Time Dergisi: Erdoğan’ın siyasi geleceği büyük ölçüde halkın deprem tepkisine duyduğu öfkeye bağlı

Yayın tarihi: 22 Şubat 2023 Çarşamba 3:24 pm - Güncelleme: 22 Şubat 2023 Çarşamba 3:24 pm

Time Dergisi, ‘Erdoğan’ın Güç Saplantısı Türkiye’nin Deprem Müdahalesinin Önüne Nasıl Geçti?’ başlıklı gönüllüler, görgü tanıkları ve uzmanların görüşüne yer verdiği uzun bir haber- yorum yayınladı.

Time, ‘Erdoğan’ın siyasi geleceğinin büyük ölçüde halkın deprem tepkisine duyduğu öfkeye bağlı olduğunu’ yazdı. Ülkenin şimdiye kadarki en ölümcül depremiyle ilgili adeta birbiriyle yarışan anlatımları aktaran Dergi, ‘Erdoğan’ın, hükümeti eleştirenleri ‘namussuz’ olarak nitelendirdiğini’ duyuruyor.

Time Dergisi,’ Devlet savcıları, krizi ele alış biçimine katılmayan gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturma başlattı’ diyor.
Time, birçok kişinin ‘yavaş, esnek olmayan ve beceriksiz’ bir afet müdahalesini tasvir ettiğini anlatıyor, ‘birçoğu, suçun Türkiye’nin en uzun süre hizmet veren ve giderek otokratik lideri tarafından gücün merkezileştirilmesi olduğunu söylüyor’ diye ekliyor.
Amerikan dergisi, ‘Türk seçmenin şu anda Mayıs ayında yapılması planlanan bir oylamada yeniden seçilmek için aday olduğunda Erdoğan’ın kaderini belirleyeceğini’ yazıyor.

‘Erdoğan’ın Mayıs seçimlerini YSK kararı veya anayasa değişikliği yoluyla ertelemeye çalışırsa, cömert harcamalarla seçmenleri geri kazanmak için zamanı olabilir.’ diyen dergi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ‘herhangi bir ertelemenin ‘demokrasiye karşı darbe’ anlamına geleceği yolundaki tepkisini aktarıyor.

Yılmaz Polat: Muhafazakarların Erdoğan’a verdiği destek bitti

Time Dergisi’nin yazısı şöyle devam ediyor:

‘1999 depreminin ardından, aralarında Türk Kızılay’ı ve dağda arama kurtarma grubu AKUT’un da bulunduğu çok sayıda STK, silahlı kuvvetlerle birlikte karşılık verdi. O zamandan bu yana geçen yirmi yılda, bu grupların birçoğu kenara itildi veya Erdoğan’ın etkisi altına alındı ve 2016’daki darbe girişiminin ardından on binlerce askeri ve sivil yetkili tasfiye edildi.

Son depremler için, tüm kurtarma çabalarının ve insani yardımın, Cumhurbaşkanı’nın ülke çapında uyguladığı yukarıdan aşağıya katı karar alma mekanizmasının bir mikrokozmosu olan AFAD tarafından onaylanması gerekiyordu. (AFAD bu haber için yorum yapmaktan kaçındı)
AFAD’ın üst düzey yöneticileri, çoğu AKP yandaşları, deneyimsizlikle eleştirildi. Ocak ayında Erdoğan, daha önce Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yönetici ilahiyatçı İsmail Palakoğlu’nu AFAD’ın afet müdahale dairesi başkanı olarak atadı.’

Time Dergisi, ‘Türk rock yıldızı Haluk Levent liderliğindeki Ahbap adlı STK’nın deprem bölgesindeki yardım çalışmaları için Madonna’nın da aralarında bulunduğu bağışçılardan milyarlarca lira toplamasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun , ‘bağışları ve yardımları istismar edenleri’ ‘gerekeni yapmakla’ tehdit ettiğini bildiriyor.

Dergi, ‘Deprem ölümlerini önlemenin en iyi yolu, dayanıklı binalar inşa etmektir. Ancak iktidardaki AKP’ye yakın firmaları zenginleştiren bir inşaat patlamasının ortasında, hükümet kendi inşaat yasalarını uygulamakta başarısız oldu ve mevcut standart altı mülklerin sahiplerine ‘imar affı sattı’ diyor.