.15 oy aldı. Bu orana göre TİP bir ilçe bir de belde belediyesi kazandı. Bu ilçelerden biri Hatay’ın Samandağ ilçesi oldu. Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde de seçimi TİP’in desteklediği Bağımsız Belediye Başkan Adayı Ali Kaim kazandı. İlçe Belediye Meclisi Seçimleri’nde de TİP birinci sırada yer aldı.

TİP 2023 Genel Seçimleri’nde yüzde 1.80 oy almıştı.

Hangi anket şirketi ne demişti sonuç ne oldu?

Ünlü adayların seçim karnesi: Hangi isimler belediye başkanı oldu?

Türkiye AKP-MHP iktidarına kırmızı kart gösterdi

2004’ten 2024’e 5 seçimde büyük değişim

Kaynak: TELE1